E-Sim of simkaart, wat zijn de verschillen?

black smartphone on black table top

Tegenwoordig bieden veel nieuwere toestellen de optie om een e-sim te gebruiken op je mobiele telefoon in plaats van een normale simkaart. Maar een e-sim of simkaart, wat is precies het verschil en wat zijn de voor- en de nadelen? In dit artikel geef ik je de tips, de voor- en nadelen van de e-sim en de normale simkaart. De normale simkaart kennen we allemaal wel. Tegenwoordig een heel klein plastic kaartje (nano sim) met een chip erop die je in je telefoon schuift. Daarmee maak je verbinding met het telefoonnetwerk en worden je contacten opgeslagen als je dat zo hebt ingesteld. Goed, lees mee als je meer wilt weten over de verschillen en de e-sim.

E-sim of simkaart?

e-sim of simkaart

Laat ik beginnen met uitleggen wat de e-sim is. De e-sim is eigenlijk de ‘digitale’ versie van je simkaart die je als het ware download op je toestel zelf. Op die manier staat de e-sim op je telefoon zelf en is het geen los kaartje meer. Bij de betreffende provider krijg je uitleg of kun je uitleg vinden hoe je de e-sim instelt op jouw telefoon. De Samsung S22 van Tele2 is zo’n nieuw toestel die e-sim ondersteund.

De Samsung Galaxy S22 heeft maar liefst 3 camera’s op de achterkant. 1 van 50mp en dan 12mp + 10mp. Perfect dus voor fotografie. Hij is tevens water- en stofdicht en heeft een accu van 3700mAh, waardoor je er lekker lang mee kunt doen overdag. Ook heel fijn als je lekker op pad bent om bijvoorbeeld mooie plaatjes te schieten met dit top toestel.

Voor- en nadelen e-sim

Een van de grootste voordelen van een e-sim is dat je eigenlijk een dual sim telefoon kunt ‘maken’. Als je bijvoorbeeld een zakelijk abonnement en een privé abonnement hebt, dan kun je ervoor kiezen om een abonnement als e-sim op je telefoon te gebruiken en het andere abonnement de fysieke simkaart in het simkaartslot van je telefoon. Je kunt dan instellen met welk telefoonnummer je bijvoorbeeld standaard uitbelt naar anderen, maar ook van welke abonnement de databundel wordt gebruikt. Erg handig! En je bent op beide telefoonnummers bereikbaar. Dus eigenlijk een heel groot voordeel! Daarnaast kan een e-sim ook niet gestolen worden en is daarom veiliger.

Een nadeel dat ik zou kunnen bedenken van de e-sim is dat het instellen misschien niet altijd handig is als je er geen kaas van hebt gegeten. In het buiteland kan de e-sim misschien niet worden ondersteund en op dit moment hebben eigenlijk de grote providers e-sim mogelijkheid.

Voor- en nadelen simkaart

De voordelen van een normale simkaart is dat je hem snel uit je toestel kunt halen en in een ander toestel kunt plaatsen. Eigenlijk zoals we gewend zijn en veel mensen wel weten hoe dit moet. Perse de voordelen kan ik niet bedenken, alleen als je moet kiezen tussen e-sim of simkaart dan werkt dit gemakkelijker.

De nadelen van een fysieke simkaart is dat als iemand jouw telefoon steelt, ze de simkaart eruit kunnen halen en bijvoorbeeld weg kunnen gooien. Bij een e-sim kan dit natuurlijk niet. Een nadeel kan ook zijn (en vind ik zelf ook), dat als je een fysieke simkaart moet verwisselen je vaak iets kleins als een paperclip of sate prikker nodig hebt om het simkaartlaatje open te maken. Dit is soms weleens een lastig karweitje met die kleine gaatjes.

Je kunt er vaak wel voor kiezen om je fysieke simkaart om te ruilen voor een e-sim als je contact opneemt met je provider.