Vlonderplanken en veelvoorkomende problemen + oplossingen

houten vlonderplanken problemen en oplossingen

Vlonderplanken worden veel gebruikt en zijn ook erg functioneel voor elke buitenruimte. Ze bieden een goede basis voor bijvoorbeeld een terras, maar geven daarnaast ook een mooie uitstraling. Je ziet ze dus buiten en worden érg veel gebruikt. Materialen die buiten liggen hebben goed onderhoud nodig mede door de weersomstandigheden. In dit artikelen vertellen we meer over veelvoorkomende problemen van vlonderplanken met uiteraard de oplossingen erbij!

Veelvoorkomende problemen met vlonderplanken

Laten we kijken naar de veelvoorkomende problemen, dat is namelijk wel een groot punt om rekening mee te houden als je dit materiaal gebruikt.

Verkleuring

Zoals vele materialen die buiten worden gebruikt kan er op den duur verkleuring optreden door zonlicht. Houd er dus rekening mee dat de kleur die de vlonderplanken hadden bij het begin, enorm kunnen vervangen door dit zonlicht en andere weersomstandigheden.

Schimmel en rotting

Het is bekend dat materialen die worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden (weersomstandigheden of vochtige ruimtes) kunnen gaan rotten en schimmelvorming gaan vertonen. Als het echt helemaal gaat rotten dan wordt het ook gevaarlijk om nog op de planken te lopen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er ook splinters en barsten tevoorschijn kunnen komen.

Gladheid!

Wanneer houten vlonderplanken nat worden, dan worden ze vaak heel erg glad. Kijk daar mee uit! Je hebt een verhoogd risico als je eroverheen loopt of als kinderen erop spelen.

Maatregelen en herstellen

Uiteraard hebben we ook de mogelijke oplossingen voor je op een rij gezet. Je kan er dan rekening mee houden en preventief onderhoud plegen als dat nodig is. Op die manier houd je het veilig en mooi.

Oplossing voor verkleuring

Verkleurde vlonderplanken zijn niet mooi en daarom zijn er producten op de markt die de verkleuring van de zon kunnen tegengaan. De producten die hiervoor bedoelt zijn maken een beschermlaag tegen UV-straling op de vlonderplanken waardoor er veel minder kans is dat het verkleurd.

Mocht het echt enorm vervaagd zijn, dan kan je ervoor kiezen de planken opnieuw te schilderen of te beitsen waardoor het weer een mooi geheel wordt en er verzorgd uitziet.

Oplossing voor schimmel en rotting

Om schimmel en rotting te voorkomen, kan je kiezen om de vlonderplanken te behandelen met een waterdichte behandeling. Op die manier wordt de kans op schimmel en rot verminderd. Het is uiteraard niet helemaal uitgesloten dat je op den duur hier toch last van krijgt.

Als sommige vlonderplanken toch zijn gaan rotten, kies er dan voor deze te vervangen. Dat houdt het fris en minder gevaarlijk.

Oplossing voor gladheid

Als je vlonderplanken bij het zwembad hebt of regelmatig nat worden door regen, dan wil je niet uitglijden. Het maakt het tevens ook gevaarlijk voor kinderen én jezelf. Je kunt immers naar terecht komen als je valt. Kies er daarom voor om een antislip behandeling uit te voeren. Dat vermindert het glijgevaar aanzienlijk en is dus ook veiliger.

Wat je moet doen

Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van de vlonderplanken kan ervoor zorgen dat het terras er veel mooier uit blijft zien in de jaren en ook een langere levensduur heeft. Veeg in de herfst regelmatig de bladeren weg en geef het in de zomer een goede onderhoudsbeurt.

Vlonderplanken zijn dus zeker niet onderhoudsvrij en je moet er rekening mee houden dat je er wel echt aandacht aan moet besteden. Dan blijft het mooi en komen er ook geen gevaarlijke situaties voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *