Huren of kopen? Dit is waarom ik voor een huurhuis koos

huis huren of kopen

Eigenlijk heb ik nog nooit echt super goed nagedacht over huren of kopen van een huis. Het is eigenlijk altijd zo geweest dat ik in een huurhuis heb gewoond sinds ik alleen woon. Vroeger hadden mijn ouders wel een koophuis, maar dat is natuurlijk anders. Toen maakten zij de keuze en nu maak ik die zelf. Een huis huren of kopen is wel een hele opgave. Maar waarom heb ik voor een huurhuis gekozen? Daar heb ik wel een aantal redenen voor. Die ga ik je nu vertellen.

Huis huren of kopen?

Alle onderhoud zelf betalen

Een groot nadeel van een koophuis vind ik wel dat je alle onderhoud zelf moet gaan betalen. In mijn huidige woning heb ik al eens wat problemen gehad met mijn ketel bijvoorbeeld en werden met gas- en watermeter vervangen. Nu werd dat gewoon allemaal geregeld, net als de tochtstrips die geplaatst zijn. Heel fijn, want dat zit bij mijn huur in.

Onderhoud is natuurlijk een vrij groot begrip. Maar kozijnen, het dak en bijvoorbeeld de trap valt onder het onderhoud dat je zelf moet gaan betalen bij een koophuis. Zelf woon ik in een sociale huurwoning en hoef ik dat niet te betalen, alleen moest ik wel zorgen dat er laminaat werd gelegd. Als je een huurwoning toegewezen kreeg is dat vaak wel een prijzig begin, maar je kunt natuurlijk niet op een betonnen vloer leven. Logisch en je kunt altijd kiezen voor een ietwat meer budget variant natuurlijk.

Het leed dat hypotheek heet

Vorig jaar, toen ik nog fulltime werkte, heb ik weleens een vrijblijvend hypotheek adviesgesprek aangevraagd op basis van wat ik toen verdiende. Ik ging er heel blanco in en wist ook totaal niet wat ik kon verwachten. Het komt er op neer dat het enorm lastig is om in je eentje wat te kopen, tenzij je bijvoorbeeld heel veel spaargeld hebt en je studieschuld al hebt afbetaald. Een studieschuld weegt ook zwaar mee en dan niet het bedrag dat er nog openstaat, maar het totale bedrag wat het ooit is geweest. Dus eigenlijk wist ik na het gesprek al dat het voor mij niks zou worden in mijn eentje.

Nu hoeft dat natuurlijk ook niet perse omdat ik gewoon nog prima zit in mijn huurwoning in Edam. Voorlopig ben ik nog niet van plan hier te vertrekken, zeker omdat ik hier nu ook een beetje mijn leven heb opgebouwd.

Gemakkelijk op te zeggen

Als je kijkt naar huren of kopen, dan vind ik een groot voordeel van een huurwoning dat je de huur gemakkelijk kunt opzeggen. In mijn leven ben ik nogal wat keer verhuisd en vind ik geen probleem verder. Wel is het fijn dat ik weet dat áls ik weg wil, mijn huur op zeg en dan kan gaan.

Met een koophuis gaat er een heel traject aan vooraf. Er moeten foto’s gemaakt worden, een makelaar, je maakt kosten en vervolgens zet je je huis te koop. Vanaf dat moment is het nog maar de vraag wanneer het precies verkocht gaat worden. Dat kan soms echt heel lang duren en dat betekent dat je ook op dat moment met dubbele kosten zit.

Weet jij of je liever een huis gaat kopen of gaat huren?

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook