Shop mijn favorieten

Hema Amber & Cedarwood eau de parfum (vegan)
Bath & Body Works Pumpkin Snickerdoodle
Versace Crystal Noir
Dior Addict
Chanel Coco
Narciso Rodriguez Narciso
The Kelly Family 25 years later live
Dolce & Gabbana The One eau de parfum
YSL Manifesto
Hema Amber & Cedarwood eau de parfum (vegan)
Bath & Body Works Pumpkin Snickerdoodle
Versace Crystal Noir
Dior Addict
Chanel Coco
Narciso Rodriguez Narciso
The Kelly Family 25 years later live
Dolce & Gabbana The One eau de parfum
YSL Manifesto

Zonder reclame code neem ik je niet serieus

En steeds vaker zie ik het en begin ik me er ook steeds meer aan te ergeren; het niet nakomen van de reclame code. Nu kun je me een zeikerd vinden (I don’t care) of je kunt het gewoon gaan aanpassen en zorgen dat je je er wel aan houdt. Ooit schreef ik er al eerder over, maar ik merk dat ik er eigenlijk best geïrriteerd over raak op het moment dat ik een artikel lees, waarvan je ziet dat hij gesponsord is en het er dan niet bij staat. Of dit nu om een ontvangen product gaat of om een betaald artikel. Ik zie het echt té vaak dat er nergens een melding te vinden is. Wat is er zo moeilijk aan om niet eerlijk te zijn tegen je lezers? Of om bedrijven gewoon te wijzen op de reclame code en als ze zich er niet aan willen houden, je de opdracht afslaat? Ik doe dat namelijk wel.

Reclame code

Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk om je eraan te houden, vind ik. Als je betaald krijgt of je wordt gecompenseerd in producten kun je erbij zetten (onderaan of bovenaan het artikel) dat het een gesponsord bericht is of, wat ik ook wel eens doe, 3x een € teken. Op die manier is het voor iedereen duidelijk dat ik betaald heb gekregen (of spullen heb gekregen) voor het artikel dat ik schreef. Mijn mening wordt daar zeker niet door beïnvloed. Ook zet ik er altijd bij als ik een product ontvangen heb van een bedrijf of merk voor mijn blog. Het is lang niet zo dat alle producten gekregen zijn, want uiteraard koop ik zelf ook producten. Er zijn artikelen waar specifiek bijstaat dat ik het heb gekocht en anders is het in de tekst te vinden. Ik vind het erg belangrijk om eerlijk te zijn en ook serieus genomen te worden. Wat bereik ermee als ik dit niet doe? Ik vraag me dan wel eens af waarom sommige bloggers het er niet bij zetten. Denk je dat je dan niet meer wordt geloofd? Mag iemand niet weten dat jij iets ontvangen hebt of betaald hebt gekregen? De grote ‘waarom?’ vraag komt bij mij altijd weer naar boven. Wees gewoon eerlijk!

Als je wat langer meedraait in de blogwereld en ook veel blogs leest, dan ga je dingen herkennen. Je gaat merken/bedrijven herkennen die vaak gesponsorde artikelen willen. Als ik een artikel lees kan ik vaak direct zien of het gesponsord is of niet. Gewoon aan de (random) links in het artikel bijvoorbeeld. Net als ontvangen producten. Ik heb laatst een mooi pakket van Kneipp ontvangen, de Kneipp Silky Secret lijn. Uiteraard zet ik erbij dat ik dit heb ontvangen. Als ik dan op andere blogs dezelfde producten in een artikel zie, er staat niets bij en het is ook niet uit de tekst op te maken.. dan klik de blog weg. Ik word dan een soort van opstandig van binnen. Ook reageer ik dan absoluut niet op een artikel, hoe leuk ik het ook vind. Gewoon puur uit principe. Noem me koppig, maar ik verdom het!

Waarom moet je je eraan houden?

Persoonlijk vind ik dat je gewoon eerlijk moet zijn naar je lezers. Je lezers moeten je kunnen vertrouwen. Zowel uiteraard om de eerlijke reviews/artikelen die je schrijft, maar ook of je iets hebt ontvangen of ervoor betaald hebt gekregen. Het is geen schande om dat erbij te zetten. Soms heb ik het idee dat mensen het wel een soort van schande vinden. Ook vind het een zeer kwalijke zaak dat sommige bedrijven een eis stellen dat er niks bij mag staan. Het mag niet betaald/gesponsord blijken. Ook zoiets waar ik niets van begrijp. Waarom zou een bedrijf dat niet willen? Als jij het weet mag je het mij vertellen 🙂 Zeker als je een bijvoorbeeld een bedrijf hebt, dan wil je je toch gewoon aan de regels houden? Ik vind dat zowel bedrijven als bloggers zich eraan moeten houden. Ook bij grote(re) bloggers zie ik wel eens een duidelijke link van ‘merk X’ en dan staat er niets bij. Of een horloge ontvangen terwijl de halve blogwereld het heeft ontvangen. Of een winactie organiseren met nog 10 andere bloggers. Vroeger snapte ik het nooit waarom mensen er boos om konden worden, maar nu merk ik dus dat ik er zelf ook enorm pissig om kan worden als er iets niet bij vermeld staat. Geloof me; als je langer meeloopt in de blogwereld dan prik je erdoorheen en ga je dingen herkennen.

Hoe ik het ga aanpakken, nieuwe disclaimer

Binnen een aantal dagen ga je bij mij duidelijk kunnen zien wat er in een artikel verwerkt zit. Onder de titel van de berichten kun je de volgende woorden tegenkomen: ontvangen*, gekocht, gesponsord, affiliate links en €€€. Als je dus het bericht opent kun je dat direct onder de titel zien. Op die manier hoop ik iedereen een direct overzicht te kunnen geven van wat je in een artikel kunt verwacht. Heel even wilde ik ook ‘pers sample’ gebruiken, maar dat valt bij mij onder ‘ontvangen’. Per woord ga ik een uitgebreide omschrijving op de disclaimer pagina geven op het moment dat het geïnstalleerd is op mijn blog. Expres heb ik achter het woord ‘ontvangen’ een * gedaan. Dit omdat er in sommige artikelen soms verschillende producten zitten. Sommige heb ik ontvangen en sommige heb ik gekocht. Denk bijvoorbeeld aan een favorieten artikel.

Lees ook:
Welke blogartikelen scoren het beste?
Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?
Betaald worden voor een product review?
AliExpress iPhone oplader in rose goud (staand!) eerste indruk

Houd jij je aan de reclame code? En waarom wel of niet?
deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties

 1. 8 oktober 2016 / 18:40

  Ik zet het er ook altijd bij, veel van mijn blogs zijn gesponsord omdat ik veel reviews plaats. Vind het zelf ook heel irritant wanneer het niet gemeld wordt en idd daar wordt ik boos van. Een bepaald blog volg ik daarom ook niet meer, daar werd het te vaak niet gemeld…
  Lees het laatste blogbericht van Marguerita – Lieve Joyce van de JumboMy Profile

 2. 3 oktober 2016 / 19:56

  Wat goed dat je je hier zo mee bezighoudt! Ik kan me er ook groen en geel aan ergeren als een artikel overduidelijk gesponsord is, maar het er nergens bij staat. Hetzelfde met YouTubefilmpjes: van die artikelen waar nét te veel over wordt gezegd en die nét te lang in beeld komen, maar nergens is te bekennen dat het gesponsord was. Top dat jij vanaf nu, met je nieuwe disclaimer, heel duidelijk bent over hoe en wat. Ik hou erg van die transparantie en eerlijkheid en precies wat je zegt: het moet ook gewoon.

  Op mijn eigen blog is sponsoring of producten ontvangen totaal niet aan de orde. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er serieus over twijfel of ik zoiets ooit wel zou doen, mocht ik het aangeboden krijgen. Ik hou namelijk erg van de vrijheid om te kunnen schrijven hoe en waarover ik wil. Als afgestudeerd journalist ben ik bovendien erg gehecht aan mijn onafhankelijkheid, haha.

 3. Melike
  1 oktober 2016 / 19:11

  Hmmm ik snap het wel maar denk niet dat dit altijd opzettelijk is. Sommige mensen hebben zoiets van “het is echt wel duidelijk dat dit product opgestuurd is”. Maar goed toch zou het beter zijn om het te vermelden.

 4. 1 oktober 2016 / 16:40

  Hey Mariska,

  Helemaal gelijk! Ik zet het er ook altijd bij en ik vind het niet meer dan normaal dat het benoemd wordt. Ik snap vooral niet dat bedrijven willen dat er geen melding komt te staan, zoiets als advertorial, samenwerking etc. Of dat ze juist dofollow links willen….Nee Nee Nee! Zucht…

  Liefs!

 5. 1 oktober 2016 / 11:30

  Scheelt dat ik vrijwel nooit samenwerkingen doe maar als ik over iets schrijf voor een bedrijf zou ik het zeker wel benoemen. Ik zou het ook echt niet zonder vermelding of no follow links doen.
  Lees het laatste blogbericht van Ricardo – Deze nieuwe series mag je niet missen!My Profile

 6. 1 oktober 2016 / 09:22

  Wat een herkenbaar irritatiepuntje. Persoonlijk houd ik me altijd aan die code gewoon uit fatsoen. Toen ik net begon met bloggen, een paar jaar terug deed ik het niet altijd, maar toen wist ik niet beter. Nu vind ik het wel gewoon zo transparant, en dat is voor mij ook één van de belangrijkste redenen geweest om te beginnen met bloggen. Ik verbaas me er wel eens over dat ik bij middelgrote blogs geen vermelding zie staan van een samenwerking, terwijl ik toch 99% zeker weet dat het een samenwerking is, omdat ik eenzelfde voorstel in mijn mailbox had. Ik wijs zelf wel eens van die samenwerkingen af, helemaal als ik er niet bij mag vermelden dat het een samenwerking is. Puur uit principe, al is mijn blog lang niet groot genoeg om er ECHT toe te doen, dat soort bedrijven vind ik gewoon niet netjes en daar wil ik niets mee te maken heb. Wat me laatst wel opviel is dat ik reacties kreeg op een artikel dat gesponsord zou zijn omdat ik zo positief ben… Terwijl ik het artikel zelf heb gekocht en ik gewoon echt enthousiast ben. Daarom heb ik juist een blog 😉 dat soort berichtjes wil ik delen. Moet ik er dan bij zetten dat ik het zelf heb gekocht? Daar twijfel ik nu over, vind dat weer een beetje too much….

 7. Simpel,met een snufje liefde.
  1 oktober 2016 / 06:11

  Ik zet het er ook altijd in en inderdaad, je ziet het vrij snel als het gesponserd is.

 8. 30 september 2016 / 21:13

  Ik vraag mij steeds af waar deze code omschreven is. Kan ik dat ergens vinden? Als beginnend blogger wil ik me graag aan de regels houden. Maar in elk tijdschrift in Nederland worden producten gepromoot zonder dat dit vermeld wordt. Geldt die code alleen voor bloggers? Staan tijdschriften (en kranten) boven deze wet? Ik zie het direct als iets gesponsord is in een blogartikel. Mijn hemel, 1000 worden schrijven over een telefoonhoesje van 10 euro. En waarom hebben bloggers altijd zoveel kritiek elkaar? Ik zou gewoon van je eigen kracht uitgaan.

 9. 30 september 2016 / 21:11

  Nu ik wat langer aan het bloggen ben zie ik het soms ook wel voorbij komen op blogs. Ik zet het er zelf netjes bij, wel zo open en eerlijk. Ik wil namelijk niet dat lezers mij niet meer serieus gaan nemen. Dan maar geen paar tientjes hoor, ik wil dat mijn blog, mijn eigen blog blijft. Met mijn artikelen waar ik achter sta.
  Lees het laatste blogbericht van hilde – Uit de pers: Thursday Plantation Tea Tree Oil 100% PureMy Profile

 10. Dalinka
  30 september 2016 / 19:47

  Je gaat op een gegeven moment inderdaad bedrijven en merken herkennen die zonder vermelding op blogs verschijnen. Een tijdje terug had ik nee gezegd tegen een bedrijf omdat ze niet wilde dat ik zou noemen dat ik er geld voor had gekregen. Vervolgens zag ik een week later een andere blogger wel over de producten van dat bedrijf schrijven zonder vermelding. Ik kan er ook niet zo goed tegen.

  Afgelopen week ook nog: als je het niet vermeld, dan komen we er wel uit. Ze kregen al zoveel links dat Google dat vast niet verdacht zou vinden. Leuk voor hem, maar het gaat mij er daarnaast ook om dat ik eerlijk ben tegenover mijn bezoekers. Ik heb geen antwoord meer terug gehad, maar gelukkig zijn er ook bedrijven die het wel per sé willen dat je het vermeld. Zo fijn. Dat scheelt heel wat frustraties haha
  Lees het laatste blogbericht van Dalinka – Fotografie | Een kijkje achter de schermenMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   30 september 2016 / 19:49

   Klopt, je hebt ook bedrijven die juist wel zeggen dat je het erbij moet zetten. Dat vind ik netjes en ik denk dat zij zich wel goed hebben ingelezen en ook wel zien hoe het op internet vaak mis gaat.

 11. Hennie
  30 september 2016 / 19:29

  Ik doe het wel altijd en vind het ook niet kunnen als bloggers zich er niet aan houden. Wat je zegt: ik neem ze dan niet meer serieus. Spon of advertorial is geen schande. Jammer dat er dan geen melding van wordt gemaakt. Ik hoorde laatst dat bedrijven of merkek daar ook door geflagd kunnen worden door Google, dus wat dat betreft maken de bloggers in kwestie het er voor het betreffende bedrijf alleen maar slechter op.
  Lees het laatste blogbericht van Hennie – Baby Quasar | Pure RayzMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   30 september 2016 / 19:31

   Daar heb ik ook wel een van gehoord inderdaad. Lijkt alleen of bedrijven dat niet begrijpen. Zelfs al kopieer je letterlijk iets af van de Google website, dan geloven ze je soms nog niet.

 12. 30 september 2016 / 19:21

  Ik houd me hier altijd aan. Al is dat toen ik net begon met bloggen ook weleens anders geweest. Maar nu, zo’n 2 jaar verder zet ik het er standaard bij. Vind het ook storend als bloggers het niet doen.

 13. 30 september 2016 / 18:55

  Ik heb inderdaad wel eens bedrijven gehad die per sé niet wilde dat ik erbij schreef dat het om een advertorial gaat. Ik heb heel even getwijfeld, omdat ik een beginnende blogger ben en nauwelijks opdrachten krijg. Maar uiteindelijk heb ik het natuurlijk niet gedaan. Als je daar eenmaal mee begint, ben je nooit meer te vertrouwen, vind ik! Goed dat je het zo doet 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Catherine – Hotspot: ’t Koffieboontje UtrechtMy Profile

 14. 30 september 2016 / 18:26

  Goed dat je hier aandacht aan geeft. Ik zet er altijd bij dat ik het product ter review heb ontvangen, betaald krijg tot nu toe nooit maar vind dat ook niet erg. Ik erger mij er niet aan als andere het er niet bijzetten, ik hou me in dat opzicht er niet zo mee bezig. Zolang je maar eerlijk bent over je review dat vind ik echt heel belangrijk.

 15. 30 september 2016 / 18:04

  Heel goed dat je dit zo serieus neemt vind ik. Ik doe hetzelfde. Ik erger me ook aan artikelen waar het er dik bovenop ligt en er niets wordt vermeld. Ik klik dat ook altijd weg. Waarom niet gewoon eerlijk zijn? En bedrijven die niet willen dat ik er iets bij zet, weiger ik ook hoor. (1 x gehad, ze zeiden we willen geen reclame maken maar een spontaan inspiratie artikel. Bied me dan geen geld aan…)
  Lees het laatste blogbericht van Astrid – Favoriete producten van septemberMy Profile

 16. 30 september 2016 / 17:36

  Nu ik wat langer blog, herken ik de gesponserde posts ook en ik denk dat veel het makkelijk verdienen vinden. Ik gebruik zelf wel no-follow links als ik wat gekregen heb, maar wist in het begin niet eens dat dit bestond. Ik ben gewoon begonnen en heb verder niet gezocht naar regels voor artikelen. Ik kwam er toevallig achter. Misschien dat het ook wel onwetendheid is bij sommigen 🙂

 17. Manon
  30 september 2016 / 17:19

  Ik zet niet zozeer gelijk onder aan het artikel. Ik heb dit product ontvangen bladiebladie, maar dat doe ik al vaak in het artikel zelf.

 18. 30 september 2016 / 16:45

  Wat ik helemaal niet begrijp is dat er bedrijven zijn die bloggers aanschrijven met een aanbod en er als voorwaarde bij zetten: “maar dan mag je niet vermelden dat het artikel gesponsord is”. Ze bieden een blogger dus eigenlijk iets aan wat wettelijk gezien niet mag. Ik kan me wel voorstellen dat sommige bloggers hier in meegaan. Het is niet professioneel maar geld is mooi meegenomen. Toch wijs ik dit soort bedrijven netjes de deur. Daar neem ik mezelf en mijn blog te serieus voor.

 19. 30 september 2016 / 16:02

  Ik heb een ander soort blog. Met boeken maar ik meld het altijd in het artikel. En in de titel zet ik een * erachter.

  Ik meld het gewoon. en als het door mijzelf gekocht is meld ik het vaak ook wel. Eigenlijk altijd wel waar vandaan want sommige hebben daar ook gelijk een tip aan. Waar ik mijn boeken vind.

  Maar goed dat je het aankaart. Ik vind het ook veel eerlijker als men het aangeeft. Dan geloof ik de blogger ook echt.
  Lees het laatste blogbericht van Anja – Black Keys – Rose B. MashalMy Profile

 20. 30 september 2016 / 15:48

  Goed dat je het benoemt! Het valt mij ook wel eens op ja. Ik vond mezelf laatst ergens zoekend naar het ‘gesponsord/gekregen/oid’. Ik vind dat dan storend.

  Met mijn mini-blog krijg ik weinig, en dat is ok hoor, maar als ik wat krijg zet ik het er zeker bij. Gewoon omdat ik vind dat ik mijn lezers ene beetje bedonder als ik het er niet bij zou zetten.