Positief zijn en blijven!

positief zijn en positief blijven

Positief zijn en blijven, daar ga ik het nu over hebben. Om eerlijk te zijn weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen, maar heb wel redelijk veel ervaring om vanuit een diepe put weer omhoog te klimmen. Helaas niet leuk, maar je wordt er zeker sterker van. Dat is geen fabeltje. Je komt er sterker uit en je leert er van. Je leer waarvan je moet geniet en dingen waar je je niets van aan moet trekken.

Positief zijn en blijven

positief zijn en positief blijven

Om positief te kunnen blijven is het belangrijk om eerst positief te zijn of te worden. Het kan zijn dat je even niet goed in je vel zit doordat er iets is gebeurd wat je moeilijk een plaatsje kunt geven. Het is belangrijk dat wel te doen. Wegstoppen bereik je niets mee, je moet er over praten, een keer goed huilen, desnoods schreeuwen en lekker in de sportschool alles van je af sporten! Zelf doe ik het eerste vooral.

Positieve dingen

Dit artikel schrijf ik vooral uit eigen ervaring. Dingen die mij vooral hebben geholpen met het positief worden en de laatste tijd ook weer blijven. Jammer genoeg heb ik een aantal minder leuke dingen meegemaakt, waaronder overspannen zijn geweest in 2010. Op zulke momenten voel je je echt verschrikkelijk en je kunt niet zomaar een knop omzetten om weer positief te zijn in één keer. Dat heeft tijd nodig. De volgende dingen hebben mij vooral geholpen..

– Geniet vooral van de kleine dingen
Echt, dit is zo belangrijk! Geniet van dat ene makeupje die je koopt, geniet van dat ene fijne berichtje, geniet van het feit dat het zonnetje schijnt of dat als het rotweer in de herfst is, je lekker in je bed ligt en de regen op je raam hoort.

– Zorg voor positieve mensen om je heen
Ook dit helpt. Misschien kun je het niet echt handelen in het begin en hou je het niet lang vol om dingen te gaan doen, maar doe het wel. Zoek een leuk uitje, ga een rondje lopen of lekker een avond naar de bioscoop. Als je toch graag thuis wilt blijven, nodig dan één of twee personen uit die dichtbij je staan. Maak het ook weer niet te druk want dat kan heel erg vermoeiend zijn als je je niet zo fijn voelt.

– Maak je niet druk om dingen die je niet kunt veranderen
Dit heb ik wel gedaan. Ik kon mij echt druk maken om dingen die er niet toe deden of die ik niet kon veranderen. Mezelf druk maken in het verkeer om die ene auto die net van rechts kwam en geen voorrang had of mensen die in de supermarkt voor je voeten stil gaan staan. Het doet er niet toe, dus maak je niet druk. Net als het weer; je kunt het niet veranderen en het is zoals het is. Laat het gaan.

– Wees blij met wat je hebt
Ook dit vind ik heel belangrijk. Concentreer je op de dingen die je hebt. Fijne familie, fijne vrienden, bijvoorbeeld je blog waaraan je lekker knutselt of je auto. Je hoeft niet net zo’n mooie auto als je buren, je hoeft niet net zulke dure kleding als je vriendinnen die meer te besteden hebben dan jij omdat zij nog thuis wonen en jij niet. Jij kunt op zo’n moment denken: “Hey, ik heb mijn eigen huis! Dat is niet vanzelfsprekend dat iemand dat heeft!”. Ook dat helpt. Dus vooral genieten van wat jij hebt en waar jij blij van wordt en je niet focussen op een ander.

– Spreek tóch af met vrienden
Als je voor jouw gevoel in de put zit dan heb je eigenlijk nergens zin in. Ik ga er geen mooier verhaal van maken dan dat het is, zo is het gewoon. Het liefst lig je de hele dag op de bank of op bed tv te kijken of te slapen. Maar daar wordt je niet beter van, hoor. Mocht je beste vriendin, broer of zus je opbellen om iets leuks te gaan doen of met de vraag of zij langs jou mogen komen, doe het! Echt! Desnoods is het maar een uurtje, maar je hebt afleiding. Dat is ook positief! En ga dan vooral niet constant praten over de negatieve dingen waar je op dat moment mee dealt. Dan ga je daar alleen maar meer aan denken.

Mijn verhaal

Om het voorbeeld te geven van 2010 toen ik overspannen was, zal ik het in het (zeer) kort vertellen. Het was april 2010 en ik had verkering. Vrij uniek, maar oké. Die jongen liep steeds achter mij aan maar ik wilde niets van hem tot ik besloot toch eens af te spreken en toen vond ik hem ook leuk. Zijn ex liep ontzettend te stoken en ook hij wilde niks van haar weten tot het einde van die maand kermis was bij mij op het dorp, ik één avond niet kon in verband met geld en toen was hij vreemd gegaan… MET HAAR!! De volgende dag hoorde ik dat nog wel van zijn vrienden. Wat was ik er kapot van!
Dat weekend daarna ging mijn vader emigreren naar Frankrijk met zijn vriendin en haar dochter die allemaal leugens vertelde en liep te stoken tussen mij, mijn vader en mijn zusje. Ik kwam mijn ex tegen in de kroeg met zijn ex (toen weer vriendin) en omdat ik zo boos en kwaad was ging ik drinken omdat het kermis was. Niet interesseerde mij meer en ik stapte achter het stuur. Bam, aangehouden en weg rijbewijs. Kon er ook nog wel bij… maandagochtend belde ik mijn werk om te zeggen dat ik niet kon werken door die dingen en toen kreeg ik te horen: “Ja Maris, we hebben allemaal wel eens wat!”. Ik heb de horen erop gegooid zonder maar iets te zeggen en heb direct de dokter gebeld voor hulp. Met de collega is het trouwens al lang uitgesproken hoor!

Wat ik probeer te zeggen, maak niet zo’n stomme fout als mij. PRAAT over je gevoelens. Het beste is dat toch wel te doen met hulp van mensen die buitenstanders zijn. Zij hebben een frisse kijk op de situatie.

Lees ook:
Lampen kiezen: tips voor als je op je zelf wilt gaan wonen
Wat is mijn ultieme katervoer na een avond uit?
Truien bestelling bij Wehkamp (+ 1e outfit foto’s ever!)

18 Reacties

 1. lou-ann
  20 september 2014 / 14:24

  Erg sterk en goed artikel! De wereld zou eens een goede positieve ‘boots’ moeten krijgen! xoxo
  Lees het laatste blogbericht van lou-ann – You’re not afraid of the darkMy Profile

 2. lou-ann
  20 september 2014 / 14:24

  Erg sterk en goed artikel! De wereld zou eens een goede positieve ‘boots’ moeten krijgen! xoxo
  Lees het laatste blogbericht van lou-ann – You’re not afraid of the darkMy Profile

 3. 19 september 2014 / 22:17

  Hoi Mariska,

  Ik ben diep onder de indruk van je verhaal, nou eigenlijk niet van je verhaal zelf maar van je openhartigheid erover. Daar kan menigeen een groot voorbeeld aannemen. Soms moet je om dingen in het leven te leren door een diepe goot gaan , voordat je voorzichtig weer op de stoeprand kan gaan staan…Niet leuk, maar wel de realiteit! Je bent door een diep dal gegaan, bent langzaam opgekrabbeld , hebt je lessen er uit geleerd en gelukkig ben je vanwege dat wijze gedrag ook beloond…( joehoe rijbewijs terug) Dat heb je verdiend die nieuwe kans en hierdoor gaat er een nieuwe wereld voor je open…Met nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen….nieuwe leuke dingen en misschien ooit. nog??
  Jij bent een ontzettend mooie vrouw, zowel van binnen als van buiten…en daar mag je heel, heel erg trots op zijn….
  Liefs Petra
  Lees het laatste blogbericht van Petra – Primark, embellish 3D manicure ….My Profile

  • Mariska
   20 september 2014 / 14:32

   Wat een lieve reactie van je Petra! Het gaat nu al veel beter met me 🙂

 4. 19 september 2014 / 22:17

  Hoi Mariska,

  Ik ben diep onder de indruk van je verhaal, nou eigenlijk niet van je verhaal zelf maar van je openhartigheid erover. Daar kan menigeen een groot voorbeeld aannemen. Soms moet je om dingen in het leven te leren door een diepe goot gaan , voordat je voorzichtig weer op de stoeprand kan gaan staan…Niet leuk, maar wel de realiteit! Je bent door een diep dal gegaan, bent langzaam opgekrabbeld , hebt je lessen er uit geleerd en gelukkig ben je vanwege dat wijze gedrag ook beloond…( joehoe rijbewijs terug) Dat heb je verdiend die nieuwe kans en hierdoor gaat er een nieuwe wereld voor je open…Met nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen….nieuwe leuke dingen en misschien ooit. nog??
  Jij bent een ontzettend mooie vrouw, zowel van binnen als van buiten…en daar mag je heel, heel erg trots op zijn….
  Liefs Petra
  Lees het laatste blogbericht van Petra – Primark, embellish 3D manicure ….My Profile

  • Mariska
   20 september 2014 / 14:32

   Wat een lieve reactie van je Petra! Het gaat nu al veel beter met me 🙂

  • Mariska
   20 september 2014 / 14:31

   Dank je wel lieve Kirsten! Ja het gaat zeker veel en veel beter! 😀

  • Mariska
   20 september 2014 / 14:31

   Dank je wel lieve Kirsten! Ja het gaat zeker veel en veel beter! 😀

 5. NailTalk
  19 september 2014 / 10:27

  Mooi geschreven meid! Fijn dat je nu zo naar het leven kunt kijken. Heb ik ook moeten leren! Leren dat het leven van jezelf is, jij er wat van moet maken. Positief blijven betekend voor mij ook het negatieve er laten zijn. Zonder de downs ook geen ups!
  Lees het laatste blogbericht van NailTalk – Gradiënt Nails – Nail ArtMy Profile

  • Mariska
   20 september 2014 / 14:31

   Daar heb je zeker gelijk in, je hebt de ‘dalen nodig’. Maar het is echt iets inderdaad wat je moet leren.

 6. NailTalk
  19 september 2014 / 10:27

  Mooi geschreven meid! Fijn dat je nu zo naar het leven kunt kijken. Heb ik ook moeten leren! Leren dat het leven van jezelf is, jij er wat van moet maken. Positief blijven betekend voor mij ook het negatieve er laten zijn. Zonder de downs ook geen ups!
  Lees het laatste blogbericht van NailTalk – Gradiënt Nails – Nail ArtMy Profile

  • Mariska
   20 september 2014 / 14:31

   Daar heb je zeker gelijk in, je hebt de ‘dalen nodig’. Maar het is echt iets inderdaad wat je moet leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.