Hoe neem je de tijd voor jezelf?

by Mariska
healthy dawn person woman

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Voordat ik in 2010 overspannen raakte was ik nooit echt graag alleen en wilde ik ieder moment vermijden om ook maar alleen te hoeven zijn. Ik werkte al fulltime en woonde op mezelf. Zodra ik thuis was ging ik al bedenken met wie ik die avond kon afspreken om dingen te doen, rondjes te rijden of noem maar op. Dat vond ik veel en veel gezelliger dan steeds alleen zitten. Dat afspreken gebeurde regelmatig en vaak lag ik dan ook niet voor 22:00 in bed terwijl mijn wekker weer om 6:00 ging de volgende ochtend. Niet erg handig… en daar kwam ik later ook achter.

Hoe neem je tijd voor jezelf?

Je kunt mijn verhaal trouwens terug lezen als je op de link klikt. Ik heb dat eventjes geleden geschreven voor de website van Aranka. Dat krijg je wellicht een beetje een beeld bij de situatie. Nu was ik dus vaak bezig en sprak ik af met vrienden en rond die tijd gebeurde er dus vervelende dingen waardoor ik dus overspannen raakte. Als ik er ook aan terug denk, nam ik ook niet echt tijd voor mezelf. Dat is juist nu op dit moment iets wat ik heel vaak heb en waar ik echt blij van word.

Hoe neem ik de tijd voor mezelf?

Ik heb van die vervelende tijd geleerd dat ik dus echt bewust met mijn tijd om moet gaan en voldoende tijd voor mezelf moet hebben. Dat klinkt misschien alsof je nu iemand van 70 jaar hoort praten maar dat bedoel ik niet zo. Afgelopen paar jaar ben ik daar bewust mee bezig en ik voel me gewoon stukken beter en relaxter. Ben veel minder moe en kan makkelijk dingen aanpakken om te doen. Hier laat ik je met een paar punten zien hoe ik nu de tijd voor mezelf neem.

– Bad: Die hebben wij en normaal gesproken heb ik het geduld er niet voor om erin te zitten. Nu koop ik af en toen een tijdschrift die ik leuk vind en dwing ik mezelf minstens een kwartier in bad te zitten. Als ik er eenmaal in zit vind ik het namelijk heerlijk en rustgevend.

– Vrije dagen: Ik werk fulltime, vertrek ’s ochtends tussen 7:00 en 7:30 en ben vaak tussen 18:30 en 19:00 weer thuis in de avond. Nu heb ik bijvoorbeeld deze week én volgende week vrij. Wat ik doe? Ik vind het al heerlijk om geen wekker te hoeven zetten, aan m’n blog te werken en kijken wat er op mijn pad komt in die weken. In ieder geval geen stress en zelf bedenken wat je doet.

– Quality time met mezelf: Zo noem ik het maar even. Hoe iemand anders bijvoorbeeld rust vind door het lezen van een boek, vind ik de rust door achter mijn bureau te zitten, blogs te lezen, aan mijn eigen blog te werken en de televisie of radio op de achtergrond aan. Heerlijk vind ik het! Zo kan ik echt dagen door komen.

– Dingen inplannen: In mijn vakantie wil ik heel graag nog een dagje naar een dierentuin. Dat ga ik waarschijnlijk ook doen, maar ik ben bijvoorbeeld afgelopen zondag naar de kermis in de Beemster geweest (met veel wijntjes en een kater maandagmorgen) en dat was heel gezellig! Maar, nu moet ik (buiten die kater om 😉 ) niet die twee dingen te dicht achter elkaar plannen. Dan weet ik namelijk dat het niet goed gaan en ik gevoelig ben geworden voor het niet hebben van voldoende tijd voor mezelf tussendoor.

Natuurlijk ga ik het liefste elke dag leuke dingen doen en zoals nu ook de hele week lang naar de kermis, maar dat gaat gewoon niet werken. Eerder dacht ik daar dus niet bij na waardoor ik vaak weg was en leuke dingen deed. Is ook leuk, maar niet handig. Daardoor had ik gewoon nooit rust in mijn lijf wat uiteindelijk ook weer een rol speelt in dat ik overspannen was. Nu vind ik het heerlijk om alleen te zijn. Rust. En dat ik zelf dingen op zoek als ik iets wil gaan doen. Ik ga nu ook graag bijvoorbeeld alleen winkelen of alleen iets doen. In tegenstelling tot ‘vroeger’.

Ben blij dat ik erachter gekomen ben dat dit voor mij zo werkt. Nu moet ik in sommige dingen mezelf wel echt een soort van dwingen en goed nadenken wat de consequenties zijn. Ook omdat ik vorig jaar bijna een terug val heb gehad (en anti depressiva slikte) en dit wil ik echt nooit meer mee maken. Met jezelf kun je het ook heel goed hebben hoor, zonder rare gedachten erbij te krijgen met hoe ik het verwoord 😉

Lees ook:
Minder werken? Hier liep ik tegenaan
De eerste keer vliegen; mijn ervaring
Soms moet je even dingen op een rij zetten

Hoe nemen jullie het liefste tijd voor jezelf?

Related Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.