Phoneography: het nieuwe digitale fotograferen

door Mariska
phoneography

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Phoneography; foto’s maken met je smartphone is helemaal in opkomst en kent bijna alleen maar voordelen. Je draagt je smartphone altijd met je mee, de gadget is licht in gewicht en deze technische vriend is altijd klaar voor actie. Er zit natuurlijk ook een keerzijde aan het gebruik van een telefooncamera: de kwaliteit is vaak aanzienlijk minder goed. Toch kan je allerlei accessoires, apps en hulpmiddelen gebruiken om de smartphoneprestaties erg dicht in de buurt te laten komen van een echte spiegelreflex. Een stuk goedkoper, praktischer en gemakkelijker. Lees snel verder!

1 Doe eens gek

Hoe maak je de ultieme foto vanuit vogelvluchtperspectief, zonder dat je daar peperdure apparatuur of hoge uitkijktoren voor nodig hebt? Inderdaad, gooi je Samsung gewoon de lucht in! Het enige wat je nodig hebt is een extreem sterk Samsung Galaxy S5 Neo hoesje, zoals een Otterbox. Zet je camera op multi-shot, gooi je smartphone de lucht in en bekijk het resultaat!

2 Time for time lapse

Als je denkt aan een super gave time lapse foto, denk je vaak ook meteen aan super dure apparatuur. Dit hoeft gelukkig niet altijd het geval te zijn, want met een smartphone en wat andere accessoires kom je al een heel eind. Zorg voor een eierwekker, een verhoogd plateau (kan van alles zijn) en de app ‘Camera Genius’. Plaats de eierwekker op het verhoogde plateau en bevestig je smartphone op de eierwekker. Stel vervolgens een interval in met de app. Het resultaat: jouw telefoon draait langzaam rond en maakt om de zoveel tijd een foto, waardoor er uiteindelijk een gave 360° afbeelding of een filmpje ontstaat. Voordat je begint aan dit super toffe experiment, zorg je ervoor dat jouw telefoon in een telefoonhoesje met ingebouwde accu zit. Het constant foto’s maken vergt veel energie van je batterij en het zou natuurlijk zonde zijn als je toestel tijdens de time lapse uitvalt.

3 Leg de onderwaterwereld vast

De aanschaf van een GoPro is een duur grapje en helemaal niet altijd noodzakelijk. Je kunt namelijk prima een smartphone gebruiken om de onderwaterwereld vast te leggen op beeld, mits je gebruik maakt van de juiste accessoires. Voor deze specifieke doeleinden schaf je bijvoorbeeld een waterproof Sony Xperia Z5 hoesje aan voor een Sony telefoon, hierdoor doet je telefoon op dat gebied niet meer onder aan een GoPro of andere super-de-luxe camera. En je kunt er nog mee bellen ook!

4 De verrekijker helpt je

Inzoomen is vaak niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de foto, zeker niet als de foto met een smartphone wordt gemaakt. Zodra je inzoomt herken je bijna niks meer terug van de het voorwerp dat je wilde fotograferen en lijkt het meer op een één megapixel foto. Hoe lossen we dit op, zonder een prijzige camera aan te schaffen? Schakel de hulp van een verrekijker in en maak ultieme foto’s op afstand. De verrekijker is specialist inzoomen, terwijl de camera van jouw smartphone precies weet hoe hij foto’s moet maken. De combinatie van deze twee leidt tot een ijzersterk duo!

5 Statief

Last but not least, maak een statief met behulp van wat creatieve inspanning. Zorg dat je altijd een aantal elastiekjes in je tas hebt zitten, want deze zijn multifunctioneler dan je denkt. Je kent het wel: dat moment dat je een leuke foto wilt maken, maar je telefoon maar niet op de juiste positie wil blijven staan. Bind je smartphone met de elastieken vast aan een flesje water en jij hebt een prima statief in elkaar geknutseld.

Lees ook:
Mijn eerste mobiel en jonge kinderen nu
Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?
Mijn iPhone 8 plus, hoe bevalt ‘ie?

Zie jij één van deze handige trucs wel zitten? Probeer het uit met jouw smartphone!

[€ €=””]

Related Posts