Vrijwillig budgetbeheer, een paar maanden verder

hands holding us dollar bills

Op mijn andere blogt (lifefluencer.nl) had ik een persoonlijk bericht geplaatst. Dat ging over dat ik budgetbeheer vrijwillig had aangevraagd. Geld is altijd een ding geweest, vroeger al. Ik merkte dat het mij steeds meer kopzorgen begon te geven. Het leven is al duur en je wilt natuurlijk ook leuke dingen blijven doen en jezelf zo nu en dan verwennen met nieuwe nagels bijvoorbeeld. Ik tenminste wel :) Dus op een gegeven moment hakte ik de knoop door en ben ik vrijwillig budgetbeheer gaan aanvragen. Ik denk; laat ik eens een update geven over hoe ik het ervaar tot nu toe én of het mijn kopzorgen minder maakt.

Vrijwillig budgetbeheer in gegaan

tax return form and notebooks on the table
Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

We zijn nu een paar maanden verder en ik kan wel iets vertellen over het budgetbeheer en hoe ik het ervaar tot nu toe. En een ding is zeker dat ik er echt heel erg blij mee ben, want het scheelt me inderdaad heel veel kopzorgen. Denk dat ik best wel een ding heb overgehouden van vroeger. Mijn ouders hadden namelijk beide schulden, deurwaarders etc. dus daar groeide ik mee op. Grote kans dat dit meespeelt met mijn situatie nu. Niet dat ik deurwaarders etc. heb, maar toch het idee waardoor het onrust in je hoofd veroorzaakt. En ik ben al zo gevoelig voor mentale issues dat financiën altijd wel een rol speelde bij die issues. Net zoals bij mijn burnout weet ik zeker dat het meespeelde. En zeker als je maar een ziektewetuitkering krijgt die maar 70% is van je normale salaris.

Het is nu zo ‘ingeregeld’ dat ik online het kasboek kan volgen en altijd kan inkijken. Zo zie ik wat er binnenkomt qua rekeningen, welke rekeningen worden betaald en ook wat mijn inkomsten zijn. Heel overzichtelijk en dat vind ik ook wel fijn. Je geeft toch iets uit handen wat van jezelf is. Mijn salaris wordt ook naar hen overgemaakt bijvoorbeeld. Wekelijks krijg ik een X bedrag op mijn eigen rekening gestort en zij zorgen voor de afhandeling van de rekeningen. Ook worden rekeningen niet meer naar mij gestuurd, maar die worden allemaal naar de budgetbeheerder gestuurd. Zo zie ik die ook niet binnenkomen. En ook niet die blauwe enveloppen waar je een hartaanval van krijgt ;)

Mijn conclusie is dat het werkt voor mij en je toch een soort van controle hebt omdat je het kasboek kunt bekijken wanneer je wilt, dus 24/7. Ik kan me focussen op andere dingen in plaats van met zorgen over mijn financiën. Als ik vragen hebt kan ik mijn contactpersoon mailen of bellen en als ik toch een factuur krijg van iets (bijvoorbeeld de dierenarts), dan kan ik die naar haar mailen en dan pakt zij het op. Dan hoef ik bijvoorbeeld zelf geen betalingsregeling te treffen als dat nodig is. Mocht er extra geld binnenkomen, bijvoorbeeld vakantiegeld, dan is er altijd overleg wat je ermee wilt. Of dat je zelf het hele bedrag ontvangt, of een deel of lekker laten staan bijvoorbeeld. Dat is dan ook weer een verschil met bewind en dat is dit dus niet.

In het begin ‘schaamde’ ik me voor het idee ofzo, geen idee waarom, maar dit is wel een van de beste beslissingen die ik de laatste tijd heb gemaakt. En schamen? Dat doe ik niet. Het is juist een ‘sterke’ stap als je weet dat dit je kopzorgen bezorgd.

Als je vragen hebt mag je me altijd een mailtje sturen, ben blij als ik iets voor je kan betekenen :)

Geverifieerd door MonsterInsights