Gepubliceerd: 6 juni 2016 | Laatste update: 5 december 2023
Door Talitha – Vandaag heb ik weer een nieuw, lekker en gezond recept voor jullie klaarstaan! Bij mij in de klas, ik studeer Voeding & Diëtetiek, werd er regelmatig gepraat over bananenbrood. Ik had het zelf nog nooit geprobeerd en ik was eigenlijk wel heel benieuwd hoe het smaakte. Ik ben namelijk dol op zoete tussendoortjes en koekjes en probeer dus ook al een tijd gezonde variaties hierop te bedenken. Daarom ging ik zelf de keuken in en bakte ik dit lekkere bananenbrood.
Bananenbrood
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit bananenbrood zijn:
- 200 gram speltmeel
- 4 rijpe bananen (dus met bruine plekjes erop)
- ongeveer 200 gram dadels (ontpit)
- 4 theelepels kaneel
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 100 ml amandelmelk
Je begint met het voorverwarmen van de oven op 180 °C. Meng eerst alle droge ingrediënten met elkaar (het speltmeel, kaneel en bakpoeder). Prak vervolgens de bananen en voeg deze bij de droge ingrediënten. De meeste verse dadels moet je eerst nog zelf even ontpitten. Doe deze vervolgens in de keukenmachine/blender samen met het vanille-extract. Voeg vervolgens de andere ingrediënten bij het dadelmengsel en maal dit nog even in de keukenmachine tot een glad mengsel. Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe hier het bananenbrooddeeg in. Het brood moet ongeveer een uur in de oven. Mocht je bananenbrood nog wat plakkerig uit de oven komen dan kun je deze nog in plakjes snijden en dan nog even ‘los’ bakken.
Bij mij werd de bovenkant net iets te donker, omdat ik niet aan het opletten was, dus zorg wel dat je je banenbrood een beetje in de gaten houdt wanneer deze in de oven staat. Ik maakte mijn bananenbrood met kaneel, maar je kunt bijvoorbeeld ook kokos gebruiken. Of je voegt wat fruit, zoals frambozen of bosbessen, toe aan het bananenbrood voor wat variatie.
Bedankt voor het lezen..
Liefs, Talitha
Lees ook: