DIY: Hoe je een boekenplank perfect waterpas ophangt

boekplank ophangen waterpas

Wil je een boekenplank ophangen, die ook nog waterpas hangt? Iedereen heeft wel eens een moment waarop je besluit dat het tijd is om je interieur een beetje op te frissen. Een nieuwe boekenplank kan de perfecte toevoeging zijn om je woonkamer, studeerkamer of slaapkamer een nieuwe uitstraling te geven. Maar hoe hang je zo’n plank nu perfect recht? Het antwoord is simpel: met een ‘waterpas‘. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Boekenplank ophangen

Stap 1: Bepaal de locatie

Voordat je begint met boren, is het belangrijk om eerst te bepalen waar je de boekenplank wilt hebben. Houd rekening met de hoogte, zodat je gemakkelijk bij je boeken kunt, maar ook met eventuele stopcontacten of lichtschakelaars.

Stap 2: Verzamel je materialen

Zorg dat je alles bij de hand hebt voordat je begint. Je hebt nodig:

  • Boekenplank
  • Steunen of beugels
  • Schroeven
  • Boormachine
  • Potlood
  • En natuurlijk een waterpas!

Stap 3: Teken de lijn

Met behulp van je waterpas kun je nu een perfect rechte lijn tekenen waar de bovenkant van je plank moet komen. Leg de waterpas tegen de muur en zorg dat de luchtbel precies tussen de twee lijnen zit. Dit geeft aan dat hij perfect horizontaal ligt. Teken vervolgens een lijn langs de bovenkant van de waterpas.

Stap 4: Bevestig de steunen

Plaats de steunen of beugels langs de getekende lijn en markeer met een potlood waar de schroeven moeten komen. Boor vervolgens de gaten en bevestig de steunen stevig aan de muur.

Stap 5: Plaats de plank

Nu is het tijd om de plank op de steunen te leggen. Voordat je deze vastzet, is het een goed idee om nogmaals je waterpas te gebruiken. Leg deze bovenop de plank om te controleren of alles nog steeds perfect recht is. Zo niet, dan kun je de steunen nog iets bijstellen.

Stap 6: Geniet van je werk

Nu je boekenplank perfect waterpas en stevig aan de muur hangt, is het tijd om je boeken, planten of andere decoraties erop te plaatsen. Neem een stap terug en bewonder je handwerk!

Extra tips voor een perfect resultaat:

1. Kies het juiste materiaal:

Afhankelijk van het gewicht van de items die je op de plank wilt plaatsen, kies je voor steviger materiaal zoals hardhout of metaal.

2. Veiligheid eerst:

Gebruik altijd een veiligheidsbril en handschoenen bij het boren. Zorg er ook voor dat je niet in elektrische bedrading of leidingen boort.

3. Decoratie:

Denk na over de indeling van je boeken en andere items. Door ze op kleur of grootte te sorteren, creëer je een harmonieuze uitstraling.

Het is dus niet ingewikkeld..

Een boekenplank ophangen hoeft geen ingewikkelde klus te zijn. Met de juiste voorbereiding, het juiste gereedschap, en een onmisbare waterpas, kun je in een handomdraai een prachtige, rechte plank aan je muur hebben. Het geeft niet alleen een frisse uitstraling aan je kamer, maar biedt ook een gevoel van voldoening omdat je het zelf hebt gedaan. Dus waar wacht je nog op? Haal die waterpas tevoorschijn en ga aan de slag!

Geverifieerd door MonsterInsights