DIY: Transferpapier én 3 snelle links om direct te kopen

transferpapier do it yourself

Een leuke Do It Yourself vandaag van transferpapier! Deze transferpapier DIY stond al op mijn oude blog, maar ik wilde hem op onze site ook delen. Op internet kom ik heel vaak leuke teksten tegen op T-shirts. Helaas kosten t-shirts al gauw tussen de 10 en 20 euro, en dat heb ik er niet altijd voor over. Zo ben ik een groot fan van Greys Anatomy (vooral Patrick Dempsey hubba hubba) en ik kwam een site tegen met Greys quotes. Maar om nu 25 dollar exclusief verzendkosten te gaan betalen voor 1 shirtje? Nee dankje.

Transferpapier DIY

transferpapier do it yourself

Afbeelding van transferpapier Marrrja.nl

Een tijdje terug liep ik bij de Action en zag ik transferpapier liggen. Hierin zitten 8 kleine velletjes in en kun je dus zelf iets uitprinten en op een stof strijken. Dit wilde ik voor €1.10,- wel eens proberen. Kijk je mee?

Ik koos een plaatje op het internet uit, welke ik trouwens al tijden als msn avatar heb. I heart McDreamy. Ik wil dit plaatje graag op een t-shirt hebben, maar het zekere voor het onzekere heb ik het eerst geprobeerd op een oude theedoek voor ik met transferpapier aan de slag ging.

In het pakje transferpapier zitten 8 velletjes (10x15cm). 6 velletjes voor een lichte stof, en 2 voor een donkere stof. Er stond ook niet of ik het nu in spiegelbeeld moest printen, dus ik heb 2 velletjes gebruikt. Eén in spiegelbeeld en één gewoon. Mijn printer heeft een speciale Transfer optie om af te drukken, dus het kwam er nog eens extra mooi uit. Ik heb een screenshot gemaakt van mijn printer instellingen, kijk dat even na voor je aan deze DIY begint.

Op het bovenste plaatje zie je dat ik bij tabblad Afdruk bij Mediumtype T-Shirt Transfers aanklik. Ga daarna naar tabblad Pagina Instelling en klik bij Paginaformaat op 10×15 cm. Een stukje daaronder zie je Pagina indeling en daar heb ik Passend op papierformaat aangeklikt, zodat de printer snapt dat er 10x15cm papier in de printer zit.

En nu gaan we beginnen! Wat heb je nodig?

Transferpapier
Leuk plaatje
Printer
Textiel
Strijkijzer
Eventueel een stopwatch/klok

Geduld Stap 1: Zoals je ziet heb ik 2 printjes gemaakt. 1 in spiegelbeeld en een gewone. Ik kwam er later achter dat wanneer je op de velletjes voor de zwarte stof print (te herkennen aan de rode ruitjes achter op het papier) dat je het normaal moet uitprinten. Bij een lichte stof moet het wel in spiegelbeeld. Later leg ik uit waarom. Laat het plaatje 30 minuten drogen.

Stap 2: Knip de afbeelding uit met een marge van 5mm en afgeronde hoeken. Verwarm het strijkijzer (zonder stoom) tot de maximum temperatuur. Minimaal 160 graden. Verwijder het papier aan de achterzijde van je plaatje. Gebruik je (in mijn geval) een lichte stof? Plaats dan de afbeelding met de geprinte kant naar beneden op het kreukvrije textiel.
Gebruik je een donkere stof? Plaats dan de afbeelding met de geprinte kant naar boven.

Stap 3: Plaats het hittebestendige papier op je plaatje. Dat zijn de donkere velletjes. Strijk met circulerende bewegingen onder constante druk. Zorg ervoor dat het midden van het strijkijzer ook de randen raakt! Strijk ongeveer 2 minuutjes over het hele plaatje heen. Hiervoor heb ik een stopwatch gebruikt, want ik wilde het niet korter dan 2 minuten doen.

Stap 4: Laat het textiel afkoelen. Verwijder voorzichtig en gelijkmatig het papier. En voila! Gelukt!

Dit heeft een hele hoop centjes gescheeld! En zo kan ik zelf allerlei teksten of plaatjes uitprinten, ergens op strijken (bijvoorbeeld een theedoek, een keukenschort, of op kleding voor nichtjes en neefjes) en heb ik ook nog eens een leuk cadeau. Ik ben helemaal happy met mijn McDreamy theedoek! Mijn vriend want minder, want ik had het op een oude theedoek geprobeerd welke hij voor het schoonmaken van zijn auto gebruikt. Van de week ga ik het op t-shirts strijken. Heb bij zeeman wat goedkope shirtjes gehaald, dat mocht het toch fout gaan, ik niet nog meer centjes weggooi.

Oja, let op: Het textiel dient (bij een t-shirt) binnenstebuiten gewassen te worden op maximaal 40 graden.

Lees ook:

3d printen met Leapfrog

DIY roze telefoonhoesje met glittersteentjes