wijnen italie

Waan je in Italië met deze wijnen

by Mariska

Italië is een echt wijnland. Er is geen regio waar geen wijnbouw plaatsvindt en elke regio heeft zijn eigen unieke stijlen. Dat maakt het land ook zo perfect voor wijnliefhebbers over de hele wereld. Gelukkig kunnen we ook makkelijk vanuit onze luie stoel genieten van al het lekkers dat het land te bieden heeft. Lees meer over deze wijnen.

Lees ook: alcoholvrije Vinobox

Pinot Grigio is een van deze wijnen

Wie een borrel organiseert, kan de plank bijna niet misslaan met een fles Pinot Grigio. Deze fruitige Italiaanse witte wijn is zo toegankelijk dat iedereen wel een glas lust. Vooral in de regio Veneto wordt veel Pinot Grigio geproduceerd, maar ook in andere regio’s wordt deze druif verbouwd. Het is overigens de Italiaanse naam voor de Franse druif Pinot Gris. Wijn van deze druif kan zowel bij de borrel gedronken, als bij het diner. Zorg dan niet voor een al te zwaar gerecht, want die walst dan zo over de wijn heen. Kies voor een niet al te sterk voorgerecht, zoals een frisse salade.

Prosecco

wijnen
Photo by Sebastian Coman Photography on Pexels.com

Een ander groot exportproduct uit Italië, en ook weer uit de regio Veneto, is Prosecco. Deze bubbel is wereldwijd enorm populair. Niet zo gek, want een fles Prosecco hoeft niet veel te kosten. De meest simpele versie, is de frizzante. Vaak te herkennen aan de schroefdop. Een spumante heeft een champagnekurk en de druk in de fles is ook veel hoger. Dit zijn de wijnen die vaak kwalitatief ook wat beter zijn. Een fles Prosecco misstaat ook zeker niet op een borrel. Wil je een simpele Prosecco wat spannender maken? Voeg dan een aardbeitje, framboos of wat besjes toe. Of giet er een scheutje cranberryazijn bij.

Vulkanisch wit

Veel delen van Italië hebben een vulkanische bodem. Deze bodem leent zich ook uitstekend voor wijnbouw. De wijnen die van vulkanische bodems komen, bijvoorbeeld uit Campanië of van Sicilië, hebben vaak een uniek mineraal karakter. Tel daarbij de Italiaanse inheemse druivenrassen als Coda di Volpe, Fiano en Falanghina bij op, en je hebt een bijzonder glas wijn te pakken.

Barolo

Voor wie de kracht van het Italiaanse Piemonte wil ontdekken, kan niet om Barolo heen. Deze krachtige Italiaanse rode wijn, wordt gemaakt van de druif Nebbiolo. Zeker geen wijn om zo maar even bij de borrel te drinken, want daar is Barolo wellicht te sterk voor. Het is een wijn met veel tannine en past daarom uitstekend bij een mooi vleesgerecht. Serveer je de wijn wel bij de borrel? Zet dan een plankje met blokjes Parmezaanse kaas op tafel.

Sangiovese

In Toscane is de Sangiovese druif heer en meester. Dit is dan ook de belangrijkste druif in de Chianti wijnen, maar ook voor de beroemde Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Sangiovese geeft fruitige rode wijnen vol bessen, kersen en wat kruidigheid. Ideaal bij veel Italiaanse gerechten, aangezien het een perfecte match is met tomaten.

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like