Wanneer de natuur verlaten plekken overneemt

Een tijdje geleden schreef ik hier mijn eerste artikel over het fotograferen van verlaten panden. Het bezoeken en fotograferen van verlaten panden blijf ik echt bijzonder en mooi vinden. De prachtige plekken waar je komt, de sfeer die er hangt en vooral om te zien dat de natuur verlaten plekken overneemt. Vandaag deel ik met jullie een aantal foto’s waarbij het zeer goed te zien is dat deze plekken al behoorlijk lang verlaten zijn. Wanneer de natuur verlaten plekken overneemt…

Wanneer de natuur verlaten plekken overneemt

Bovenstaande foto is van een oude verlaten bierbrouwerij. Je ziet hier dat de ruiten kapot zijn en dat de natuur zichzelf naar binnen wringt. Prachtig om te zien!

Wanneer de natuur verlaten plekken overneemt

Dit gebeurt ook bij bovenstaande foto. Dit is bij een verlaten school. Ook hier zie je dat de natuur langs de muren naar binnen klimt.

Bovenstaande foto kennen jullie misschien al wel, toch wilde ik deze graag nog eens delen met jullie. Deze foto is van dezelfde school als de foto hiervoor, maar hier zie je dat het hele klaslokaal vol ligt met mos, echt bijzonder om te zien!

Hier zie je een verlaten weeshuis waar ook weer de ruiten van kapot zijn en de natuur zeer graag naar binnen wilt 🙂 .

Wanneer de natuur verlaten plekken overneemt

En deze foto blijf ik echt ontzettend mooi vinden. De sfeer die hier hangt, het spinnewiel dat hier staat en de oude bladeren op de vloer en dat de natuur hier naar binnen hangt. Prachtig!

Een verlaten fabriek waar het onkruid zelfs binnen begint te groeien…hoe lang zou het hier al leeg staan?

En als laatste weer een prachtige foto waarbij de natuur naar binnen hangt door een kapotte raam. Dit is in een verlaten oude atelier. Kijk, zelfs de planken zijn te zwaar geworden!

Dit is een van de redenen waarom ik zo graag verlaten plekken bezoek en fotografeer. Hoe de natuur deze plekken overneemt is een prachtig maar ook soms een triest gezicht. Je kan hierdoor echt goed zien dat deze plekken zo lang al verlaten zijn. Niemand die hier meer komt, niemand die hier meer naar omkijkt…

When nature takes over…

37 Reacties

 1. NailTalk
  30 juli 2015 / 14:26

  Echt, zo mooi dit!! Fascinerend. Leuk dat je dit laat zien!

 2. irene
  30 juli 2015 / 11:03

  Ik vind de foto’s echt mooi hoor!
  Liefs Irene

  • 3 augustus 2015 / 07:52

   Hihi, dank je wel 🙂 ! Ik ben er ook echt blij mee!

 3. 29 juli 2015 / 20:00

  Ik ben dol op dit soort foto’s. Zelf google ik wel eens op “lege zwembaden”… Ook dan krijg je prachtige foto’s te zien van verlaten en lege zwembaden, waar ook vaak de natuur zijn eigen gang is gegaan.

  • 3 augustus 2015 / 07:51

   Haha leuk! Ik heb vorige week nog op mijn eigen blog een artikel geschreven met foto’s van een verlaten zwembad 🙂 .

 4. 29 juli 2015 / 19:39

  Prachtige foto’s!
  Ik wil heel graag nog een keer naar zo’n plek om te fotograferen, maar helaas is er niet echt veel bij ons in de buurt dus ik moet er maar een keer een complete dag weg van maken

  • 3 augustus 2015 / 07:50

   Dank je wel :)! Ja, in Nederland heb je niet veel van zulke plekken, vooral in Belgie, Duitsland etc. kan je er veel vinden.

 5. 29 juli 2015 / 18:31

  Wauw dit is echt prachtig! Ik snap wel waarom je graag op zulke plekken fotografeert! Heerlijk rustig en de combinatie van natuur en mens in 1 prachtig plaatje 🙂

 6. Jonne
  29 juli 2015 / 15:34

  echt mooi om te zien
  liefs. Jonne

 7. Ina
  29 juli 2015 / 13:04

  Supermooi om te zien maar ik vind het wel een beetje spooky.

  • 29 juli 2015 / 17:48

   Dank je! Spoopky kan het op sommige verlaten plekken inderdaad wel zijn haha. Maar de foto’s maken het toch ook wel weer goed.

 8. Anne-Laura
  29 juli 2015 / 11:34

  Wauw, ik hou echt van het sfeertje dat je in de foto’s terugvind. Doet me een beetje denken aan Chernobyl..
  Zijn deze foto’s gemaakt in Nederland? Kan me niet voorstellen dat we hier zulke panden hebben. 😮

  • 29 juli 2015 / 17:47

   Dank je wel :)! Chernobyl is een plek waar ik zeker nog eens naar toe wil gaan :). Deze foto’s zijn in Duitsland en in Belgie gemaakt. In Nederland heb je inderdaad niet zoveel verlaten plekken, hier worden panden gelijk verbouwd of afgebroken, best jammer op zich. Maar vooral in het buitenland kom je deze plekken tegen :).

 9. 29 juli 2015 / 11:00

  Wauw hoe kom je toch telkens aan zulke mooie plekken! Het lijkt me echt zo gaaf om een outfit shoot te doen op zo een locatie 🙂

  • 29 juli 2015 / 17:45

   Dank je wel :)! Het is een wereldje waar je best veel moet zoeken naar dit soort plekken. Op internet vind je veel foto’s en aan de hand van deze foto’s proberen we erachter te komen waar het is. Inmiddels hebben we meer dan 3000 locaties in heel Europa 😉 . Maar ook als je rond rijdt, dan kan je wel eens verlaten plekken tegenkomen. Vooral in Belgie, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg etc kom je zulke plekken tegen. Er worden ook wel eens shoot gedaan op zulke locaties. Maar we geven zelf nooit locaties weg ivm vandalisme etc.

 10. Mariska
  Auteur
  29 juli 2015 / 10:54

  Het ziet er weer prachtig uit, heel erg mooi! Je voelt eigenlijk gewoon de sfeer door de foto’s heen lijkt wel.

 11. dresses and daisies
  29 juli 2015 / 10:54

  Mooie beelden 😮

 12. Nicetobeout
  29 juli 2015 / 10:03

  Ik hou van dit soort foto’s!! Echt schitterend! Laatst in mijn Things I love Thursday blogje deelde ik foto’s van een compleet dorp in China wat door de natuur terug is genomen. Erg bijzonder!

  • 29 juli 2015 / 17:41

   Dank je wel :)! En wow, dat is inderdaad wel erg gaaf he :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.