You are here: Home » Huis & inrichting » Lampen kiezen: tips voor als je op je zelf wilt gaan wonen

Lampen kiezen: tips voor als je op je zelf wilt gaan wonen

Lampen kiezen: tips voor als je op je zelf wilt gaan wonen

Jullie weten ondertussen wel dat ik wil gaan verhuizen en weer een plekje voor mezelf kunnen hebben. Lekker alleen wonen, alles zelf bepalen in huis, geen gezeur als ik weer eens de vuilniszak vergeet naar beneden te brengen en geen last van broertjes die uit de kroeg komen op zaterdagnacht. Ik kan niet wachten! Maar goed, als je op jezelf gaat wonen (wat ik vaker al heb gedaan), dan komt er een hele hoop bij kijken. Ik dacht dat het wel meeviel, maar er zijn zoveel dingen waar je niet aan denkt als je op jezelf gaat wonen. Hangen er lampen? Welke lampen wil je? Is er een vloer? Het leek me leuk om dit te delen in een artikel! Dit is vanuit mijn eigen ervaring, dus wellicht dat ik je nog op een aantal ideetjes voor lampen en andere leuke spullen kan brengen 🙂

Lampen kopen? Spaar genoeg centjes

Allereerst raad ik aan om genoeg te sparen. Wat is genoeg? Dat weet ik ook niet precies. Ik ben namelijk niet goed in sparen en op de momenten dat ik weer alleen ging wonen had ik geen dik gespekte bankrekening. Ik deed het met de spullen die ik had en kocht dingen over van Marktplaats of vrienden. Ik raad wel aan om, als je het kunt, genoeg te sparen zodat je lampen en andere dingen kunt aanschaffen die je wilt, zorgeloos je eerste maand doorkomt voor je onvoorziene omstandigheden hebt. Of dingen waar je niet op hebt gerekend.

Foto: Shutterstock

Onverwachte rekeningen

Onverwachte rekeningen is er ook zo eentje. Als je op jezelf gaat wonen krijg je bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Die rekeningen zijn vaak niet mis en bedragen al snel een paar honderd euro. Als je niet veel verdient, kun je in sommige gevallen wel kwijtschelding aanvragen en ook kun je vaak wel in termijnen betalen. Maar ze komen toch echt! Houd daar rekening mee.
Als je een huisdier hebt is het ook belangrijk rekening te houden met het feit dat je soms met ze langs de dierenarts moet. Zo hebben dieren vaak prikjes nodig, als ze ziek worden medicatie en willen ze natuurlijk ook graag eten en drinken. Je verkijkt je er best wel op moet ik zeggen. Ik heb nu ook zo’n kleine viervoeter en het zijn toch echt wel de onverwachte uitgaven die het doen.

Je interieur goedkoper aanschaffen

Wanneer je een leeg huis opgeleverd krijgt, heb je nog een hele hoop aan te schaffen. Alleen de basis voor een huis kost natuurlijk al geld genoeg, wanneer je dan kan besparen op bijvoorbeeld die ene bank of lamp is dat natuurlijk mooi meegenomen. Als het huis helemaal leeg is en je moet bijvoorbeeld ook. Er zijn natuurlijk genoeg leuke winkels waar je mooie spullen kunt kopen voor een lage prijs zoals de IKEA maar heb je ook al eens gekeken bij de kringloop? Bij de kringloop hebben ze ontzettend veel leuke tafels en lampen voor een leuke prijs. En hoewel de lampen bijvoorbeeld wat oud zijn, je kunt er met een likje verf heel makkelijk weer een gloednieuwe lamp van maken! Persoonlijk hou ik enorm van die grote lampen naast de bank, grote lampen boven de tafel én een mooie lamp voor op het bureau.
TIP! Het kan natuurlijk zijn dat de oude bewoner nog lampen heeft laten hangen die niet helemaal jouw ding zijn. Gooi die dan niet weg! Want ook hanglampen kun je een heel mooi nieuw leven inblazen.

Maak een lijstje met maandelijkse vaste lasten

Maak een lijstje met wat je vaste lasten zijn en wat het wordt. Kijk naar je huur, gas, water, elektra, maar ook naar wat je verwacht aan boodschappen uit te geven. Tel ook je verzekeringen mee, een auto als je die moet tanken en bijvoorbeeld de uitstapjes die je wilt gaan maken. Zo krijg je een goed overzicht van wat je te besteden hebt. Wanneer je eenmaal je overzicht hebt, kun je ook gelijk gaan kijken hoe je kan gaan besparen. Neem bijvoorbeeld LED lampen in plaats van die gloeilampen.
Ik raad je ook zeker aan om een aantal verzekeringen aan te schaffen die belangrijk zijn als je een eigen huis hebt. Hoe dit zit met een koophuis weet ik niet, maar met een huurhuis wel. Zo is een inboedelverzekering heel erg belangrijk en zou ik ook een aansprakelijkheidsverzekering aanraden. Wij hebben wel eens blikseminslag gehad en kregen gelukkig alle schade vergoed doordat we een inboedelverzekering hadden. De lampen waren kapot, het internet modem en de ketel onder andere.

Lees ook:
Stijlen vloerlampen
Persoonlijke artikelen: wat deel ik wel en wat niet + tips!
Wat is mijn ultieme katervoer na een avond uit?
Lucky list #15

Volg:
Mariska
Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook