You are here: Home » Blog tutorials en tips » Zonder reclame code neem ik je niet serieus

Zonder reclame code neem ik je niet serieus

En steeds vaker zie ik het en begin ik me er ook steeds meer aan te ergeren; het niet nakomen van de reclame code. Nu kun je me een zeikerd vinden (I don’t care) of je kunt het gewoon gaan aanpassen en zorgen dat je je er wel aan houdt. Ooit schreef ik er al eerder over, maar ik merk dat ik er eigenlijk best geïrriteerd over raak op het moment dat ik een artikel lees, waarvan je ziet dat hij gesponsord is en het er dan niet bij staat. Of dit nu om een ontvangen product gaat of om een betaald artikel. Ik zie het echt té vaak dat er nergens een melding te vinden is. Wat is er zo moeilijk aan om niet eerlijk te zijn tegen je lezers? Of om bedrijven gewoon te wijzen op de reclame code en als ze zich er niet aan willen houden, je de opdracht afslaat? Ik doe dat namelijk wel.

Reclame code

Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk om je eraan te houden, vind ik. Als je betaald krijgt of je wordt gecompenseerd in producten kun je erbij zetten (onderaan of bovenaan het artikel) dat het een gesponsord bericht is of, wat ik ook wel eens doe, 3x een € teken. Op die manier is het voor iedereen duidelijk dat ik betaald heb gekregen (of spullen heb gekregen) voor het artikel dat ik schreef. Mijn mening wordt daar zeker niet door beïnvloed. Ook zet ik er altijd bij als ik een product ontvangen heb van een bedrijf of merk voor mijn blog. Het is lang niet zo dat alle producten gekregen zijn, want uiteraard koop ik zelf ook producten. Er zijn artikelen waar specifiek bijstaat dat ik het heb gekocht en anders is het in de tekst te vinden. Ik vind het erg belangrijk om eerlijk te zijn en ook serieus genomen te worden. Wat bereik ermee als ik dit niet doe? Ik vraag me dan wel eens af waarom sommige bloggers het er niet bij zetten. Denk je dat je dan niet meer wordt geloofd? Mag iemand niet weten dat jij iets ontvangen hebt of betaald hebt gekregen? De grote ‘waarom?’ vraag komt bij mij altijd weer naar boven. Wees gewoon eerlijk!

Als je wat langer meedraait in de blogwereld en ook veel blogs leest, dan ga je dingen herkennen. Je gaat merken/bedrijven herkennen die vaak gesponsorde artikelen willen. Als ik een artikel lees kan ik vaak direct zien of het gesponsord is of niet. Gewoon aan de (random) links in het artikel bijvoorbeeld. Net als ontvangen producten. Ik heb laatst een mooi pakket van Kneipp ontvangen, de Kneipp Silky Secret lijn. Uiteraard zet ik erbij dat ik dit heb ontvangen. Als ik dan op andere blogs dezelfde producten in een artikel zie, er staat niets bij en het is ook niet uit de tekst op te maken.. dan klik de blog weg. Ik word dan een soort van opstandig van binnen. Ook reageer ik dan absoluut niet op een artikel, hoe leuk ik het ook vind. Gewoon puur uit principe. Noem me koppig, maar ik verdom het!

Waarom moet je je eraan houden?

Persoonlijk vind ik dat je gewoon eerlijk moet zijn naar je lezers. Je lezers moeten je kunnen vertrouwen. Zowel uiteraard om de eerlijke reviews/artikelen die je schrijft, maar ook of je iets hebt ontvangen of ervoor betaald hebt gekregen. Het is geen schande om dat erbij te zetten. Soms heb ik het idee dat mensen het wel een soort van schande vinden. Ook vind het een zeer kwalijke zaak dat sommige bedrijven een eis stellen dat er niks bij mag staan. Het mag niet betaald/gesponsord blijken. Ook zoiets waar ik niets van begrijp. Waarom zou een bedrijf dat niet willen? Als jij het weet mag je het mij vertellen 🙂 Zeker als je een bijvoorbeeld een bedrijf hebt, dan wil je je toch gewoon aan de regels houden? Ik vind dat zowel bedrijven als bloggers zich eraan moeten houden. Ook bij grote(re) bloggers zie ik wel eens een duidelijke link van ‘merk X’ en dan staat er niets bij. Of een horloge ontvangen terwijl de halve blogwereld het heeft ontvangen. Of een winactie organiseren met nog 10 andere bloggers. Vroeger snapte ik het nooit waarom mensen er boos om konden worden, maar nu merk ik dus dat ik er zelf ook enorm pissig om kan worden als er iets niet bij vermeld staat. Geloof me; als je langer meeloopt in de blogwereld dan prik je erdoorheen en ga je dingen herkennen.

Hoe ik het ga aanpakken, nieuwe disclaimer

Binnen een aantal dagen ga je bij mij duidelijk kunnen zien wat er in een artikel verwerkt zit. Onder de titel van de berichten kun je de volgende woorden tegenkomen: ontvangen*, gekocht, gesponsord, affiliate links en €€€. Als je dus het bericht opent kun je dat direct onder de titel zien. Op die manier hoop ik iedereen een direct overzicht te kunnen geven van wat je in een artikel kunt verwacht. Heel even wilde ik ook ‘pers sample’ gebruiken, maar dat valt bij mij onder ‘ontvangen’. Per woord ga ik een uitgebreide omschrijving op de disclaimer pagina geven op het moment dat het geïnstalleerd is op mijn blog. Expres heb ik achter het woord ‘ontvangen’ een * gedaan. Dit omdat er in sommige artikelen soms verschillende producten zitten. Sommige heb ik ontvangen en sommige heb ik gekocht. Denk bijvoorbeeld aan een favorieten artikel.

Lees ook:
Welke blogartikelen scoren het beste?
Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?
Betaald worden voor een product review?
AliExpress iPhone oplader in rose goud (staand!) eerste indruk

Houd jij je aan de reclame code? En waarom wel of niet?
Volg:
Mariska
Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook