You are here: Home » Blog tutorials en tips » Waarom ik de reclame code wél belangrijk vind

Waarom ik de reclame code wél belangrijk vind

Tegenwoordig lijkt het wel het gesprek van de dag; de reclame code commissie. Is nu wel wel of niet verplicht om in jouw artikelen aan te geven als je een product hebt ontvangen, zelf hebt gekocht of als je betaald hebt gekregen voor het schrijven van een blogpost. Eerlijk is eerlijk, zelf had ik er ook de ballen verstand van toen ik net begon met bloggen. En bij alle oude artikelen zul je ook geen teksten zien waarin staat of ik iets wel of niet heb gekregen. Toch heb ik een tijd geleden de keuze gemaakt een disclaimer op te stellen en mij eraan te houden dat ik er expliciet bijzet als ik een product heb ontvangen of voor een artikel betaald heb gekregen. En daar heb ik zo mijn redenen voor.

Waarom ik mij aan de reclame code houd

Ik vind het allereerst belangrijk dat mijn lezers weten of ik iets zelf heb gekocht, iets heb ontvangen van een PR bureau, het een betaald artikel is of dat ik iets ontvangen heb ter review. Dit heb ik allemaal in mijn disclaimer beschreven en alle woorden en/of zinnen die hier mee te maken hebben worden ook gelinkt naar mijn disclaimer met verdere uitleg. Ook vind ik het belangrijk dat lezers weten dat er affiliate links in een artikel zijn verwerkt. Buiten dat ik hier gewoon eerlijk over ben, heb ik ook een eigen bedrijf en dat speelt voor mij ook een grote rol. Je wilt natuurlijk geen gezeur als blijkt dat je iets niet volgens de regels hebt gedaan.

Geen vermelding, geen samenwerking

Er zijn bedrijven die mij benaderen voor een samenwerking en vervolgens als punt bij paaltje komt niet willen dat ik erbij zet dat het artikel ontvangen is ter review of dat het een betaald artikel is. Hartstikke leuk, maar dan gaat het hele feest niet door. Zo simpel is dat. Ik heb al tientallen smoezen gehoord, maar ik trap er niet in. Als ik iets heb ontvangen ter review geef ik mijn eerlijk mening, als ik ergens voor betaald heb gekregen geef ik mijn eerlijke mening en ook als ik het zelf heb gekocht geef ik mijn eerlijke mening. Daar is absoluut geen twijfel over mogelijk. Bedrijven maken zichzelf ook ongeloofwaardig op die manier met die eisen en dat zeg ik ze ook.
Grappig trouwens; ooit kreeg ik een mail van een bedrijf waarin ze een gesponsorde post wilde laten maken door mij. Er stond in de email iets in de trant van dat mijn blog zo geweldig was en dat ze alles hadden gelezen! Buiten mijn disclaimer om dus, want ik mocht er geen vermelding bijzetten. Ja, dikke doei dan!

En de affiliate links dan?

Ik zie bij heel veel (ook grotere) blogs vaker dat er niet gemeld wordt als er affiliate links in een artikel verwerkt zijn. Zelf doe ik dit wel, omdat ik wil laten weten dat als jij op link X klikt en daar vervolgens het artikel besteld, ik daar een bepaald percentage over krijg. Daar merk jij dan overigens niets van omdat de prijs hetzelfde blijft. Dat is ook een teken van eerlijk blijven en dat is precies wat ik wil. Eerlijk zijn en eerlijk blijven. Of dit overigens verplicht is te melden weet ik niet zeker. Maar ik kies toch voor de beste (en veiligste) weg!

Dus als tip wil ik geven; zet er altijd bij wat voor artikel het is en of je het product hebt gekregen of niet. Zelf vind ik het heel fijn als een blogger dit erbij zet. Niet dat ik dan bijvoorbeeld het artikel oversla, maar je weet wat de opzet van het artikel is.

Lees ook:
Hoe en waar promoot ik mijn blogartikelen?
Betaald worden voor een product review?
3 manieren om geld te verdienen met bloggen, welke past bij jou?

Wat is jullie mening hierover? En zet jij ook altijd bij je artikelen, zoals het hoort?
Volg:
Mariska
Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook