Tips online vergaderen

by Mariska

Online vergaderen, hoe doe je dat precies? Hoe kom jij en je omgeving over op je gesprekspartner? Denk je daar over na of zit je in een online vergadering en denk je, o jee niet opstaan, want ik heb mijn joggingbroek nog aan. Of ben je vergeten je haren te kammen, omdat je er even niet aan gedacht hebt dat je gesprekspartner je ziet en het meer dan een telefoongesprek is? Hierbij enkele tips voor online vergaderen, waardoor jij goed voorbereid je online afspraak ingaat.

Bereid jij jezelf goed voor als je een online afspraak hebt?

Belichting voor

Zorg dat het licht recht van voren komt. Het mooiste licht is natuurlijk licht dat door het raam direct op je gezicht valt. Komt het licht van boven of opzij dan krijg je schaduwen onder je ogen en neus of is de helft van je gezicht donker. Komt het licht van achter, dan ben je nauwelijks te zien (dat kan soms een bewuste keuze zijn).

Denk na over je achtergrond bij online vergaderen

Maak je achtergrond persoonlijk. (schilderij, plant, foto, boeken). Geen speelgoed, strijkplank, droogrek of een rommelige tafel. Dat maakt het vergaderen online geen pretje en iedereen is gefocust op jouw achtergrond.

De goede hoek

Zet de laptop recht voor je gezicht met de webcam op ooghoogte. Zo heeft je gesprekspartner het gevoel dat je hem aankijkt en dat is wel fijn als je online aan het vergaderen bent. Heb je een lager dan worden eventuele nekplooien, onderkinnen en neusharen zichtbaar, daar zit je niet op te wachten.

Genoeg hoofdruimte

Zorg dat je hoofd helemaal in beeld is en je nog wat ruimte erboven hebt. Niet met je hoofd tegen de bovenrand, of een hoofd waarvan de kruin niet meer te zien is. Ook niet te veel ruimte boven je hoofd, dan lijkt het alsof je je klein maakt en je langzaam uit het beeld zakt. Zo zie je maar, er zijn goede tips waardoor online vergaderen er nét wat beter uitziet.

Uiterlijk

Op camera lijk je altijd bleker, gebruik iets meer make-up dan normaal en zorg dat je haar netjes zit. Geen drukke prints en sieraden. Niet te veel bloot. In Zoom kun je met videosettings – touch up my appearance een filter aanzetten die je beeld iets zachter maakt en oneffenheden wegwerkt. Een witte doek of A4’tje op het tafelblad zorgen voor een gelijkmatigere verdeling van het licht. Zit rechtop, leun niet achterover. Vergeet nooit dat je altijd in beeld bent, óók in een meeting met veel deelnemers, er is altijd wel iemand die op jou let. Vermijd om te eten, dat ziet er minder charmant uit op beeld.

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?