Lekkere recepten: Hasselback aardappels

by Mariska

I love aardappels! Je kunt er ongelooflijk veel mee doen, poffen, koken, bakken, frituren, smashen, pureren en nog veel meer. Vandaag op het menu: Hasselback aardappels.

Recept: Hasselback aardappels

Hasselback aardappels zijn simpelweg aardappels uit de oven, maar met een twist er aan. De aardappels worden namelijk ingesneden en daarna kan je alle kruiden er op doen welke jij lekker vindt. Even in de oven en klaar is kees.

Benieuwd hoe je de hasselback aardappeltjes maakt? Wat heb je nodig:

– Vastkokende aardappels (ongeveer 3 aardappels per persoon)
– Olijfolie
– Roomboter of (zelfgemaakte) kruidenboter
– Peper en zout
– Overige kruiden (denk bijvoorbeeld aan paprika poeder)
– Aluminium papier
– Een scherp mes
– Eventueel bakpapier

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2: Schil de aardappels. Wil je ze in schil eten, boen de schil van de aardappel dan goed. Ik gebruik in dit recept vandaag zowel de aardappels met schil als de geschilde aardappels.

Stap 3: Nu is het de bedoeling dat je de aardappels in gaat snijden. Begin niet gelijk aan de zijkant met je eerste snee, maar houdt ongeveer 1 cm vrij aan beide kanten. Daarna ga je de aardappel insnijden. Let op dat je de aardappel niet helemaal tot onder doorsnijdt, dan snijdt je hem namelijk in stukken. Probeer de aardappel drie kwart in te snijden van boven naar beneden. Neem vooral je tijd.

lekkere recepten hasselback aardappels

Op de foto hierboven houd ik de aardappel een beetje ingedrukt en schuin zodat je de snedes goed ziet.

Stap 4: Leg de aardappels in stukjes aluminium folie.

Stap 5: Tijd om te kruiden! Ik begin met een scheutje olijfolie bovenop de aardappels. Daarna wat peper en zout, wat paprikapoeder en als laatste leg ik wat kruidenboter boven op. Als de kruidenboter gaat smelten wordt het opgevangen door de aluminiumfolie en de onderkant van de aardappel bakt lekker in de kruidenboter gaar.

lekkere recepten met aardappel

Stap 6: De oven is inmiddels voorverwarmd en de aardappels kunnen de oven in. Het kan af en toe voorkomen dat de olie en boter uit de aluminiumfolie kan lopen, ik gebruik zelf altijd wat bakpapier. Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om de aardappels en de folie in een ovenschaal te leggen. Ik heb een bakplaat gebruikt. De aardappels moeten +/- 40 minuten in de oven.

Wat ik je als tip mee wil geven is het volgende. Ga geregeld bij je gerecht kijken in de oven. Elke oven is anders en soms kan het langzamer of juist te snel gaan.

Stap 7: Staan je aardappels ongeveer 20 minuten in de oven, haal ze er dan even uit en lepel wat van de olie/kruidenboter uit het folie over de aardappels. Hoe langer de aardappels in de oven staan, hoe meer de snedes open gaan staan en hoe lekkerder ze zullen worden als je ze er af en toe uithaalt en weer wat van je boter over de aardappels doet. Alle kruiden trekken dan in de binnenkant van de aardappel terwijl de buitenkant lekker krokant wordt. Je kunt dit zovaak doen als je zelf wilt.

Heeft je oven een grill stand? Dan kun je eventueel op het eind de aardappels nog 1 minuutje afgrillen. Dit is vooral fijn bij de geschilde aardappels, dan krijgen ze net een wat mooier gebakken kleurtje.

Recept hasselback aardappels

Tadaa! Klaar zijn je hasselback aardappeltjes. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker om te eten, maar ze zien er ook nog eens ontzettend leuk uit. Ik maak ze zelf elke keer net iets anders. Grotere snedes, andere kruiden, andere olie of boter etc. Vooral blijven varieren en proberen, fout kan het niet zo snel gaan.

Ga jij een keer hasselback aardappels maken? Deel je foto dan op Instagram met de hashtag: #kokenmetkimly

Lees ook:
Bananenbrood
Appel-Pecan Muffins

Eetse!

Liefs,
Kimberley

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?