Watervallen en stroomversnellingen fotograferen

by Mariska

Watervallen en stroomversnellingen

banner passief inkomen membership rowena rousseau

De natuur kan vaak ontzettend mooi zijn, ik ben zelf dol op watervallen en stroomversnellingen. Hier in Nederland heb je dat jammer genoeg niet zo heel veel, maar vooral in België en Luxemburg kijk ik mijn ogen uit als ik daar in de prachtige natuurgebieden ben. Ik wil dit altijd graag op een zeer mooie manier vastleggen op de foto, zoals de foto hierboven. Vandaag vertel ik jullie iets meer over het fotograferen van watervallen en stroomversnellingen.

Het fotograferen van een waterval of stroomversnelling kan op verschillende manieren. Je kan dit bijvoorbeeld doen met jouw eigen telefoon of met een korte sluitertijd. Het zal dan ongeveer zo eruit komen te zien:


Watervallen en stroomversnellingen

Bovenstaande foto is gemaakt in Müllerthal te Luxemburg. Dit is een bekend watervalletje genaamd Schiessentümpel. Ik heb deze toen snel met mijn telefoon gemaakt. Je ziet het water echt goed stromen (er zit wel wat bewegingsonscherpte in). Wat ik altijd jammer vind van zulke foto’s is dat er geen witte/ blauwe “zweem” of “flow” in het water zit. Dat komt omdat de sluitertijd erg snel is geweest. Als je nu jouw sluitertijd wat langer maakt, dan krijg je wel een mooie zweem zoals de twee foto’s van Schiessentümpel hieronder:


Watervallen en stroomversnellingen

Dit ziet er toch veel mooier uit of niet?

Maar hoe krijg je nu een langere sluitertijd? Je kan zo’n effect al krijgen als je sluitertijd een paar seconden is. Maar overdag is het best lastig om de juiste hoeveelheid seconden te halen voor zo’n mooi effect omdat het gewoon te licht is buiten. Een tip die ik je wil meegeven is, ga vooral aan het einde van de middag of begin van de avond als de zon wat lager is. Dan is er nog wel genoeg licht, maar je haalt dan wel gemakkelijker meer seconden.

Mocht je wel teveel licht hebben overdag, dan kan je een aantal dingen gebruiken om een langere sluitertijd te krijgen is bijvoorbeeld een neutrale grijsfilter of ND filters (Neutral Density). Dit zijn donkergrijze filters die eigenlijk het licht tegenhouden en ervoor zorgen dat de sluitertijd veel langer kan zijn. Voor vele lenzen bestaan verschillende ND filters. Op internet kan je hier veel meer informatie over vinden. Een ander item wat je kan gebruiken is bijvoorbeeld lasglas. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een ND filter, maar is een stuk goedkoper en daarnaast ook nog eens leuk om in elkaar te zetten. Op onze fotografie blog heeft eens een gastblogger een tutorial over lasglas geschreven. Hier wordt precies uitgelegd hoe dit werkt.

Zelf heb ik al eens gewerkt met ND filters, maar ook zonder. Hieronder heb ik nog een aantal foto’s weergegeven van stroomverstellingen in Luxemburg met een langere sluitertijd.


Watervallen en stroomversnellingen
Watervallen en stroomversnellingen
Watervallen en stroomversnellingen
Watervallen en stroomversnellingen

Ik vind deze foto’s echt super mooi en veel mooier dan foto’s zonder een zweem of met een korte sluitertijd. Het is veel dynamischer en meer sprookjesachtig.

Lees ook:
Verlaten fabrieken
Fotografie artikelen door Astrid – Verlaten panden
Verlaten kerken, kapelletjes en kloosters


Ben jij wel eens in Müllerthal te Luxemburg geweest? En wat vind jij van bovenstaande foto’s? Van watervallen en stroomversnellingen?

Related Posts

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.