Topmatras voor extra comfort

door Mariska

Het lijkt een overbodige luxe, zo’n topmatras, maar toch kun je er de nodige voordelen uithalen. Een investering in een gezonde nachtrust is de moeite waard, en de aanschaf van een topmatras kan al zorgen voor een grote verbetering. Zo hoef je niet meteen een nieuw matras te kopen als deze nog niet zo oud is. Een extra laag op je matras kan bijvoorbeeld zorgen dat je lekkerder ligt en er tegelijkertijd voor zorgen dat je matras wat langer meegaat.

Lees ook: Blunders om te vermijden bij het renoveren van de slaapkamer

Toplaag

Bij veel matrassen hoort-ie, of kan het als extra optie toegevoegd worden: het topmatras. Dit is een dun matras van zo’n 5 tot 10 cm dat je als extra laag op het ‘echte’ matras neerlegt. De matrassen zijn doorgaans gemaakt van dezelfde materialen als waar de dikkere matrassen van gemaakt zijn, het is maar net waar je naar op zoek bent. Zo kun je met een latex schuimmatras meer stevigheid aan je matras toevoegen, met een traagschuim topmatras ligcomfort verhogen omdat dit materiaal zich helemaal naar je lichaam vormt.

Formaten

Topmatrassen zijn verkrijgbaar in alle soorten matrasmaten. Het is dan ook het beste om precies dezelfde maat topper aan te schaffen als de maat van je matras. Zo heb je voor de maat van een standaard twijfelaar een topper 120×200 cm nodig, en kun je het formaat topmatras ook aanpassen op een afwijkende lengtemaat van 210 cm.

Verduurzaming

Zoals alles dat veelvuldig gebruikt wordt, slijten matrassen met de tijd. Toch gaat een matras relatief lang mee: het is het beste om na zo’n acht tot tien jaar een nieuw matras te kopen – als deze eerder nog geen problemen van de slijtage gaf, doordat het matras niet meer de juiste ondersteuning biedt. Topmatrassen beschermen als het ware het onderliggende matras en kunnen er zo voor zorgen dat het matras langer meegaat.

Comfortabel slapen

woman in white strap top meditating on bed
Photo by Anastasia Shuraeva on Pexels.com

Met een topper kun je het ligcomfort verhogen en je matras harder of juist zachter maken. Op deze manier hoef je niet meteen een heel nieuw matras te kopen als dit nog niet nodig is, maar wel een aanpassing maken die ervoor zorgt dat je lekkerder ligt. Een juiste lighouding zorgt ervoor dat je ruggengraat recht ligt, in z’n natuurlijke vorm, en zo je schouders en heupen iets meer zakken in het matras. Dit zorgt ervoor dat spieren kunnen ontspannen, en je ’s ochtends niet wakker wordt met stramme spieren of een pijnlijke, gespannen rug.

Gerelateerde artikelen