Waar moet je op letten bij het aanschaffen van nieuwe jaloezieën?

jaloezieën als raambekleding

Op zoek naar nieuwe jaloezieën? Wanneer je voor het eerst gaat kijken naar de mogelijkheden van raambekleding, gaat er een wereld voor je open. Er zijn veel verschillende soorten gordijnen en andere raambekleding waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Daarom worden in dit artikel eerst de verschillen tussen deze soorten raambekleding uitgelegd. Daarna zal je lezen waar je op moet letten als je een dergelijk product wilt kopen. 

Verschillende mogelijkheden

Weet jij het verschil tussen jaloezieën , lamellen, shutters en luxaflex? Als het antwoord daarop nee is, weet dan dat je niet de enige bent. Daarom hierbij eerst een korte uitleg. Jaloezieën en luxaflex zijn eigenlijk hetzelfde. Het zijn horizontale stroken die door middel van een touw aan beide zijden aan elkaar worden gehangen. Je kan ze naar boven of naar beneden sluiten. Wanneer de stroken van de jaloezieën precies recht naar voren steken, dan heb je een mooie lichtinval in huis, zonder dat de buren makkelijk bij je naar binnen kunnen gluren. Er bestaan jaloezieën van allerlei soorten materialen.

Lamellen zijn verticale stroken die alleen aan de bovenzijde aan elkaar verbonden zitten. Shutters zijn ook weer horizontale stroken, maar die zitten aan elkaar vast door middel van een frame dat om de shutters heen zit. Shutters zijn veelal van hout gemaakt.

Praktisch

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat je kiest voor jaloezieën. In dat geval is het verstandig dat je eerst een keuze maakt tussen het gaan voor praktisch of luxe. Kies je voor praktisch, dan is het handig om te kijken naar het materiaalsoort. Trekt het veel stof aan? Is het makkelijk schoon te houden? Zit er veel ruimte tussen de panelen, zodat je er goed bij kan? In het geval van een badkamer of keuken, zijn de jaloezieën gemaakt van materiaal dat duurzaam is en goed tegen water kan? Gaan ze niet roesten, schimmelen, verkleuren of bol staan na verloop van tijd? Gelukkig zijn er speciale jaloezieën voor badkamers en keukens te koop. 

Luxe uitstraling

Soms loop je een winkel binnen en word je meteen verliefd op de raambekleding die daar hangt. Dat is hoe de meeste dames onder ons hun aankopen doen en daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. In dat geval koop je op gevoel. Je moet immers ook een prettig gevoel krijgen wanneer je in je eigen huis bent. Zwarte jaloezieën zijn een goed voorbeeld van een luxe uitstraling. Ze zorgen voor een mooi kleurcontrast in je huis. Zwarte jaloezieën kan je goed gebruiken voor een moderne of industriële stijl. Houten jaloezieën of shutters geven een warme sfeer aan je huis. Deze zijn weer leuk te gebruiken in een natuurlijke of landelijke woonstijl. Weet jij al wat je gaat kiezen?