De uitvaartverzekering: dit wil je weten

uitvaartverzekering dela

Het is een onderwerp waren we liever niet te vaak over nadenken. Toch is het soms belangrijk om goed na te denken over het overlijden en dan vooral over het effect dat het kan hebben op onze nabestaanden. Daarom kiezen ook veel Nederlanders ervoor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op die manier kunnen ze hun nabestaanden en zichzelf ontzorgen. Toch zijn er nog veel mensen die denken dat een uitvaartverzekering voor hen (nog) niet nodig is, terwijl dat helemaal het geval niet hoeft te zijn. We weten namelijk niet wanneer we komen te overlijden. Daarom zetten we een paar belangrijke punten voor je op een rij. 

Wat doet zo’n verzekering?

We horen je denken: ‘Wat is een uitvaartverzekering? ’ Het is een verzekering die je kunt afsluiten om jezelf en je nabestaanden te ontzorgen op het moment dat je komt te overlijden. Ook geeft dit rust in je dagelijkse leven. Je weet namelijk dat wat er ook gebeurt; je verzekerd bent. Zo’n verzekering is niet wettelijk verplicht. Toch heeft ruim 70% van de Nederlanders een verzekering afgesloten. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Afhankelijk van je wensen en die van je nabestaanden kun je de juiste verzekering uitkiezen. 

Verschillende uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Zo heb je een natura uitvaartverzekering, ook wel een dienstenverzekering genoemd. Wanneer je deze afsluit, wordt er bij je overlijden vanuit de verzekeraar van alles geregeld. Zo wordt je uitvaart in overleg met je familie georganiseerd, wat in zo’n zware tijd je familie ontzorgt en hen veel werk uit handen neemt. Daarnaast heb je ook een verzekering voor de uitvaart in geld. In zo’n geval wordt er een vooraf gekozen bedrag uitgekeerd aan de begunstigde die hiermee zelf je uitvaart kan organiseren. Deze manier wordt ook vaak gekozen wanneer een uitvaart in het buitenland gewenst is. 

Kosten vergelijken

In Nederland kost een crematie gemiddeld €‎7.500,-, een begrafenis komt in Nederland gemiddeld uit op €‎9.500,-. Dat bedrag hebben mensen niet altijd zomaar ergens liggen. Helemaal niet omdat we niet weten wanneer we komen te overlijden en hier dus ook niet zomaar voor kunnen sparen. De premie van een uitvaartverzekering verschilt per persoon en situatie. Zo hebben je leeftijd, gezondheid, het verzekerde bedrag en de verzekerde periode een invloed op de premie die je betaalt. Online kun je bij een uitvaartverzekeraar gemakkelijk je premie berekenen.