Straat- en portretfotografie

by Mariska

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Maandelijks organiseren mijn verloofde en ik PhotoWalks. Dit is een sociale aangelegenheid voor fotografen die elkaar kunnen ontmoeten, samen fotograferen en daarnaast kan je ook van elkaar kunnen leren. De PhotoWalks zijn vaak in een bepaalde stad in Nederland en België, maar een PhotoWalk kan ook in de natuur zijn. Persoonlijk vind ik het heerlijk om in een stad te gaan fotograferen, met name straat- en portretfotografie. Ik vind het mooi om te zien wat mensen allemaal aan het doen zijn op straat, wat is hun gezichtsuitdrukking, waar zijn ze mee bezig? Vandaag laat ik jullie aan aantal mooie foto’s zien van straat- en portretfotografie en geef ik weer een aantal tips.

Op straat kom je vele verschillende mensen tegen die allen met iets bezig zijn. Sommige mensen zijn aan het werk of nemen pauze, zoals de foto hieronder:

Anderen zijn weer aan het wandelen of aan het winkelen. Deze man hij keek mijn kant op en zijn gezichtsuitdrukking vond ik prachtig, dit wilde ik graag op de foto zetten.


portretfotografie

Mensen die in gesprek zijn met elkaar kan je ook mooi op de foto zetten.


portretfotografie

En deze mevrouw is heerlijk aan het genieten van een sigaretje op een terras. Het juiste moment vastleggen in straat- en portretfotografie is zeer belangrijk. Als ze namelijk niet haar sigaretje had gepakt, was de foto minder interessant geweest.

Maar hoe leuk is het om kinderen op de foto te zetten als ze heerlijk aan het spelen zijn in de sneeuw? Ook dit hoort bij straatfotografie!

Vooral in grote steden kom je veel straatmuzikanten tegen. Zoals de allereerste foto en onderstaande foto’s. Je komt soms de gekste dingen tegen 🙂 !


portretfotografie
portretfotografie

Ik vind het echt geweldig om mensen op de foto te zetten! Maar als je net begint met straat- en portretfotografie, dan kan het best wel spannend zijn om iemand op de foto te zetten. Sommigen durven niet zo snel iemand op de foto te zetten. Mocht je dit ook zo ervaren, dan is het misschien fijner om een zoomlens te gebruiken. Je kan dan namelijk van een afstandje een foto maken van iemand of meerdere personen zonder dat deze het echt in de gaten te hoeven hebben. Zeer handig als je net begint en nog niet zo durft.

Heeft iemand het wel door en mocht degene het niet leuk vinden om op de foto gezet te worden, vertel dan jouw verhaal, laat eventueel de foto zien en stel ze gerust, geef bijvoorbeeld aan dat er niets mee gebeurd. Mochten ze echt problemen hebben hiermee, dan kan je de foto alsnog wissen van je camera en dit laten zien.

Ook een handige tip is dat je als je begint met straat- en portretfotografie om eens naar een evenement te gaan waar mensen in klederdracht lopen, zoals wel eens gebeurd op de visserijdagen in Spakenburg. Deze personen zijn gewend op de foto te komen staan en je kan helemaal los gaan! Hieronder heb ik een aantal voorbeelden weergegeven:

 

portretfotografie

Straat- en portretfotografie is echt geweldig om te doen en dit raad ik ook iedereen aan die wel eens fotografeert of wil gaan fotograferen 🙂 .

Lees ook:
Verlaten fabrieken
Verlaten panden
Artikelen van Astrid over fotografie

Welke van bovenstaande foto’s vind jij mooi?

Related Posts