Kamperen bij de boer, 9 redenen waarom je dit moet doen

white horse running on green field

Kamperen bij de boer. Dit hoor je steeds vaker. Zelf ben ik als het ware opgegroeid op een boerderij, hadden wij 2 Shetland pony’s, een hond, een aantal katten, een paar geiten en zo nu en dan liepen er ook koeien van een andere boer bij ons op het weiland. Dat was echt heel erg leuk en ik zou het ook zeker overwegen om te gaan kamperen bij de boer als ik een weekend weg zou gaan. Maar waarom is kamperen bij de boer nu zo leuk? Ik geef je 9 redenen waarom je het sowieso zou moeten proberen.

Lees ook: Citytrip Parijs en toch slapen in natuur

Kamperen bij de boer, 9 redenen om het te doen

kamperen bij de boer
Photo by Sunsetoned on Pexels.com

Wakker worden door geloei of gekakel

Zelf vind ik het heerlijk om wakker te worden en dan de koeien horen loeien bijvoorbeeld. Ik weet dat de meningen daarover verschillen, maar het geeft een heerlijk rustgevend gevoel. En natuurlijk niet alleen perse de koeien, maar de andere dieren ook. Of het gekraai van een haan of het kakelen van de kippen. Heerlijk, toch?

De geur

En de geur. Maar ik bedoel dan niet direct de geur van koeienstront maar de geur van de boerderij an sich. De geur van kuilgras, vers gemaaid gras, de dieren en de boerderij zelf. Misschien staat er in de avond wel een houtkachel aan en ruik je die geur. Gewoon het hele idee qua geuren die je bij een boerderij hebt.

De rust

Zeker als je niet uit een dorp komt en elke dag te maken hebt met de drukte uit de stad, dan is het de rust die je voelt. Niks hoeven te doen, rustig aan opstarten, gewoon chill. Genieten van je ontbijtje en dan pas nadenken wat je die dag gaat doen. De alledaagse malaise lekker even vergeten.

De natuur

Op een boerderij alleen al zit je vaak midden in de natuur. Niet elke boerderij heeft dit, maar je kunt het er wel op uitzoeken. Nederland heeft prachtige plekjes, zo ook bij Enschede in de buurt. Als ik kijk naar waar ik vandaan kom, Noord Holland, is de Beemster ook een grote aanrader. Of de Schermer. Lekker in de polder.

De dieren

En natuurlijk de verschillende dieren die je tegenkomt op een boerderij als je gaat kamperen bij de boer. Ik snap dat niet elk dier je favoriet kan zijn, maar de meeste boerderij dieren zijn gewoon leuk om naar te kijken en te aaien. Bijvoorbeeld pasgeboren kalfjes. Als je hen je vingers geeft gaan ze eraan zuigen. Of een lieve hond waarmee je kunt spelen. Of misschien kun je wel koeien knuffelen ;-)

Fietsen

Ik liet het al eerder vallen; er zijn genoeg boerderijen met mooie natuur eromheen. En wat is er nou leuker en handiger om die natuur te ontdekken dan op de fiets?! Mocht je je eigen fietsen mee willen nemen met de auto, dan is het wel handig om een trekhaak te hebben voor een fietsendrager. Bij deze aanbieder vind je echter ook fietsendrager oplossingen voor auto’s zonder trekhaak, bijvoorbeeld voor op het dak of op de achterklep. Een voordeel van een fiets meenemen is dat je vrij bent om te gaan. Zeker als het mooi weer is kun je heerlijk fietsen in de buurt door de natuur. Neem wat lekkers mee voor onderweg, stop ergens en ga lekker eten. Of picnicken!

Paardrijden

Paardrijden is ook erg leuk! Al zal niet elke boer paarden hebben, je kunt het er natuurlijk wel op uitzoeken. Leuk als je kinderen hebt die van paardrijden houden of natuurlijk voor jezelf. Sommige campings bieden ook buitenritten aan door het bos of over het strand.

De omgeving

Vaak is de omgeving prachtig als je op een boerderij bent. Zelf woon ik in Enschede en dan denk je gelijk aan de stad, maar niets is minder waar. Hier in de omgeving heb je ook prachtige landerijen waar je doorheen kunt fietsen. Kleine landweggetjes met hier en daar een boerderij. Ook kom je paarden en koeien tegen en is het heerlijk rustig. Genieten dus!

Boerderij gevoel

Het hele boerderij gevoel is echt rustgevend. Dit weet ik uit eigen ervaring. Je hoeft er geen paar weken te blijven uiteraard, maar een paar nachtjes is echt heel fijn. Neem desnoods je eigen caravan mee als daar plek voor is op het land. Dan heb je evengoed een fijne slaapplek. Kan me heel goed voorstellen dat dit lekkerder ligt dan in een tent. En je hebt lekker je eigen spulletjes bij de hand. Zie je het al voor je: lekker met een warme kop thee of koffie van het uitzicht en de dieren genieten op een mistige ochtend?