Minder werken? Hier liep ik tegenaan

Minder werken? Hier liep ik tegenaan

Zoals je weet, als je mij langer volgt, ben ik een paar maanden geleden begonnen om minder te werken voor mijn baas. Van 32 uur ben ik naar 25 uur per week gegaan. Eerst  kwam dit ter sprake omdat het niet zo goed met mij ging, maar later hebben we (werkgever en ik) afgesproken dat ik gewoon de 25 uur mag blijven werken. Dit is voor mij zo’n verademing en ik merk ook dat ik echt veel meer energie heb dan wanneer ik 32 uur of zelfs eerst 40 uur werkte. Je hebt gewoon meer tijd voor jezelf  en kunt die tijd zelf indelen. In mijn geval probeer ik veel meer aan mijn blog te werken om daar meer mee te kunnen bereiken. Nog steeds een droom namelijk, dus ik ben al een stukje dichterbij 🙂 Maar er zijn ook dingen waar ik tegenaan liep toen ik minder ging werken. Deze ga ik je vertellen.

Minder werken, waar liep ik tegenaan?

Minder werken is minder inkomsten

De eerste is eigenlijk wel duidelijk. Je hebt, als je minder gaat werken, ook minder inkomsten. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je vaste lasten kunt blijven betalen, dus ga na wat je vaste lasten zijn en welk bedrag je dus minimaal nodig hebt om rond te kunnen komen. Je kunt bijvoorbeeld een tijdschriftenabonnement schrappen of alle energieleveranciers eens op een rij zetten en energie vergelijken om te kijken waarop je kunt besparen en zo beter rond te kunnen komen. Mocht je zoals ik er bijvoorbeeld eigen bedrijf naast houden, dan zul je moeten zorgen dat je via die deur meer inkomsten krijgt. Dat is trouwens ook een leuke uitdaging en werkt heel motiverend 🙂

Eventuele toeslagen

Als je huurtoeslag en/of zorgtoeslag krijgt, dan is het verstandig eens na te kijken of je met minder inkomen niet meer toeslag krijgt. Het is natuurlijk allemaal gebaseerd op inkomen en het zou zonde zijn als je recht hebt op meer en je dat niet aanvraagt. Dat is natuurlijk ook een goede tegemoetkoming om weer beter rond te kunnen komen. Als je een bedrijf ernaast hebt zul je beide inkomsten bij elkaar op moeten tellen om te kijken of je recht hebt op meer toeslag. Doe niet of je minder krijgt, want de Belastingdienst weet je te vinden en je kunt het zonder pardon weer terug betalen.

Je kunt minder lenen

Mocht je bijvoorbeeld een huis willen kopen en een hypotheek af moeten afsluiten, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je inkomen minder is en je dus minder aan hypotheek kunt krijgen. Ikzelf ben hier totaal niet mee bezig, maar ik kan me voorstellen dat jij dit wel ooit wilt gaan doen. Het kan duizenden euro’s schelen wat je minder kunt lenen, dus ook heel goed om in je achterhoofd te houden.

En de positieve punten

En nu de positieve punten die ik heb ervaren. Het ligt natuurlijk een beetje aan je werktijden, maar ik begin iedere dag om 10:00 en werk tot 17:00. Het geeft mij enorm veel rust dat ik later kan beginnen en dus in de ochtend rustiger aan kan doen. Zo kan ik op mijn gemak uit bed komen, de kat eten geven en douchen. Mocht ik bijvoorbeeld een afspraak maken bij de tandarts of dokter, dan kan ik dit zo vroeg mogelijk doen en ben ik evengoed op tijd op mijn werk. Mijn vrije dag (op woensdag) heb ik nog steeds en op die manier spaar ik die vrije dag. Die kan ik dan ergens anders voor gebruiken. Minder werken heeft dus voor- en nadelen.

Lees ook:
Typische dingen voor de zondag
Advertenties, wat verdien je er nou mee + voor- en nadelen
Deze bijbaantjes heb jij ook gehad!
Waarom ik mijn kat binnen houd

Zou jij voor minder werken kiezen? Of wil je liever geld verdienen?

7 Reacties

 1. 28 augustus 2017 / 13:23

  Hey Mariska,

  Het is echt zo fijn he om minder te kunnen werken. Ik ben ook echt enorm blij dat ik van 3,5 naar 3 dagen ben gegaan. Veel meer tijd voor mijn gezin en voor mijzelf. Natuurlijk wil ik dan ook veel meer tijd besteden aan mijn blog, zodat ik later nog minder kan gaan werken en uiteindelijk fulltime kan gaan bloggen. Je loopt inderdaad tegen deze dingen aan, maar het is het zeker waard! 😀

  Liefs!
  Lees het laatste blogbericht van Astrid – Miss Sentinelli in de media #14My Profile

 2. 20 augustus 2017 / 11:51

  Klinkt heel fijn. Ik heb die ‘luxe’ keuze niet… Uiteraard zou ik minder kunnen gaan werken maar verdien dan ook een hoop minder en met een koopwoning is dat niet echt handig. Misschien in de toekomst wel met andere werksoorten maar voor nu niet haalbaar 🙂

 3. Joyce - LemonyLifeNL
  18 augustus 2017 / 11:53

  Dat klinkt echt heerlijk! Het liefst zou ik later 3 a 4 dagen in de week werken. Helaas kan ik qua tijden niks veranderen aangezien ik het onderwijs in ga, maar om 10u beginnen lijkt me echt perfect. Ik ben geen type dat om 6u op staat om dingen te kunnen doen en die zou ik dan dus wel kunnen doen haha lijkt me ideaal!

  • Mariska
   Auteur
   19 augustus 2017 / 11:03

   Voor mij werkt het ook prima zo en ben blij dat ik gelukkig wel de mogelijkheid had 🙂 in het onderwijs gaat dat inderdaad niet zo makkelijk. Of helemaal niet.

 4. Amy
  18 augustus 2017 / 09:20

  Ik denk dat veel mensen gelukkig zouden worden van minder werken, omdat ze meer tijd overhouden. Ik ben van 40 naar 36 gegaan toen ik begon met werken bij het bedrijf waar ik nu zit. Dat lijkt misschien een kleine stap, maar voor mij geeft het al zoveel meer rust! Nog minder werken zou ik denk ik niet snel doen, ik vind het werk dat ik doe veel te leuk 🙂

  • Mariska
   Auteur
   19 augustus 2017 / 11:03

   Dat is inderdaad al een grote stap, omdat je meer tijd hebt. Ook al zijn het maar 4 uurtjes. Kan zo enorm helpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.