Huren of kopen? Dit is waarom ik voor een huurhuis koos

huren of kopen

Eigenlijk heb ik nog nooit echt super goed nagedacht over huren of kopen. Het is eigenlijk altijd zo geweest dat ik in een huurhuis heb gewoond sinds ik alleen woon. Vroeger hadden mijn ouders wel een koophuis, maar dat is natuurlijk anders. Toen maakten zij de keuze en nu maak ik die zelf. Maar waarom heb ik voor een huurhuis gekozen? Daar heb ik wel een aantal redenen voor. Die ga ik je nu vertellen.

Alle onderhoud zelf betalen

Een groot nadeel van een koophuis vind ik wel dat je alle onderhoud zelf moet gaan betalen. In mijn huidige woning heb ik al eens wat problemen gehad met mijn ketel bijvoorbeeld en werden met gas- en watermeter vervangen. Nu werd dat gewoon allemaal geregeld, net als de tochtstrips die geplaatst zijn. Heel fijn, want dat zit bij mijn huur in.

Onderhoud is natuurlijk een vrij groot begrip. Maar kozijnen, het dak en bijvoorbeeld de trap valt onder het onderhoud dat je zelf moet gaan betalen bij een koophuis. Zelf woon ik in een sociale huurwoning en hoef ik dat niet te betalen, alleen moest ik wel zorgen dat er laminaat werd gelegd. Als je een huurwoning toegewezen kreeg is dat vaak wel een prijzig begin, maar je kunt natuurlijk niet op een betonnen vloer leven. Logisch en je kunt altijd kiezen voor een ietwat meer budget variant natuurlijk.

Het leed dat hypotheek heet

Vorig jaar, toen ik nog fulltime werkte, heb ik weleens een vrijblijvend hypotheek adviesgesprek aangevraagd op basis van wat ik toen verdiende. Ik ging er heel blanco in en wist ook totaal niet wat ik kon verwachten. Het komt er op neer dat het enorm lastig is om in je eentje wat te kopen, tenzij je bijvoorbeeld heel veel spaargeld hebt en je studieschuld al hebt afbetaald. Een studieschuld weegt ook zwaar mee en dan niet het bedrag dat er nog openstaat, maar het totale bedrag wat het ooit is geweest. Dus eigenlijk wist ik na het gesprek al dat het voor mij niks zou worden in mijn eentje.

Nu hoeft dat natuurlijk ook niet perse omdat ik gewoon nog prima zit in mijn huurwoning in Edam. Voorlopig ben ik nog niet van plan hier te vertrekken, zeker omdat ik hier nu ook een beetje mijn leven heb opgebouwd.

Gemakkelijk op te zeggen

Als je kijkt naar huren of kopen, dan vind ik een groot voordeel van een huurwoning dat je de huur gemakkelijk kunt opzeggen. In mijn leven ben ik nogal wat keer verhuisd en vind ik geen probleem verder. Wel is het fijn dat ik weet dat áls ik weg wil, mijn huur op zeg en dan kan gaan.

Met een koophuis gaat er een heel traject aan vooraf. Er moeten foto’s gemaakt worden, een makelaar, je maakt kosten en vervolgens zet je je huis te koop. Vanaf dat moment is het nog maar de vraag wanneer het precies verkocht gaat worden. Dat kan soms echt heel lang duren en dat betekent dat je ook op dat moment met dubbele kosten zit.

Volg:

9 Comments

 1. Vincent Rondwijk
  3 juli 2020 / 10:57

  Een huurwoning is voor velen een goede optie denk ik. Je hebt inderdaad minder zorgen en kan de huur opzeggen wanneer je wil. Ik huur zelf ook al een tijdje maar hoop in de toekomst wel een huis te kunnen kopen met mijn vriend.

 2. 14 maart 2020 / 12:57

  Wij hebben ook eerst gehuurd, omdat je er zo vanaf kan. Alleen zijn we nu erg blij met ons koophuis. Dan gooi je tenminste niet iedere maand geld meer weg!

  • Mariska
   Auteur
   16 maart 2020 / 08:29

   Nee, dat is ook een goed punt hoor! Maar als je samen iets koopt en het is naar wens, dan wil je daar ook oud worden 🙂

 3. bychristiana
  14 maart 2020 / 07:40

  Ik heb vroeger ook gehuurd en dat was particuliere huur. Nu spreken we wel over zo’n 13 jaar geleden en als ik nu wel eens prijzen om me heen hoor, sla ik helemaal steil achterover. Toen wij gingen samenwonen zaten we ook eerst nog een aantal jaren in een sociale huurwoning en uiteindelijk hebben we gekocht. Maar inderdaad; met z’n tweeën gaat dat een stuk makkelijker.

  • Mariska
   Auteur
   16 maart 2020 / 08:29

   Ja dat klopt, hoewel het in deze tijd met twee inkomens ook nog niet altijd heel goed gaat. Het is zo gestegen de afgelopen jaren.

 4. 13 maart 2020 / 18:08

  Mooi om te lezen dat je er goed over na hebt gedacht. Ik wil zelf denk ik beginnen in een studio oid als ik op mijzelf ga. Maar het ligt er ook een beetje aan waar ik uiteindelijk heen ga en hoe mijn relatie zich ontwikkelt. We gaan het vanzelf zien. Denk dat vergelijken inderdaad wel heel belangrijk is.

  • Mariska
   Auteur
   13 maart 2020 / 18:13

   Een studio is denk ik zeker ook een leuk begin voor als je op jezelf gaat. Het is kleiner vaak, maar je kunt dat evengoed natuurlijk heel erg gezellig maken 🙂

 5. 13 maart 2020 / 09:14

  Goed dat je voor jezelf heel bewust die afweging tussen huren en kopen hebt gemaakt! Ik kan me goed voorstellen dat je uiteindelijk om deze redenen voor huren bent gegaan. Zelf heb ik gekozen voor kopen, ondanks dat ik hier waarschijnlijk niet vijf jaar zal wonen. Als ik in deze regio een particuliere huurwoning moet vinden, kom ik al snel uit op een bedrag van drie keer zoveel als mijn hypotheek. Daarom wilde ik toch liever kopen. En hoe het dan gaat met het verkopen van mijn huis, zie ik daarna wel weer. Voor nu zit ik goed op mijn plek 🙂

  • Mariska
   Auteur
   13 maart 2020 / 17:10

   Ja particuliere huurwoningen zijn vaak niet te betalen, alleen al om de inkomenseis en de borg die gevraagd wordt bijvoorbeeld. Gelukkig heb ik een sociale huurwoning dus dat scheelt wel goed in de kosten. En inderdaad, als je gaat verhuizen dan zie je het dan wel weer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shop mijn favorieten

Too Faced Palm Your Springs eyeshadow palette
Yves Saint Laurent Manifesto
Versace Crystal Noir
Pinky Promise Lightroom preset
Zo verdien je wel geld met bloggen!
Viktor & Rolf Flowerbomb
Dior Addict
Narciso Rodriguez Ambrée
Mon Guerlain eau de parfum
Bhave Rescue conditioner
Bhave Rescue shampoo
iPhone 11 pro spacegrijs 64gb
Blond Amsterdam Mok Beauty Queen
Givenchy Ange ou Démon
Charlotte Tilbury Viva la Vergara Hot Lips 2
Chanel Coco
Narciso Rodriguez Narciso
The Kelly Family 25 years later live
Catrice HD liquid coverage foundation 010 light beige
Dolce & Gabbana The One eau de parfum
Nu kopen

Shop mijn favoriete producten