Omgaan met negatieve reacties (op je blog), hoe?

door Mariska

Soms vind ik het echt tenenkrommend om te zien wat er allemaal gezegd wordt op internet. Of dit nu in het beutyblogtopic gebeurt op het EGF, onder een video op Youtube of gewoon op een blog, sommige dingen kunnen gewoon écht niet. Kijk, kritiek geven kan en mag ook natuurlijk, dat is goed, maar doe het op een normale manier. Of je nu bijvoorbeeld echt opbouwende kritiek geeft waaraan je iets hebt of dat je direct gaat lopen schelden en schreeuwen waar het filmpje op slaat wat je zojuist hebt gezien. Ik heb soms echt plaatsvervangende schaamte als ik zulke dingen voorbij zie komen. Nu ook dat ik het Ikea filmpje op Vera haar blog bekijk. Wat een vreselijke reacties! ‘Moet je perse geld verdienen ofzo?’: lijkt me logisch, het is haar baan. Werk jij voor niets? ‘Jammer dat je zo bent aangekomen!’: Wat denk je hiermee te bereiken, je weet toch niet HOE dat komt? Je kunt iemand zo gigantisch kwetsen ermee. Graag wil ik mijn visie/idee geven, ook al heb ik gelukkig niet vaak met een negatieve reactie maken.. *afkloppen*..

gadverdamme kan er dan niet eens EEN blogger normaal doen na succes?
we betalen je wel degelijk vera, je hebt advertenties op je blog die je niet zou hebben als je geen kijkers had. Stap van uw fucking paard af en doe normaal jong. Het zijn wij die zorgen dat gij die afschuwelijke tassen kunt kopen à duuzend eruo

Dit staat tussen de reacties bij Vera. Het is toch absurd en verschrikkelijk om zoiets te lezen? Kom op zeg! Lees mee hoe je met negatieve reacties op je blog kunt omgaan.

Omgaan met negatieve reacties (op je blog), hoe?

omgaan met negatieve reacties

Ik denk dat het best een lastig punt blijft om met kritiek om te gaan en dus ook negatieve reacties. Via mijn blog, YouTube of mail heb ik dat gelukkig nooit gehad. Wel op het EGF, maar die lees ik niet meer. Zo kreeg ik een lading vervelende reacties op de tattoo op mijn arm, zie hieronder.

Het is veel te groot voor een meisje, het is een kamper tattoo, zoiets doe je toch niet, belachelijk, less is more, het is lelijk. Ga zo maar door. Mij interesseert het niet. Ik vind het mooi.

Wat kun je het beste doen als je kritiek ontvangt?
Blijf netjes en denk er bij na of het zin heeft om te antwoorden. Op internet is alles eigenlijk ‘open en bloot’ en daarom kun je alle soorten reacties ontvangen. Helaas ook de hatelijke. In mijn ogen heeft het geen zin om te antwoorden op een reactie of een mail waarin gescholden wordt of je naar beneden wordt gehaald. Als je wel een antwoord geeft wordt de persoon van de reactie vaak gevoed en hebben ze iets nieuws om op door te borduren. Niet doen. Mocht het echt te belachelijk voor woorden zijn dan kun je altijd de reactie verwijderen en als het vaker gebeurd die persoon zonder pardon te blokkeren op je social media en/of blog.

Wat als je wilt reageren op negatieve reacties op je blog?
Als je er wel op wilt reageren zou ik dat gewoon doen, maar denk er bij na wat je zegt. Zoals ik al zei wordt diegene die de nare reactie achterlaat vaak gevoed door jouw reactie. In mijn ogen ben je het meest professioneel bezig als je kort, bondig en netjes antwoordt met dat je het heel erg jammer vind dat deze persoon zo reageert. Stel vooral de vraag niet waarom zij het hebben gedaan. Zo lok je meer discussies uit. Ga ook niet met scheldwoorden smijten en sla ook niet om je heen.
Op een email zou ik zelf niet reageren, die zou bij mij linea recta verwijderd worden. Ook als dit vaker gebeurd door dezelfde persoon; gewoon blokkeren.

Wat als het met één persoon uit de hand loopt?
Dit hoop je nooit mee te maken, maar helaas weet je het maar nooit. Als het echt uit de hand loopt dan raad ik je aan om dingen als Facebook berichten, reacties, mails en alles wat er nog meer mee te maken heeft, te bewaren. Je zult als het waren een dossier op moeten bouwen om te bewijzen wat iemand doet. Vervolgens zou ik er mee naar de politie gaan om aangifte te doen.

Je zult ook zien dat bijna iedereen anoniem reageert of een schuilnaam gebruikt op het moment dat ze negatieve reacties op je blog achterlaten. Ik vraag me dan serieus af waarom. Waarom zou je iemand kwetsen? Is het jaloezie? Vind je diegene niet leuk? En anoniem reageren is natuurlijk lekker makkelijk. Dit soort mensen durven dit soort dingen ook zeker niet in je gezicht te zeggen en dat is laf. Gelukkig zijn er de IP adressen die je makkelijk kunt achterhalen 🙂

Lees ook:
Tag: ik als blogger tag
20 dingen waar ik me enorm aan erger, irritante dingen!
Hoe en waar promoot ik mijn blogartikelen?

Hebben jullie wel eens te maken gehad met negatieve reacties? En hoe hebben jullie dit opgelost?

Gerelateerde artikelen

14 reacties

Kimberley 2 februari 2015 - 12:34

Ik heb het laatst nog gehad en daar heb ik wel degelijk op gereageerd. Lekker een heel blogje van gemaakt en me er verder absoluut niks van aangetrokken. Het ligt natuurlijk ook helemaal aan je houden en hoe je ermee omgaat. Ik ben eigenlijk altijd wel aardig en positief, zal ook altijd luisteren naar opbouwende kritiek, dus het valt allemaal wel mee. Maar goed, soms heb je er rotte appels tussen zitten.

En over de kritiek op jouw tattoo. Ik vind hem zelf ook niet mooi. Maar jij wel en jij leeft ermee. Jouw keuze, jouw leven. Hartstikke goed juist dat je die keuze gemaakt hebt, toch!? Ik heb ook twee tattoo’s. En één ervan zit op mijn wijsvinger. Hoeft ook niet iedereen mooi te vinden, maar ik wel en ik leef ermee. Ja, toch?

Reageer
Eva 1 februari 2015 - 15:39

Nee, nog nooit negatieve reacties gehad op mijn blog. Ik blog ook nog niet zo lang, daar zal het wel aan liggen. Eigenlijk hoop ik ook dat ik geen negatieve reacties zal krijgen. En anders, tja. I dont care 🙂

Reageer
Dinja 1 februari 2015 - 12:08

Ik heb gelukkig nog niet te maken gehad met negatieve reacties (wel met bedrijfjes die hun eigen bedrijf willen spammen in een niet spam artikel).
Maar ik vind altijd: als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan maar gewoon niks.

Reageer
Annette - Ann Ages Gracefully 31 januari 2015 - 18:01

Ik heb er gelukkig nog niet mee te maken gehad. Maar als ik het wel eens om me heen zie op andere blogs vind ik het zo jammer en vooral zo onnodig. Leef en laten leven is het motto toch? Ik zeg altijd maar zo als een artikel je niet aanspreekt of je vind het niet leuk is het toch maar 1 klik naar de volgende? Waarom helemaal los gaan met negatieve reacties. Zegt vaak meer over degene die de reactie achterlaat dan over de blogger. Maar lijkt me best lastig om het zo maar naast je neer te leggen. Je doet toch altijd je best om een goed artikel op je blog te zetten en als iemand dat dan afkraakt is het niet fijn om te horen.

Reageer
Wendy 31 januari 2015 - 14:13

Ik heb één keer een soort bedreiging gehad via mijn blog. De wijkagent pikte dit via via op en wilde me eventueel helpen. Maar ik wilde het even afwachten. Ik heb er over geblogd en daarna nooit meer wat vernomen. Misschien dat diegene toch in zag dat het wel heel dom was wat hij/zij had gedaan.

Reageer
diana 31 januari 2015 - 02:20

je zou het heel anders moeten zien.

9 van de 10 keer is zo’n negatieve reactie eigenlijk het grootste compliment dat je kan krijgen. maar dan verpakt in verschrikkelijke woorden. ik zeg altijd maar, je hebt t pas echt gemaakt als je negatieve reacties krijgt.
mensen zijn jaloers. vooral vrouwen. en door dat af te reageren op de gene die wel succes heeft voelen ze zich waarschijnlijk ietsjes beter.

zielig in mijn ogen. heb medelijden met de mensen die zich op die manier beter moeten voelen.

via internet heb ik nog nooit last gehad van negatieve commentaar. maar ben dan ook pas net begonnen met bloggen. dus nog geen succes. en dus nog geen rede om jaloers op te zijn haha.

Reageer
Berdien 30 januari 2015 - 23:19

Goed geschreven.
Ik vind het altijd zo raar dat mensen de tijd en moeite nemen te reageren op iets of iemand die zij ‘stom’ vinden.
Why bother?
Anyway, de eer aan jezelf houden is inderdaad de beste optie!

Reageer
Mariska 31 januari 2015 - 11:49

De eer aan jezelf houden is zeker de beste optie die er is!

Reageer
Petra 30 januari 2015 - 22:29

Goed artikel. Zelf denk ik altijd dat negeren de beste aanpak is, maar het is zeker niet makkelijk vooral niet als je jezelf bijvoorbeeld kwetsbaar opgesteld hebt en daarop behoorlijk onder vuur word genomen…Vaak reageren die anonieme figuren hun frustraties op jou af, en schijnen ze daarvan ontzettend op te bloeien…Belachelijk natuurlijk, want hoe kan je opbloeien als je een ander bewust pijn doet of kwetst?
groetjes petra

Reageer
Mariska 31 januari 2015 - 11:50

Maar anoniem is volgens vele anoniem, maar uiteindelijk is dat natuurlijk niet zo. Vaak zijn het in mijn ogen jaloerse mensen en die buiten internet niets in iemand gezicht durven te zeggen.

Reageer
Els 30 januari 2015 - 22:14

Wat goed geschreven. Ik heb mijn blog nog niet zo lang, dus gelukkig nog geen vervelende reacties. Ik hoop ze ook nooit te krijgen.

Ik snap ook niet waarom mensen dat doen. Een mening geven prima, maar hou het netjes en vertel vooral ook waarom je iets vind.

Reageer
Marjoleine 30 januari 2015 - 22:12

Ik heb gelukkig nog nooit negatieve reacties gehad, maar wat ik altijd zie bij blogs, instagram.. Ik vind het soms echt niet normaal! Ik vind jouw tatoeage bijvoorbeeld wel heel leuk omdat het voor jou iets speciaals betekend. Maar zelf zou ik ook een kleinere zetten. Is allemaal persoonlijke voorkeur en ik vind dat iedereen het zelf mag weten. Zelf wat die doet, wat ie verteld, alles. We leven dan wel in een land waar vrijheid van meningsuiting geoorloofd is, maar dan nog heb ik altijd van mijn ouders geleerd: als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan gewoon niks.

Reageer
Fabienne 30 januari 2015 - 21:40

Gelukkig heb ik er zelf nog niet mee te maken gehad, maar reacties op andere blogs halen soms het bloed onder mn nagels vandaan. Die reacties op Vera waren ook echt belachelijk en respectloos. Ik snap af en toe echt niet waar mensen het lef vandaan halen..

Reageer
Patricia Schmitz-Heres 30 januari 2015 - 21:39

Ik heb eigenlijk nog nooit negatieve ervaringen gehad. Wie weet komen die nog wel, maar ik probeer me zelf dan maar voor ogen te houden dat ik wel beter weet. En de positieve reacties zijn belangrijker dan alle negatieve.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.