Wat komt er kijken bij een eigen bedrijf?

by Mariska

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Zoals jullie al konden lezen op Twitter, konden zien op Instagram en Facebook én kunnen lezen op de blog; sinds afgelopen maandag heb ik van mijn blog die ik al lang bijhoud als hobby, mijn bedrijfje gemaakt en sta ik ingeschreven bij de KVK als doormariska.nl. Heel erg spannend moet ik zeggen en ik heb er lang over nagedacht. Nu heeft mijn broertje ook een bedrijf en boekhouder dus ik wist al wel het een en ander. Als klap op de vuurpijl heb ik sinds afgelopen week ook weer contact met mijn allerbeste vriendin van vroeger en zij is toevallig sinds kort een webshop gestart. Kan ik dus ook veel van leren! Nu heb ik eens wat dingen op een rij gezet waarbij je rekening moet houden als je je eigen bedrijfje / blog bedrijf start.

Wat komt er kijken bij een eigen bedrijf?

Als je dus besluit om van je hobby je bedrijf(je) te maken, dan moet je ineens met hele andere dingen rekening gaan houden dan dat je daarvoor deed. Ook voor mij gaat dat nog best wel een uitdaging worden hoor! Hier alvast een paar punten:

Zakelijke kilometers bijhouden

Jawel, dat moet je bijhouden. Zelf heb ik een eigen auto tot mijn bezit en je zult dus kilometers moeten bijhouden op het moment dat je naar een event / afspraak gaat voor je bedrijf. Je schrijft de kilometerstand op vóór je weggaat en je schrijft de kilometerstand op ná je terug bent. Die kilometers kun je heel makkelijk in een Excel bestand verwerken, per week. Je kunt een kilometer registratie voorbeeld Excel downloaden zoals ik heb gedaan. Mocht je geen eigen auto hebben kun je ook je vervoersbewijzen van het openbaar vervoer ook bewaren.

Uren bijhouden

Ook zul je je uren bij moeten houden om aan te kunnen tonen hoeveel uur jij besteed aan jouw bedrijf(je). Dit is met name belangrijk voor de Belastingdienst, of ze jou kunnen zien als bedrijf. Of je daar wel voldoende uren voor maakt. Mocht je bijvoorbeeld van je blog je bedrijf(je) maken, dan zul je uren moeten bijhouden van bijvoorbeeld:

– Uren die je besteed aan fotograferen en blogposts schrijven
– Uren die je besteed bij de boekhouder en opdrachtgever
– Uren die je besteed met over en weer mailen met bedrijven
– Uren die je bijvoorbeeld op een event rond loopt

En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. In principe zul je álles moeten noteren wat met je blog te maken heeft. Denk maar eens na en het zal je verbazen. Ook hier heb je een voorbeeld Excel voor uren registratie voor.

Bonnetjes bewaren

Ook dit wordt voor mij een valkuil denk ik. Alles wat je koopt en wat met je blog te maken heeft, daar zul je de bonnetjes van moeten bewaren. Dit heeft te maken met de BTW die erop staat en die je nodig hebt voor de BTW aangifte. Uiteindelijk zul je, als je een boekhouder hebt bijvoorbeeld, alles bij hem moeten inleveren. Je zult een kopie van de bankafschriften (van een kwartaal), met bijbehorende bonnetjes en uren moeten inleveren zodat hij de aangifte voor je kan invullen. Belangrijk is dan ook om een aparte rekening te hebben voor je blog met een pinpas zodat je de spullen voor je blog van die rekening kunt betalen / pinnen. Op die manier houd je overzicht, investeer je in je bedrijf en is alles keurig op en bij één rekening.
Denk jij bijvoorbeeld dat je een nieuwe camera nodig hebt, dan moet je die betalen van de rekening van je bedrijf en de bon/factuur bewaren. Je boekhouder zit dat jij een nieuwe camera hebt geïnvesteerd, hij ziet de bon achter het betreffende bankafschrift en jij kunt de BTW weer terug vragen. Dat is de korte uitleg 🙂

Exclusief BTW? Inclusief BTW? Facturen?

De facturen die je maakt zul je exclusief BTW moeten aanmaken, de BTW berekenen en eronder zetten en vervolgens onder de streep het totaalbedrag inclusief BTW moeten zetten. Heb je dus bijvoorbeeld een samenwerking met een bedrijf waar voor je normaal €50,00 kreeg, dan is dat nu exclusief BTW en zul je de BTW daar nog bij op moeten tellen. Zelf heb ik een account bij MoneyBird aangemaakt en is super handig! Je houdt de facturen bij die in- en uitgaan, kunt je logo op een factuur plaatsen en het berekenen van BTW gaat vanzelf. Ook kun je hem via MoneyBird versturen en kun je de facturen downloaden als PDF bestand. Heel makkelijk voor je eigen administratie.

Lees ook:
5 tips voor bloggers die bij de KvK staan ingeschreven
Betaald worden voor een product review?
5 super tips voor je jouw bedrijf start

Dit is het in een notendop, maar ik hoop wel in begrijpbare taal! Dit zijn de dingen waar ik heel erg aan moet gaan wennen. Mochten jullie vragen hebben, vraag het! Hebben jullie hier iets aan?

Related Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.