Is positief denken moeilijk voor je?

by Mariska

Is positief denken moeilijk voor je in deze tijden? Positief denken staat niet gelijk aan het negeren en wegstoppen van emoties. Alle gevoelens mogen aanwezig zijn, dus ook negatieve gevoelens. Laten we voorop stellen dat positief denken een stuk gemakkelijker gaat als het leven je toelacht en meezit. Helaas zal het leven je niet altijd goed gezind zijn. Iedere mens heeft met tegenslagen in het leven te maken. Dit kan een scheiding of ontslag zijn, of het overlijden van een dierbare. Door zo’n negatieve ervaring in het leven kan je gemoedstoestand een flinke klap krijgen en zal je alles op alles moeten zetten om niet in een depressie te komen.

Je kunt het misschien niet geloven als ik je vertel dat het echt mogelijk is om onder verdrietige omstandigheden toch positief in het leven te kunnen blijven staan. Wist je dat optimisme maar 25% erfelijk bepaald is? De overige 75% heb je helemaal zelf in de hand.

Positief in het leven staan is een keuze

Positief in het leven staan is een keuze. Je kunt bijvoorbeeld aan dingen denken waardoor je humeur verbeterd. Probeer eens een moeilijke situatie vanuit een ander standpunt te benaderen, je dagen wat meer kleur te geven door dagelijkse zaken op een positieve manier te benaderen. Een negatieve gemoedstoestand is simpel uit te schakelen door een positieve kijk op het leven. Zie het leven als één grote speeltuin aan mogelijkheden en oplossingen, in plaats als een doemput van ellende en verdriet.


Wist je dat vreugdevolle, tevreden en dankbare gedachten zorgen voor een optimale openheid, vindingrijkheid en creativiteit van je brein? Negatieve gedachten hebben juist een beperkend effect op je denken, omdat angst, stress en woede emoties zijn die het oplossingsgerichte denkvermogen van je hersenen afsluiten, waardoor je niet aan nieuwe mogelijkheden en oplossingen kunt denken.

De gezonde effecten van het positief denken

Door positief denken zorg je niet alleen voor je mind, maar ook voor je body. Je ervaart meer positieve emoties en geeft je energie. Door positief te denken zorg je ervoor dat je sneller herstelt van aandoeningen en het maakt je stressbestendig. Daarnaast heb je minder kans op een hoge bloeddruk of hartfalen, het versterkt je immuunsysteem en het maakt je minder vatbaar voor depressies. Waarschijnlijk krijg je ook eerder support of hulp van de mensen uit je omgeving en je bent in staat om conflicten en problemen sneller de wereld uit te helpen.

positief denken

Negatief denken staat je geluk in de weg

Het is gewoon echt zo dat negatief denken jouw geluk in de weg staat. Door negatieve gedachten te hebben, vormen zij obstakels die geluk belemmeren. Andersom is dit ook zo, wanneer jij optimistisch bent zal je minder vatbaar zijn voor tegenslag en negatieve gedachten .Mentale balans is dus gewoon erg belangrijk

Pessimistisch en optimistisch denken


Je hebt mensen die pessimistisch of optimistisch zijn. Vooral voor een pessimist kan het leven zwaar zijn. Dit omdat zij altijd de neiging hebben de schuld bij een ander te leggen en zichzelf in een slachtofferrol manoeuvreren, zij denken dat ze de macht niet hebben om in de toekomst zaken wel goed aan te pakken. Elke meevaller zien zij als een gelukje en wordt niet op waarde geschat door een pessimist.

Een optimist ziet juist altijd mogelijkheden en vertrouwd erop dat alles wel goedkomt, wat er ook gebeurd. Mensen die positief denken beseffen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het geluk en hoe ze zich voelen, hun gemoedstoestand. Zij zijn en blijven baas over hun eigen leven en wat daarin gebeurd. Ze beseffen dat er zowel positieve als negatieve consequenties mogelijk zijn als ze beslissingen in het leven nemen. Verder is het voor optimistische mensen zo dat stressvolle momenten in het leven erbij horen en zijn er dan ook veel beter op voorbereid dan pessimisten.

Dat is dé kracht van het positief denken. Hoe beter jij in je velletje zit, hoe beter jij met tegenslag in het leven om kunt gaan!

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?