7 redenen waarom ik een blog niet ga volgen

redenen om een blog niet te volgen

Op zich valt het wel mee hoeveel blogs ik volg. Daarbij volg ik de blogs die ik wil volgen alleen via Bloglovin. Dat gebruik ik al sinds het begin ongeveer en vind ik gewoon een heel fijn programma om mee te werken. Zo heb je een mooi en snel overzicht van alle artikelen die online zijn gekomen. Ook ‘like’ ik wat pagina’s op Facebook, maar voornamelijk volg ik het via Bloglovin. En heel soms iets via Twitter, maar niet zo heel vaak. Ook ontdek ik veel nieuwe blogs omdat ik vaak wel doorklik op andere blogs óf doorklik onder de reacties van mijn eigen artikelen. Soms zijn er blogs waarvan ik denk: Waarom heb ik dit niet eerder gezien?! En soms klik binnen minder dan een seconde weer weg. Maar wat zijn precies de redenen voor mij om een blog niet te volgen?

Foto: Shutterstock

Schreeuwende layout, lettertypen en kleuren

En dit is voor mij eigenlijk ook de eerste indruk waar ik op afga. Als ik een blog open en ik zie allemaal kleuren die niet bij elkaar passen of lettertypen die niet zo goed leesbaar zijn, dan haak ik af en klik ik op het kruisje. Ieder heeft natuurlijk zijn of haar eigen smaak, maar ik vind iets wat overzichtelijk is wel heel mooi. Het erge is dat ik vaak niet de artikelen lees, maar echt op de eerste indruk afga. Misschien niet aardig, maar een schreeuwende layout met vier verschillende kleuren en 5 verschillende lettertypen vind ik helemaal niks.

De foto’s

Dit hoort ook wel een beetje bij de eerste indruk die ik krijg; de foto’s. Nu heeft wederom iedereen een andere manier van foto’s maken en bewerken, maar persoonlijk hou ik niet van kleinere foto’s (kleiner dan de breedte van de content) en die dan ook nog óf veel te licht (soms zelfs overbelicht!) zijn óf te donker. Niet iedereen heeft feeling voor fotobewerking en heeft een andere smaak, maar dit telt voor mij ook wel mee. Het oog wil ook wat. Soms zie ik foto’s van producten waarbij de kleuren van de verpakking bijvoorbeeld niet eens overeen komen. Dat vind ik dus niks. Je moet als lezer wel een beetje een goede indruk krijgen van hoe het product in het echt is.

De schrijfwijze

Ik vind het heel vervelend als mensen alleen maar reacties achterlaten als er weer eens een spelfoutje is ontdekt. Zowel op mijn eigen blog als bij de reacties op andere blogs. Iedereen maakt wel eens een DT fout of een andere spelfout, ik maak daar helemaal geen probleem van. Maar als we gaan praten in ‘me telefoon’ en ‘me blog’, dan haak ik wel een beetje af. Maar een spelfoutje hier en daar hoor je me niet over. Opbouwende kritiek oké, maar het is ook niet leuk om dit als blogger steeds te horen. Je oefent gewoon je hobby uit.

De onderwerpen die mij niet aanspreken

Eigenlijk lijkt die me nogal logisch, maar ik volg geen blogs waarvan de onderwerpen mij niet aanspreken. Mijn interesse ligt nu eenmaal niet bij hotspots, niet draagbare fashion en mamablogs. Alle respect uiteraard naar die bloggers 🙂 maar niet mijn ding en dat volg ik dan ook niet. Ook niet als het een goede bekende van mij is. Oh, er zijn wel een paar mamablogs die ik volg, maar puur omdat ik de persoon erachter leuk vind.

De persoonlijkheid van de blogger

Een persoonlijkheid vind ik ook altijd wel belangrijk. Ik kijk dan altijd een beetje of ik dingen van de blogger in mijzelf herken. En zo zijn er bloggers met wie ik mij zeker kan identificeren en dat vind ik leuk. Het boeit mij dan ook veel meer die betreffende blogs elke keer weer opnieuw te lezen. En daarin staat bij mij voorop; doe maar gewoon normaal en wees jezelf. Het leven is nu eenmaal niet altijd perfect en ik vind dat je je zo ook niet voor hoeft te doen op je blog. Net als Instagram trouwens, daar wordt vaak gedaan of alles perfect is. Ik zie liever gewoon foto’s voorbij komen van mensen die het échte leven laten zien en niet alles perfect hoeven te bewerken bijvoorbeeld.

Sneaky betaalde links verwerken

Ga ik weer! De reclamecode vind ik heel belangrijk en zie het nog steeds dat er bloggers zijn die sneaky links verwerken en er niet bijzetten dat het betaald is. Die volg ik dan niet meer. Op een gegeven moment ga je die links en opbouw van links ook herkennen, dus door de mand vallen doen ze zeker. Ieder zijn of haar ding, maar ik ben eerlijk en ik volg je niet als je zo te werk gaat. Klaar. Ook bloggers met duizenden volgers trouwens, echt super irritant.

Niet eerlijk zijn

Je kunt natuurlijk niet altijd zeggen of iemand wel of niet eerlijk is, maar soms kun je het er wel een beetje uithalen. Er zijn blog geweest die niet te spreken waren over bepaalde producten en zodra ze het opgestuurd krijgen is het helemaal geweldig. Dikke doei. Ik snap dat nooit, eerlijkheid duurt het langst. Net als je bezoekersaantallen vervalsen en volgers kopen. Hoezo? Het geeft juist toch veel meer voldoening op het moment dat je zelf die grote(re) aantallen bereikt? Tenminste, bij mij wel 🙂

Lees ook:
Zo krijg je snel meer bezoekers op je blog!
6 tips om een goede product review te schrijven
Meer bezoekers op je blog, deel 2!
Meer bekendheid voor je blog? Hier mijn tips!

Wat zijn jullie redenen om een blog niet te volgen?

28 Reacties

 1. 1 februari 2018 / 19:51

  Als er een blog is met meer reclame dan inhoud vind ik wel het meest irritante wat er is en dan ben ik ook echt meteen weg. Als je een review geeft vind ik zeker dat je altijd eerlijk moet wezen over het product. het kan natuurlijk dat je een keertje een andere mening heb dan de blogger alleen als dit vaker gebeurd dan neem ik die persoon niet meer serieus. Fouten van een andere blogger vallen mij niet snel op, ben namelijk dyslectisch.

 2. 1 februari 2018 / 16:13

  Klinkt herkenbaar! Wat ik zelf altijd erg irritant vind is ook misleidende titels zeg gewoon waar het op slaat. Spellingsfoutje lees ik zelf heel vaak overheen bij andere omdat ik dyslexie heb. Gelukkig leest daarom nu op mijn blog me vriend na op spellingsfoutjes. (anders is soms geen touw aan vast te knopen :P).

 3. Annette
  1 februari 2018 / 10:22

  Blogs die ik niet volg….te klein lettertype..of plaatjes die erg algemeen zijn, met notitieboekjes, pennen…is heel erg leuk. Maar, ik hou ervan als de afbeelding wat uitspreekt of toevoegt aan het artikel. Veel blogs lijken op elkaar. Dat is jammer. Ik hou juist van origineel ..en dat heeft mijn blog.

 4. 1 februari 2018 / 09:54

  Overal advertenties.. oeff wat kan ik daar moe van worden. Ik blog pas een maandje, dus mijn blog is nog niet ge-monetized (geen woord) Dat ga ik waarschijnlijk wel doen, maar dan zoek ik wel een mooi bijna onopvallend plekje voor de advertenties. Verder ben ik het volledig met je eens.

 5. Sara
  1 februari 2018 / 09:32

  Heel erg herkenbaar! In de comments hier lees ik ook dingen waarvan ik denk ‘jaa!’.
  Ik moet wel zeggen, er is een handjevol blogs die ik volg omdat ik ze zo leuk vind schrijven, terwijl ik niet echt iets heb met het onderwerp 🙂

 6. 1 februari 2018 / 09:17

  als het onderwerp en de schrijfstijl mij niet aanspreken dan haak ik af.

 7. 1 februari 2018 / 09:16

  Hierin kan ik mij best vinden. Alleen volg ik volgens mij best wel wat mensen, maar klik ik lang niet ieder artikel open. Ik scroll door m’n Feedly-feed en open vrijwel alleen de artikels met een thumbnail of titel die me aanspreekt.
  Verder vind ik het vervelend wanneer een blogger zich in elk artikel opnieuw herhaalt. Ik snap het, dat wordt gedaan voor nieuwe lezers, maar ik hoef écht geen 101 keer te lezen dat je – ik zeg maar wat – een bepaald dieet volgt of aan iets allergisch bent.
  Lees het laatste blogbericht van Jessica J. – RUIK | DEN: Zero-waste parfum van een afgedankte kerstboomMy Profile

 8. Maureen
  5 maart 2017 / 02:10

  Ik vind het vervelend als de layout te druk is, dan ben ik al snel geneigd om op [ x ] te klikken. Ook vind ik het vervelend als een blog niet overzichtelijk is.

 9. 22 februari 2017 / 19:26

  Blogs met clickbait titels (ook op social media). Mensen nieuwsgierig maken is natuurlijk prima maar clickbait titels vind ik storend. Verder 13 in een dozijn blogs qua lay-out en schrijfstijl.

 10. Selina
  22 februari 2017 / 08:30

  Leuk artikel! Ik heb hetzelfde inderdaad wat betreft de vormgeving van een blog. Als het rommelig is haak ik al heel snel af. Net als wanneer er veel banners staan op een blog. Ik heb er bewust voor gekozen om geen banners te gebruiken op mn blog met advertenties. Puur omdat ik het zo lelijk en rommelig vind haha! Spelfoutjes vind ik ook niet super erg. Tenzij het echt hele erge fouten zijn. Maar Dt’jes, tja iedereen maakt wel eens die fout.

 11. 21 februari 2017 / 21:10

  Goeie punten! Ik ben het eigenlijk overal wel mee eens. Eigenlijk heb ik vast rondje blogs die ik trouw volg 🙂

 12. 21 februari 2017 / 20:14

  Bloggers die anderen nadoen en niet origineel zijn 🙂 Als er alleen reclame gemaakt wordt (te veel betaalde content) dan haak ik ook af. Wist niet dat je volgers kon kopen! Dat is wel heel erg zeg
  Lees het laatste blogbericht van Anja – Tips geld besparen en gratis spullenMy Profile

  • me
   21 februari 2017 / 23:17

   Probleem is dat alles wel zo’n beetje gedaan is dus wanneer doet iemand iemand anders na. 😉

   • 22 februari 2017 / 00:15

    Dat is deels waar, maar als je binnen een paar dagen 10x hetzelfde verhaal tegenkomt dan is het niet meer origineel 🙂

 13. 21 februari 2017 / 19:51

  Wat een leuk artikel. Ik ben eigenlijk iemand die niet echt veel blogs vast volgt. Ik scrol mijn Bloglovin’ feed door en dan zie ik wel welke artikelen mij aanspreken. Toch merk ik wel dat ik snel af kan haken. Als het beeldmateriaal mij niet aanspreekt maar ook wanneer een artikel super saai, stroef en puur feitelijk beschreven is. Ik vind geloofwaardigheid bij bloggers ook heel belangrijk. Als bloggers pretenderen dat ze over bepaalde dingen schrijven of juist niet en ze het tegenovergestelde doen, dan haak ik echt af..
  Lees het laatste blogbericht van Sara | MevrouwMiauw – 5x op een uitvoerbare manier liever zijn voor de wereld zijn ♁My Profile

 14. Aneta
  21 februari 2017 / 19:33

  Het zijn dezelfde punten die mij aanzetten tot lezen of juist niet lezen. Voor mij is de persoonlijkheid in een blog heel belangrijk. En op zich vind ik het niet erg als er gesponsorde artikelen bij zitten maar het moet wel eerlijk gaan.
  Lees het laatste blogbericht van Aneta – Bloggen en Privacy – Hoe ik daar mee omgaMy Profile

 15. 21 februari 2017 / 19:26

  Als de onderwerpen me niet (meer) aanspreken of de schrijfwijze niet lekker leest dan stop ik meestal met het volgen van een blog.

 16. 21 februari 2017 / 19:20

  Ik weet dat eigenlijk niet. Ik lees er veel en niet overal reageer ik meer, dat deed ik eerst wel. Ik ben eigenlijk een paar gaan ontvolgen door uitspraken die er gedaan werden en ik niet goed van werd. Triggers zeg maar.
  En bloggers die over de rug van een ander succes behalen, vind ik een beetje vies smaken, maar dat is mijn mening. Ik ben soms te eerlijk!
  Lees het laatste blogbericht van Sonja – Winnares hoesjes-outlet actie | WinactieMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   21 februari 2017 / 19:22

   Te eerlijk is helemaal niet erg vind ik en ben het ook zeker met je eens. Als je gewoon jezelf blijft en je lekker met jezelf bemoeit (tenzij je andere kunt helpen), is dat het beste denk ik.

 17. Jeroen
  21 februari 2017 / 19:07

  Hoi Mariska,
  Mag ik vragen hoe je betaalde links ondanks ninja modus herkent? En maakt het verschil of de schrijver echt iets helemaal rondom een link schrijft, of gewoon iets schrijft en er dan een affiliatelink aan hangt?

  • Mariska
   Auteur
   21 februari 2017 / 19:23

   Uiteraard 🙂 als je al heel wat jaren blogs volgt en zelf blogs bijhoudt, dan weet je wel welke bedrijven welke samenwerkingen aangaan. Ook zie je rond dezelfde tijd dan de linkjes terugkomen 🙂 Gewoon een herkenningspunt. En natuurlijk de blogs waarbij je het elke keer weer ziet.

 18. 21 februari 2017 / 19:04

  Precies deze punten ga ik ook altijd na als ik besluit een blogger te volgen. Het moet gewoon eerlijk, netjes, gezellig maar ook zeker wel een stukje herkenbaar zijn. Heel herkenbaar en aansluitbaar (is dat een woord?) lijstje dus!

 19. Manon
  21 februari 2017 / 17:18

  Ik volg eigenlijk best veel mensen in bloglovin maar ik lees lang niet alle artikelen. Als ik denk hey dit artikel lijkt mij leuk of interresant, net zoals die van jou dan lees ik ze altijd wel

 20. Julie
  21 februari 2017 / 11:55

  Ik volg eigenlijk ook voornamelijk blogs via Bloglovin. Leuk om eens een artikel te lezen waarin staat waarom je een blog niet gaat volgen! 🙂 Ik ben het wel helemaal met je eens! Layout, foto’s en schrijfstijl zijn ontzettend belangrijk. En ik ben zelf ook niet in to mamablogs of fashion blogs. Er zal wel een publiek voor zijn en ik heb zeker respect voor hen, maar het is niet mijn interessegebied! 🙂 Ik hou ook niet van bloggers die élke samenwerking aangaan en op een beautyblog plots beginnen over hemden die niet gestreken hoeven te worden of parket of behang artikels… 🙂

 21. Henrieke
  21 februari 2017 / 11:25

  Ik volg heel veel blogs en pik dan in Bloglovin de artikelen eruit die me aanspreken. Ik ben dus niet zo selectief maar herken me wel in jouw punten. 🙂

 22. 21 februari 2017 / 08:30

  Herkenbaar! Ik volg wel mamablogs, maar alleen als ze over andere dingen schrijven. Ik vind een combinatie van mama blog, lifestyle en fashion eigenlijk perfect. En mooie foto`s zijn heel belangrijk!
  Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.