Podcast ‘Van Oranje’ over heldendaden, mythes en schandalen rondom Koningshuis door de jaren heen

schandalen rondom het koningshuis door de jaren heen

In de nieuwe podcastserie ‘Van Oranje: van Willem tot Amalia’ nemen presentator Kevin Goes en koningshuisverslaggever Jeroen Schmale luisteraars mee door de geschiedenis van de Oranje-dynastie aan de hand van tien bepalende figuren. Het eerste seizoen gaat over de stamvader: Willem de Zwijger, de Vader des Vaderlands: Willem van Oranje. De eerste twee afleveringen zijn nu te beluisteren via AD.nl/podcasts en bij de aangesloten regionale titels. Schandalen rondom het Koningshuis door de jaren heen ga je zeker ook terug horen.

Beluister hier de eerste twee afleveringen.

Schandalen rondom het Koningshuis

schandalen koningshuis
Photo by Pixabay on Pexels.com

Hoewel er bijna dagelijks artikelen verschijnen over Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Beatrix, is er over hun voorouders onder Nederlanders veel minder bekend. Hij wordt bezongen in het Nederlandse volkslied, maar wie is deze eerste Willem van Oranje eigenlijk? En waar ontleent hij de naam ‘Van Oranje’ aan? Kevin Goes en Jeroen Schmale bespreken de ‘Vader des Vaderlands’ in het eerste seizoen van ‘Van Oranje’. Tijdens tien seizoenen zal de lijn van opvolging gevolgd worden tot ook koning ‘Gorilla’ Willem III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix voorbij komen. Om te eindigen bij de huidige koning en troonopvolgster prinses Amalia. De geschiedenis kenmerkt zich door heldendaden, maar ook door mythes en schandalen. Want ook de Oranjes blijken door de hele familiegeschiedenis heen gewoon mensen te zijn. 

Kevin Goes, presentator en Podcast-coördinator DPG Media: “Het koningshuis leeft. We leven in een tijd waar alles wat royals doen of laten, zeggen of niet zeggen in de gaten gehouden wordt. Reden voor ons om eens goed in de geschiedenis te duiken om te kijken waar de roots van de Oranjes liggen. Het is geen saai verhaal, wat we vertellen. We trekken de verhalen naar nu en kijken door onze ogen uit de 21ste eeuw naar Willem.”

Jeroen Schmale, koningshuisverslaggever: “We vertellen onze luisteraars waarom we straks weer met z’n allen in oranje shirts voor de tv zitten bij het WK voetbal en hoe Willem van Oranje eigenlijk prins werd. Waarom kwam hij naar de Nederlanden en waarom werd hij leider van de opstand tegen de Spaanse overheersing? Maar ook: hoe werd hij een 16de-eeuwse influencer? Je komt het allemaal te weten in het eerste seizoen.”

De eerste twee afleveringen van ‘Van Oranje: van Willem tot Amalia’ zijn luisteren op AD.nl/podcasts, bij BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor, PZC en Tubantia en in alle gangbare podcast-apps. 

Geverifieerd door MonsterInsights