Wat is een slim huis en wat zijn de voordelen?

slimme woning maken, voordelen van een smart home

Wil jij een slimme woning? Een slim huis wordt in het Engels ook wel een ‘smart home’ genoemd. Het is een woning waarin technologie (een smart home systeem) wordt gebruikt om verschillende apparaten en systemen te kunnen bedienen. In deze blogpost lees je meer over de mogelijkheden en de voordelen van een slimme woning.

Apparaten en systemen met slimme technologie

Tegenwoordig kun je bijna ieder apparaat of systeem in huis een slimme touch geven. Denk aan slimme verlichting waar je verschillende thema’s voor kunt instellen. Stel bijvoorbeeld in welke lampen moeten schijnen voor functioneel licht en welke lampen een warme sfeer creëren als je het relax thema activeert. Een ander bekend voorbeeld is het bedienen van speakers en beeldschermen in huis. Voor dit soort slimme entertainment producten wordt vaak een spraak-assistent gebruikt.

Wist je daarnaast dat veel huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines en stofzuigers kunnen worden verbonden met slimme technologie? Ook raamdecoratie en zonwering wordt er steeds vaker aan gekoppeld. Slimme rolluiken zijn bijvoorbeeld ontzettend handig. Je kunt ze van een afstand bedienen, de snelheid zelf instellen en voorzien van obstakeldetectie. De obstakeldetectie beschermt de rolluiken als ze worden geblokkeerd. Je leest meer handige informatie over slimme rolluiken op Zonwering-fabriek.nl .

Bediening van slimme apparaten

slimme woning maken, voordelen van een smart home
Photo by Jonas Leupe on Unsplash

Slimme apparaten in huis zijn op verschillende manieren te bedienen. Een klassiek voorbeeld is de afstandsbediening. De afgelopen jaren is bediening via de smartphone flink gestegen in populariteit. Hiervoor gebruik je een handige app. Ook zijn veel systemen en apparaten te bedienen met je stem of een geluid – bijvoorbeeld het klappen van je handen.

Automatisering in en rondom huis

In een slimme woning kun je apparatuur niet alleen van een afstandje bedienen, maar ook grotendeels automatiseren. Zonwering gaat bijvoorbeeld automatisch naar beneden als de zon begint te schijnen, verlichting wordt ingeschakeld op een specifieke tijd of de slimme thermostaat past zich aan naar jouw voorkeuren.

Gebruiksgemak en wooncomfort

smart home, oftewel een slimme woning, de voordelen!
Photo by John Tekeridis on Pexels

Slimme bediening en automatiseren kan het dagelijks leven een stuk gemakkelijker maken. Dit is een belangrijk voordeel. Je kunt apparaten vanuit de luie stoel bedienen of zelfs instellen als je niet thuis bent. Daarnaast dragen veel slimme apparaten bij aan een hoger wooncomfort. Door de slimme zonwering blijft het bijvoorbeeld lekker koel in de zomer. En door de slimme thermostaat is het binnenklimaat in de winter aangenaam zonder dat je overbodig veel energie verbruikt.

Beveiliging van de woning

Tot slot kan een slim huis extra veilig zijn met smart home beveiliging. Je kunt de woning van een afstandje beschermen door de rolluiken dicht te doen, je kunt beveiligingscamera’s bedienen via je smartphone of slimme deursloten op afstand vergrendelen.

Is jouw huis al voorzien van slimme extra’s, zoals huis slim maken met google home?