Waarom ik de blogwereld soms zo gemeen en irritant vind

Waarom ik de blogwereld soms zo gemeen en irritant vind

Al een paar jaren draai ik mee in de blogwereld, lees ik veel op Twitter en ook op Facebook valt mij het een en ander wel eens op. Maar ook op verschillende fora kunnen ze er wat van. Gemeen doen. Je ziet ook steeds vaker, lekker anoniem mensen de grond intrappen en vervolgens dingen zeggen als ‘je kiest er zelf voor om blogger te zijn’ of ‘het is mijn mening’. Lekker makkelijk denk ik dan! Zelf heb ik ooit wel eens een akkefietje gehad op internet en dat is gelukkig alweer een tijdje voorbij. Ik hou helemaal niet van dat gezeur. Er zijn ook mensen die er gewoon een sport van maken om bijvoorbeeld op Twitter altijd maar te zeiken. Mensen die nooit iets tweeten, maar alleen de NS weer mentionen als de trein vertraging heeft. Moe word ik er soms van.

Anoniem iedereen bashen

Dit komt vooral veel voor op fora of ook op YouTube. Dat er onder een filmpje allemaal reacties staan als ‘je bent lelijk’, ‘je bent een varken’ of nog ergere dingen. Waarom zou je zoiets doen? Nouja waarschijnlijk omdat die mensen die zoiets zeggen geen manier hebben of ze zelf gepest worden. Zoiets als Catfish, zeg maar. Geloof me; ik voel mezelf echt niet beter door iemand anders af te kraken of te pesten. Waarom zou ik? Vergeet niet dat je mensen er ook enorm mee kunt kwetsen. Je weet nooit wat mensen mee hebben gemaakt. Als jij dan ineens komt met zo’n nietszeggende opmerking als ‘je bent dik en lelijk’.. wat wil je hier in vredesnaam mee bereiken? Zo ben ik een keer afgezeken op een forum om een tattoo op mijn arm. Het was te ‘kamper achtig’. Ik lig er niet wakker van, maar vind het gewoon naar dat mensen anoniem zo gemeen doen. Als je iets te zeggen hebt wees dan ook zo stoer om het niet anoniem te doen. Al zijn het vaak buitenstaanders van de blogwereld.

Je wordt niet serieus genomen

Er zijn bedrijven die je totaal niet serieus nemen. Of ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten of je krijgt gewoon geen antwoord als je een bedrijf of PR bureau bijvoorbeeld een mail stuurt. Gelukkig heb ik met beide niet echt veel slechte ervaringen, maar het gebeurt. Ik geef altijd antwoord op mijn mail, ook al wijs ik een opdracht af. Dan zeg ik gewoon netjes dat ik niet op het voorstel inga, dat het niet bij mijn blog past of dat ik de vergoeding niet gepast vind. Als iemand mij mailt met een vraag geef ik ook altijd gewoon netjes antwoord. Waarom zou je dat niet doen? Ik vind het wel net zo sociaal om gewoon te antwoorden. Als iets heel irritant wordt kun je dat gewoon kenbaar maken op een nette manier. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. Niet meer en niet minder.

Inhalige mensen

Wellicht voelen mensen zich aangesproken, maar misschien ook helemaal niet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij een event ook heel veel makeup en nagellak in mijn tas heb gestopt, omdat iedereen mocht pakken wat hij wilde. Maar om elk bedrijf te mailen met de vraag of je iets mag testen voor je blog? Vraag jezelf eerst af of je de bepaalde producten wel écht interessant vind. Ben je oprecht benieuwd? Of gaat het alleen maar om het hebben? Als het het laatste is kun je gewoon beter helemaal stoppen met bloggen. Ik maak het wel eens mee met winacties ook. Soms worden de meest zielige verhalen verteld. Ik weet nooit of het wel of niet waar is en eigenlijk.. eigenlijk kan en mag ik daar ook niet over oordelen. Maar mensen gaan tegenwoordig over lijken lijkt wel om producten te krijgen. De een wil nog meer dan de ander.

Wees lief voor elkaar en gun mensen ook iets

Als ik mensen kan helpen dan zal ik dat altijd doen, mits het natuurlijk op een normale manier gaat. Zo viel mij een keer op dat er bij Serena geen advertenties werden weergegeven en dat tweette ik naar haar. Iedereen weet dat zij fulltime blogger is en dat dit een deel van haar inkomsten zijn. Waarom zou je zoiets niet melden als het je opvalt? Ook heb ik mijn ad blocker verwijderd. Ik gun mensen hun banner inkomsten en hoop stiekem ook dat mensen mij dat ook gunnen. Merk je een fout bij iemand op zijn of haar blog? Stuur diegene een mail of een tweet. Je hoeft niet te hielen likken of een toneelstuk op te voeren.. maar wees gewoon lief voor elkaar en gun de anderen ook leuke dingen. Soms denk ik ook wel eens bij een mooi oogschaduw pallette: OH WOW DIE WIL IK! En waarom? Vaak draag ik geen oogschaduw en de beauty bloggers kunnen er veel meer mee 🙂

Lees ook;
Deze bijbaantjes heb jij ook gehad!
5 super tips voor je jouw bedrijf start
6 manieren om een blogger iets te gunnen
Voor het eerst in mijn leven vliegen naar … Ibiza

Heb jij irritaties of dingen die je enorm gemeen vind in de blogwereld?

Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

23 reacties op “Waarom ik de blogwereld soms zo gemeen en irritant vind

 1. Tot nu toe heb ik gelukkig zelf nog niets vervelends ervaren (wat niet is kan altijd komen natuurlijk), maar ook ik snap wel eens bepaalde “haat”reacties niet, zouden ze er echt happy en blij van worden? Erg goed dat je het bespreekbaar maakt! Ik ben het met je eens over het stukje gunnen, ik gun anderen net zoveel als dat ik iets mezelf gun. Misschien is het een karaktereigenschap ofzo….

 2. Ik lees de laatste tijd zoveel van dit soort artikelen. Wel heel jammer. Zelf trek ik me echt geen bal van deze zaken aan. Ik blog omdat ik van schrijven hou en ik onderhoud insta en facebook ook met crazy quotes, tekeningen, leuke foto’s om mijn creativiteit een beetje op de vrije loop te laten. Wat andere bloggers daarvan vinden interesseert me echt niet. Daarnaast interesseren (gratis) spullen me ook niet hahaha!
  Jammer dat mensen zo zijn.

 3. Ik zie dit soort stukken steeds vaker voorbij komen. Erg jammer dat er überhaupt over geschreven moet worden. Dat laat zien hoe erg het er aan toe gaat. Maar dit ligt niet aan het bloggen. Dit zie ik ook online bij niet bloggende mensen. Of onder nieuwsberichten. Triest hoe mensen elkaar door de stront heen trekken. Leven en laten leven! Ik moet zeggen dat ik het te druk heb met bloggen, mijn fulltime baan, vriend, traject rughuis + sociale contacten in real life, dus wss krijg ik er te weinig van mee. Iedereen moet elkaar lekker laten doen waar hij/zij zin in heeft, zonder een ander ongelukkig te maken of af te kraken. Hoe moeilijk kan het zijn?

  En jij bent wel iemand die het goede voorbeeld geeft. Mensen helpen en dergelijke. Denk daar maar aan! 😉

 4. OH echt? Nou lekker dan.. ik kom pas net kijken.. maar ik denk eigenlijk.. In elke job komen gemene dingen voor, maar ik vind de bloggers wereld persoonlijk juist heel erg mild als ik deze vergelijk met andere waar in ik gewerkt heb. Voor een duppie op de eerste rang komt echt in alle branches voor. Wat mij wel opvalt vanaf het begin is dat bloggers super leuk en collegiaal zijn voor elkaar, er is naar mijn idee niet veel strijd onderling, eerder juist hulp. Ik heb inmiddels al een aantal vrienden gekregen door het bloggen. Ik vind dat echt mega leuk! En op mijn youtube filmpjes krijg ik altijd zo veel leuke complimentjes, dat is gewoon echt geweldig, ik bedoel, bij de supermarkt zeg ik ook niet, zeg cassiëre, wat heb jij mij super goed geholpen vandaag zeg 🙂 … zal ik eigenlijk gewoon moeten doen haha.

 5. Gelukkig is het voor mij nog totaal niet herkenbaar. Af en toe heb ik contact met andere bloggers, maar die hebben me tot nu toe alleen maar geholpen, dus misschien heb ik net de toffe mensen er tussen zitten. 🙂
  Ik heb met een paar PR bureau’s leuk contact en ik ben al lang blij dat ik niet te klein voor ze ben en dat ik hun persberichten krijg. (Om testspullen durf ik eigenlijk niet goed te vragen.)

 6. och zo herkenbaar !!! ik vind het triest dat het gebeurd en ik ben ook aardig op een fora door de stront gehaald om het zo maar te zeggen en ook op mijn website. waarom vraag ik mij altijd af dan… goed stuk dit 😉 kwam hier via fb terecht ?

 7. Vooral het onbekend reageren en de jaloezie onderling vind ik heel erg jammer. Laatst kreeg ik een reactie op mijn blog anoniem, die me begon af te kraken. Wees dan ook een stoer iemand en zet je naam er dan bij! Ook krijg ik mailtjes van 1 Blogger die ervan overtuigt is dat ik haar artikelen steel. Dat is niet het geval en wanneer ben je nog origineel als Blogger zijnde? Niet! Een artikel over producten / Bloggen en allerlei andere dingen zijn waarschijnlijk al 100 x geplaatst. Ik kan me daar zo aan irriteren, aan die mensen die denken hogerop te komen Door anderen zwart te praten en dan beweert dat je dingen steelt. Erg jammer dat sommige bloggers elkaar niets gunnen, help elkaar hogerop te komen, met jaloezie zit je alleen jezelf in de weg.

 8. Zo herkenbaar! Goed dat je erover schrijft! Tegenwoordig gunnen bloggers elkaar ook niets meer… Als ik een paar samenwerkingen achter elkaar heb krijg ik gelijk commentaar…. Terwijl hun weer naar events mogen en pr pakketten krijgen, ik sta niet eens bij pr bureaus ingeschreven, omdat ik het niet eerlijk vind gaan. Vriendjespolitiek etc!

 9. Vooral via YouTube en Instagram zie ik soms hele nare reacties voorbij komen. Niet alleen naar de blogger/vlogger toe, maar de lezers en volgers onderling kunnen er soms ook wat van. Wauw de taal die er dan uitkomt:-o
  Verder vind ik het heel jammer dat sommigen er alles voor over hebben om hun blog groot te maken. Ook al moeten ze daarvoor schaamteloos andere bloggers gebruiken. Het zou leuk zijn als mensen iets vaker aan de gevoelens van een ander denken, maar goed, je leert op en gegeven moment wel hoe de bloggerswereld in elkaar zit;-) Verder zijn er ook een hele hoop lieve bloggers gelukkig!

 10. Je zou denken dat het internet groot genoeg is voor iedereen. Jammer die haat en nijd en het misgunnen. Ik kan daar niets mee. We doen allemaal ons best en laten we het vooral leuk en gezellig houden. Er is al genoeg ellende in de wereld en dan zijn leuke blogs lezen (met dito comments) wel zo gezellig 🙂

 11. Goed artikel! En je hebt me super opweg geholpen met mijn eigen domein en blog! Daar ben ik je nog dankbaar voor, dat ik mijn vele vragen op je af mocht sturen!

 12. Vooral de onderlinge jaloezie in de blogwereld vind ik stuitend. Ik kan daar echt helemaal niks mee. De steken onder water. Kon ik eerst wakker van liggen. Vond ik heel vervelend. Nu lach ik erom. Het zegt meer over een ander dan over jezelf.

  Ik gun jou je banner inkomsten, hoor! En inderdaad: niks mis met elkaar helpen. Een goed netwerk is alleen maar een dikke pré!

 13. Wat mij vooral begint op te vallen met winacties, dat er nu mensen zijn die denken dat ze met een rijmende reactie wel zullen winnen. GA WEG! De zielige verhaaltjes werken schijnbaar niet, dan maar rijmen hoor!

 14. Heel herkenbaar! Ik heb geen Youtube maar de gemene opmerkingen bij filmpjes vallen me wel iedere keer op. Online is het natuurlijk gemakkelijk om iemand anoniem uit te schelden. Ik vind het allemaal wat ver gaan. Verder erger ik me ook aan bedrijven die je niet serieus nemen en bijvoorbeeld gratis reclame op je blog willen plaatsen. Laatst kreeg ik de vraag of ik een advertorial wilde plaatsen in ruil voor een chocoladereep. Seriously? Als laatste vind ik de jaloezie in de blogwereld ook niet leuk. Bloggers zouden gewoon lief moeten zijn voor elkaar.

 15. Herkenbaar! Ik mailde laatst een PR bureau, geen antwoord. Zij neem ik dus niet meer serieus. Verder merk ik er niet zo heel veel van omdat ik niet op die fora zit. Ik vind het wel erg jammer dat sommige mensen elkaar niets gunnen en elkaar zo afkraken. Waarom?

 16. Ja vooral dat gunnen is nogal een dingetje geworden. I feel you! Vind het echt zo jammer dat mensen zo doen. Waarom kunnen we elkaar niet allemaal helpen en aardig zijn voor elkaar?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.