Waarom winacties organiseren geen goed idee is

Waarom winacties organiseren geen goed idee is

Winacties organiseren

Winacties organiseren heb ik vaak gedaan. En steeds meer zat er ik over na te denken waarom ik dit eigenlijk allemaal deed. Natuurlijk vind ik het leuk om iemand blij te maken, een leuke samenwerking aan te gaan met een bedrijf en een leuk product weg te mogen geven, maar werkt dit nog wel? Zover ik me kan herinneren was het allemaal anders aan het begin van het bloggen. Je kocht een leuk potje nagellak, gaf aan dat mensen je moesten volgen op bepaalde kanalen en zij konden kans maken op dat ene potje nagellak. Dat is niet meer zo. Het is écht veranderd vergeleken met die tijd. Dit artikel gaat vooral om de redenen waarom het geen goed idee is om winacties te organiseren.

Hebberige mensen

Allereerst trekt een winactie vaak hebberige mensen aan. Nu wil ik zeker niet iedereen over een kam scheren, maar het zijn wel vaak dezelfde mensen die je voorbij ziet komen bij de reacties. Dezelfde gedichtjes en dezelfde namen. Ook word je winactie vaak opgemerkt door bepaalde prijzen websites die hem daar dan delen. Dat zijn vaak van die winactie jagers die echt óveral aan meedoen. Ik zou denken dat je alleen meedoet als je iets ook daadwerkelijk leuk vind, maar dit is helaas niet waar. En geloof me; er zitten ook mensen bij die de uiteindelijk gewonnen prijs weer verkopen. Beetje jammer voor de tijd en moeite die jij er dan insteekt. Dat is gewoon jammer en daarvoor moet je het niet willen doen.

Tijdelijk meer bezoekers

Oké, laat ik eerlijk zijn; een van de redenen waarom ik winacties organiseerde is om meer bezoekers te genereren. Dat is op zich logisch als je bedenkt dat er altijd veel belangstelling is bij winacties. Echter zijn deze bezoekersaantallen meestal maar tijdelijk. Je winactie loopt maar tot een bepaalde tijd, bepaalde websites laten het maar tijdelijk zien en mensen komen niet meer terug als ze eenmaal hebben meegedaan. Als je echt meer bezoekers wilt genereren kun je je beter richten op het verbeteren van je artikelen en het schrijven van goede artikelen. Met verbeteren van artikelen bedoel ik je SEO controleren en hier en daar relevante aanpassingen maken zodat je bijvoorbeeld beter gevonden wordt in Google.

Vergeet de kosten en tijd niet

De kosten en de tijd die je erin steekt is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Geef je een cadeaubon weg of koop je een heel pakket? Kun je iets online bestellen, afrekenen en laten opsturen naar de winnaar of moet je echt zelf naar het postkantoor? Dan nog de kosten die je voor het versturen van het pakket betaald bijvoorbeeld. Een pakket versturen kost al gauw €6,95 en een doos daarbij zo’n €2,00. Vind je dit het waard? En het pakket versturen kost ook uiteindelijk tijd. Als ik kijk naar mijn eigen situatie is dat al best lastig. Ik woon in een dorp waar het postkantoor echt maar van 9 uur tot 4 uur open is op een dag. Precies, dan ben ik aan het werk. In het weekend is hij niet open en ik heb (nog) geen auto. Het is dat ik nu op woensdag vrij ben, maar hou daar rekening mee. Het is niet leuk om een winnaar lang te laten wachten, hoewel ik daar ook zeker schuldig aan ben geweest. Uiteraard niet de bedoeling, maar je hebt meer dingen te doen dan alleen wachten tot het postkantoor open is. Wel kun je bijvoorbeeld met een bedrijf afspreken dat zij de prijs opsturen als je een winnaar hebt getrokken.

De winnaar te trekken en bekend maken

Ook niet geheel onbelangrijk. Hoe trek je de winnaar en hoe maak je dit bekend? Voorheen maakt ik dit wel eens bekend op mijn blog en kreeg dan mailtjes van mensen die zich voordeden als de winnaar. Zo gemeen vind ik dat! Sindsdien ben ik daar ook mee gestopt. Het is handig om het te doen om vervolgens je bezoekers terug te laten komen (lees: meer bezoekers), maar is niet handig. Je kunt de winnaar beter een persoonlijke mail sturen. Al zijn er mensen die het daar ook niet mee eens zijn, omdat ze dan denken dat je een prijs bijvoorbeeld niet opstuurt. Kwestie van vertrouwen denk ik. Hoe trek je de winnaar? Doe je dit met een bepaalde website of pak je een random winnaar? Ik pakte een random winnaar uit de reacties. Daarbij hou ik wel rekening met het feit of ik diegene vaker voorbij heb zien komen op onze blog, of het niet weer een zielig verhaal of rijmpje is of dat ik het diegene gewoon gun. En nee, geen vriendjespolitiek.

Lees ook:
5 super tips voor je jouw bedrijf start
6 manieren om een blogger iets te gunnen
Meer bezoekers op je blog, deel 2!
30 kanalen wat mij het meeste bezoekers bezorgd

Hoe denk jij over winacties organiseren?

Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

23 reacties op “Waarom winacties organiseren geen goed idee is

 1. Wat een interessante discussie eigenlijk. Ik vind het juist leuk om af en toe een winactie te organiseren. Vooral wanneer ik van bedrijven producten krijg opgestuurd en ik er erg enthousiast over ben dan vind ik het leuk om dit product ook te delen met mijn lezers en niet alleen in artikel vorm 😉 Ik begrijp je punt wel betreft dat er mensen alleen op af komen die voor de gratis spullen komen, maar iedereen heeft zo zijn eigen hobby denk ik dan. Ik ben het met je eens ook over het delen wie heeft gewonnen. Tot nu toe hebben mensen trouwens alleen maar positief er op gereageerd bij mij. Ook ik heb wel eens een winnaar die niet reageerde en dat is wel jammer, maar weet ook dat daar verschillende redenen voor kunnen zijn.
  Ik zou zeker nog winacties doen, maar eens in het halfjaar of ik moet echt een hele leuke samenwerking hebben met een bedrijf. Vind het ook wel beetje horen bij het bloggen, iig bij het beautybloggen ofzo.

  Leuk artikel!

  Liefs Agneta

 2. Ik doe zelf vaak mee aan winacties, maar ik lees de blogs ook altijd.
  Het is wel heel triest als je je voor gaat doen als de winnaar van een winactie. Jammer dat sommige mensen het proberen te verpesten voor de rest.

 3. Ik heb een paar keer een win-aktie gedaan op mijn blog maar vond het een enorm gedoe. Bij 2x kreeg ik zelfs helemaal geen reactie van de winnaar en kon ik dus iemand anders gaan kiezen. Ik doe het 1 a 2x per jaar en daar wil ik het ook echt bij houden. Ik heb liever dat mensen op mijn blog komen om mijn artikelen te lezen 🙂

 4. Ik vind winacties echt geweldig. Ik ben ooit begonnen met meedoen aan prijsvragen toen ik werd afgekeurd en voor mij is het een leuk extraatje om eens bioscoopkaartjes of andere uitjes te winnen, of make-up etc. Daardoor ben ik ook bij bloggers terecht gekomen, die ik op een enkeling na nog allemaal volg en waar ik regelmatig te vinden ben als ze geen winactie houden. Daardoor werd ik weer geïnspireerd om ook te gaan bloggen en tegenwoordig hou ik bijna elke maand een winactie, gewoon omdat ik dat leuk vind. Soms gesponsord en soms zelf betaald. Mij zul je regelmatig tegenkomen onder een prijsvraag, maar lang niet overal omdat ik natuurlijk niet alles leuk vind en het dan veel liever aan een ander gun.
  Het gedichtje kom ik inderdaad overal tegen, op Facebook, op blogs, bij tijdschriften etc en bij mijn eigen winacties. Dan heb ik zelf liever een bezoeker die alleen laat weten dat hij graag meedoet.

 5. Ik ben nog steeds blij met de make-up die won met je blog! Ik draag vaker make-up dan toen, maar het is nog niet op omdat ik het dus niet elke dag gebruik. (gewoon als ik zin heb & bij speciale dingen, haha) En wat erg trouwens dat er soms mensen zijn die zich voordoen als winnaar, wat denken ze wel niet. Ik zou overigens eerder random kiezen tussen de mensen die m’n blog al langer lezen dan ook de echte ‘winactie jagers’ mee laten doen om te kunnen winnen. Zelf doe ik alleen mee met winacties die ik écht leuk vind.

 6. ik ben nog steeds blij dat ik bij jou een treatwell tegoed heb gewonnen. Ga sindsdien nog steeds naar dezelfde schoonheidsspecialiste die ik daardoor ontdekt heb. 🙂 Snap je moeite ermee trouwens ook.

 7. Wij hebben een keer een winactie gehad, ik herken wat je schrijft, over mensen die ineens op je site kijken en daarna nooit meer. Heel veel mensen hebben na onze winactie nooit meer op de site gekeken en kwamen inderdaad puur om te winnen. Tja, jammer, maar helaas. Het heeft mij overigens alleen tijd gekost, wij deden het namelijk in samenwerking met een bedrijf!

 8. Ik heb voor het eerst in vier jaar een winactie online staan. Ik heb t gedaan omdat ik mijn lezers wilde belonen. Hij staat sinds gister online. Heb niet veel reacties erop. Het is ook dat je iets meer moeite moet doen om te winnen. Alleen ik merk dat t niet werkt. Ik heb stille lezers, mijn dingen worden gelezen, maar vaak zonder interactie.

  Ene kant vind ik het heel jammer. Met veel energie had ik het geplaatst, want ik was heel blij met 600 volgers. Denk dat ik dit niet meer ga doen, omdat het niet past bij mijn blog. Goed artikel en het bevestigt mij weer waarom ik het nooit heb gedaan :).

 9. Ja het is inderdaad zo dat je altijd dezelfde namen ziet bij een winactie. Deze namen reageren verder nooit bij andere artikelen… typisch! Toch vind ik het zo nu en dan wel leuk om wat te organiseren.

 10. Fijn dat je het dat uitlegt waarom je uitlegt waarom je het niet doet, ik was altijd te bescheiden oom mee te doen. Niet hier maar oeveral, ik beb geen blog, instagram en pinterest en ik gun het het een ander altijd meer

 11. Ik doe regelmatig een winactie op mijn blog. Maar dan meer vanuit een samenwerking, ik heb maar een keer zelf de kosten betaalt. Ik vind het meer een leuk presentje voor de vaste volgers. Maar ik kan me wel aansluiten bij je punten.

 12. Ik heb laatst voor het eerst een winactie gehouden, om mijn bezoekers te bedanken. Er reageerden ook wel wat ‘winactie-jagers’, maar die pik je er snel genoeg uit gelukkig (als je bijvoorbeeld op hun twitter kijkt, staat hun hele tijdlijn vol met winacties). Ik zou het de volgende keer gewoon weer doen, ik vind het leuk om af en toe een cadeau weg te geven!

 13. Herkenbaar! Ik organiseer geen winactie om bezoekers te trekken maar lezers te bedanken. Ik verloot een prijs wel random maar kies wel iemand uit die mijn blog al langere tijd leest. Helaas komen er altijd bepaalde mensen op af die alleen komen om te winnen. Met schaamteloze reacties als: ja ik volg je al jaren, terwijl je een halfjaar bestaat haha. Maar eerlijk? Soms vergeet je een blog en valt je blik op een winactie en dan bezoek je de blog weer eens. Ik denk niet dat het je doel moet zijn om nieuwe bezoekers aan te trekken want dat werkt vaak niet. Kan je beter dat geld in een camera, leuke fotoachtergrond of props voor nieuwe artikelen steken 🙂

 14. Ik ben iemand die wel graag meedoet aan winacties, maar daardoor ook al veel leuke blogs heb kunnen ontdekken. En nee, doe alleen mee aan dingen die ik nodig heb of leuk vindt (meeste prijzen gaan overigens naar mijn dochter 😉 ) maar kan me voorstellen dat het organiseren van een winactie veel tijd (en geld) kost. Heb er ook altijd bewondering voor als mensen dit organiseren. Ga ook niet ontvolgen of unliken als ik niet win, maar feliciteer vaak de winnaar. Na de winactie zijn er altijd nog de blogs die je kunt lezen, dus het is voor mij sowieso altijd een win-win situatie. Jammer genoeg ken ik minimaal 1 persoon die echt aan alle winacties deelneemt en helaas ook haast dagelijks een prijs in de wacht sleept met haar gedicht… Een random name picker vind ik overigens de meest eerlijke manier om een winnaar te kiezen.

 15. Zelf heb ik pas 2x een winactie gehouden en ik heb gelukkig wel mee mogen maken dat het bij trouwe lezers terecht is gekomen. Een winactie kost veel tijd en energie en daarom doe ik er max 2 per jaar, al ben ik nog niet eens zolang aan het bloggen. Ik ben vrij klein en heb gelukkig nog niet meegemaakt dat mijn winactie extern is gepromoot, waardoor er alleen maar een stroom golddiggers naar je site komen.

 16. Ik zie steeds meer het gebruik van rafflecopter die pikt zelf random een winnaar. De meest eerlijke manier.

  Tegenwoordig doe ik wat vaker mee met winacties, als het om iets gaat wat ik leuk vind of waar ik wat aan heb. Heel eerlijk? Ik ben het gezeik van bloggers over dat dezelfde mensen mee doen ook wat zat. Organiseer dan geen winacties meer, want dat houd je toch.

  Ben het er wel mee eens dat winacties organiseren niet de manier is om nieuwe lezers te trekken, want die gaan erna toch weer weg.

 17. Zelf twijfel ik ook om nog winacties te organiseren. Op de winacties krijg je altijd ziek veel reacties, maar op gewone artikelen reageren ze niet. Eigenlijk heb je niets aan dat soort bezoekers. Daarbij ben er je er steeds al een som geld aan kwijt. Ze reageren niet meer op enkel een nagellak of notitieboekje. Denk zelf echt dat ik er mee ga stoppen, met die winacties.

 18. Ik kan mij hier volledig bij aansluiten. vroeger deed ik het ook veel meer als nu. Maar dat is omdat ik het idee heb dat een winsctoe op mijn blog het simpweg het niet goed doet. En eerlijk gezegd haal ik ook niet echt het plezier er meer uit, dus als ik ergens van overtuigd ben dat het werkt om weg te geven en anders gewoon niet:).

 19. Goed stuk! Ik heb zelf ook laatst een winactie georganiseerd en merkte inderdaad dat er vooral mensen meededen die een Instagram-account vol geregramde winactiefoto’s hadden. Uiteindelijk was ik blij dat iemand had gewonnen die mijn blog trouw volgde.

 20. Leuk dat je dit met ons deelt. Ik merk dat ik zelf ook minder vaak mee doe met winacties. Vroeger leek het gewoon veel leuker.
  Liefs,
  Yara

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.