Hoe kom je aan een jeukende hoofdhuid en hoe kom je er van af?

jeukende hoofdhuid

Ben jij iemand met een vervelende jeukende hoofdhuid ? Dat je de hele dag aan het krabben bent en dat mensen het idee hebben dat je iets van luizen hebt? Dat is bijzonder vervelend en voor veel mensen ook nog eens beschamend. Een jeukende hoofhuid is buitengewoon vervelend, en kan meerdere oorzaken hebben.

Lees ook: Glutenvrij eten, de klachten die ik heb en werkt het?

Wanneer je eenmaal weet waarom je last hebt van jeuk op jouw hoofdhuid kun je er ook vaak iets aan doen. Vaak voelt jouw huid strak aan op het moment dat je last hebt van een droge hoofdhuid. Vaak zie je ook schilfers, iets wat veel mensen voor roos aanzien maar toch wel iets anders is. 

Waarom gaat mijn huid jeuken als deze droog is?

Om die vraag te beantwoorden moeten we een beetje de biologie in duiken. Jeuk is namelijk een beschermingsreactie van ons eigen lichaam. Het reageert op invloeden van buitenaf. Als er iets op de huid gebeurt dan krijgen we jeuk. Dat is best wel handig, want als we bijvoorbeeld schadelijk stoffen op onze huid krijgen dan is het alleen maar goed dat we zo snel mogelijk gaan krabben om deze ook weer te verwijderen. 

Waarom is mijn huid eigenlijk droog?

Het is genetisch al bepaald of je een gevoelige, droge, vette of normale hoofdhuid hebt. Dit is bepaald door de talgproductie van de talgklieren. Zo heeft een droge huid veel minder talgproductie dan een vette huid. Het gaat hier dus niet om leeftijd, maar meer over het feit hoe we genetisch in elkaar zitten. 

Als je een droge hoofdhuid hebt dan komt de huid vocht tekort, dat is wel duidelijk. Maar hoe kan dat dan? Bij een ‘normale’ huid regelt de huid de verdamping van vocht. Bij een droge hoofdhuid is dat echter niet het geval. Als je minder huidvetten in de huid hebt, dan laat de huid water veel gemakkelijker door. En vervolgens ben je de goede balans van de vochthuishouding kwijt. Het vocht verdampt letterlijk want de opperhuid kan geen vocht meer vasthouden. 

Wat kun je doen tegen een droge hoofdhuid?

Je weet nu dat een droge hoofdhuid jeuk veroorzaakt, maar nu zit je nog steeds met de jeuk. Nu moet je nog weten wat te doen tegen droge hoofdhuid. Daarom een aantal tips om de hoofdhuid weer te krijgen waar deze hoort. 

Bepaal de oorzaak

Begin eerst met het bepalen van de oorzaak. Je kunt smeren wat je wilt, maar op het moment dat je niet weet waar jouw jeukende hoofhuid vandaan komt heeft dat nog geen zin. Je kunt een oorzaak pas bestrijden als je hem kent. Gebruik je nu bijvoorbeeld agressieve shampoo? Zorg er dan voor dat je deze even niet gebruikt. 

Herstel de hoofdhuid

Je moet de hoofdhuid eerst kalmeren voordat je iets kunt doen, bijvoorbeeld door voor een kalmerend product te kiezen. Soms kan het beste wat je kunt doen even niets zijn. Laat de hoofdhuid rustig worden en dat zal uiteindelijk de jeuk verlichten.

Agressieve ingrediënten vermijden

Merk je dat je behoorlijk veel last hebt van een te droge huid? Dan is het belangrijk om ingrediënten te vermijden. Zeep, alcohol en parfum kunnen natuurlijke oliën afbreken en de hoofdhuid irriteren

Let op de voeding

Een beetje op jouw voeding letten is niet alleen belangrijk voor de lijn, maar ook voor ons haar. Avocado, plantaardige oliën, noten en vette vis zijn bijvoorbeeld allemaal goed voor ons haar. Ook kun je ervoor kiezen om extra zink te nemen, dat houdt de hoofdhuid soepel. 

Kies het juiste product

Zorg ervoor dat je voor een product kiest dat daadwerkelijk goed is voor jouw haar. Niet alleen shampoos of producten zijn even goed, het is belangrijk om de juiste te hebben die aansluit op jouw persoonlijke hoofdhuid.

Gaat het niet over?

Mocht het uiteindelijk toch niet over gaan dan is het altijd een mogelijk om te praten met de huidarts. Deze kan je uiteindelijk doorverwijzen naar de dermatoloog. Dan is het mogelijk om te gaan kijken naar de onderliggende redenen voor de jeukende hoofdhuid. Het is wel belangrijk om uiteindelijk stappen te ondernemen, want door langdurig krabben kan het zo zijn dat je nog meer last krijgt van jeuk en dat je uiteindelijk zelfs problemen krijgt met infecties. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *