Hoe bewerk ik mijn foto’s?

door Mariska

Al mijn foto’s bewerk ik in Adobe Lightroom. Ik krijg vaak vragen hoe ik nu precies mijn foto’s bewerk. Daarom besloot ik om vandaag met jullie mijn werkwijze te delen, dus hoe bewerk ik mijn foto’s?

Hoe bewerk ik mijn foto’s?

Voor dit artikel heb ik een foto gebruikt die ik twee weken geleden heb gemaakt in een verlaten papierfabriek. Meer foto’s hiervan kan je vandaag zien op mijn blog.

Aan de rechterkant je al mijn aanpassingen zien, dus de schuifjes die steeds iets meer naar links of juist naar rechts staan. Als ik een foto in Lightroom heb geïmporteerd, zorg ik er eerst voor dat er een lenscorrectie overeen gaat, zodat alle bollingen en kleurafwijkingen eruit gehaald worden. Daarnaast gebruik ik een functie in Lightroom om de foto recht te zetten. Er zijn verschillende manieren hiervoor, ik gebruik vaak de stand “Upright – automatisch”. Lightroom zorgt er dan voor dat de foto rechter komt te staan en dat lijnen in de foto recht staan.

Dan is het tijd om de foto nog rechter te krijgen, dit kan je dan handmatig doen. Het perspectief van de foto kan je dan bijvoorbeeld verticaal of horizontaal veranderen en verbeteren.

Zodra ik dat heb gedaan, zorg ik voor meer helderheid in de foto. Ik stop er iets meer contrast in en haal juist te zwarte en te witte plekken eruit. Bovenin zie je een grafiek, dit heet een histogram, hiermee kan je zien hoeveel details je in de foto hebt. Ik haal er iets verzadiging eruit, zodat het een “ouder” effect krijgt.

Zodra ik dat heb gedaan, pak ik een kwast erbij (het meest rechtse icoontje bovenaan, onder het histogram). Hiermee kan ik bepaalde effect creëren in de foto. Bij deze foto heb ik een twee effect gemaakt, namelijk dodge en burn. Hiermee maak ik lichte plekken lichter en donkere plekken donkerder. Je schuifjes die je hiervoor gebruikt, zijn helderheid, schaduwen en contrast. Je krijgt dan echt een prachtig effect!

En als laatste zorg ik voor meer scherpte in de foto, dit kan je onderaan doen bij verscherpen. Heb je juist ruis in de foto, dan kan je de luminantie gebruiken.

Dit zijn vaak de basis stappen die ik gebruik tijdens het bewerken van een foto. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, maar dit zijn wel de basis dingen die ik uitvoer.

Het resultaat:

hoe bewerk ik mijn foto's

Lees ook:
Action shoplog (marmeren achtergrond voor foto’s!)
Lightpainting met staalwol
Phoneography: het nieuwe digitale fotograferen

Hoe bewerk jij altijd jouw foto’s? In welk programma?

Gerelateerde artikelen

10 reacties

Daphne 1 december 2015 - 11:01

Erg interessant om dit te lezen!

Stephanie 26 november 2015 - 07:16

Ik vind het altijd leuk om te zien hoe anderen hun Photos bewerken. Fijn artikel met duidelijke uitleg ?

Waar heb je trouwens die foto gemaakt? Een vriendin van mij maakt ook urbex foto’s en is altijd op zoek naar mooie adresjes

Astrid 27 november 2015 - 07:46

Dank je wel 🙂 . Deze foto is in Duitsland gemaakt. Wij geven nooit locaties vrij in verband met diefstal en vandalisme etc 🙂 .

Darina 25 november 2015 - 12:33

Ik gebruik Photoshop maar vind het best ingewikkeld.

Astrid 27 november 2015 - 07:45

Dan raad ik je zeker Lightroom aan, dit is veel simpeler en minder uitgebreid. Zo kan je het fotobewerkingsprogramma beter leren en meer mooiere bewerkingen mee doen.

Darina 27 november 2015 - 09:38

Dank je wel voor de tip Astrid!

Priscilla 25 november 2015 - 08:39

Oeh Lightroom. Daar wil ik ook nog eens mee aan de slag. Ik hoor dat het heel gebruiksvriendelijk is. Nu bewerk ik af en toe foto’s in Photoshop, maar wil Lightroom ook zeker eens proberen!

Astrid 27 november 2015 - 07:45

Zeker doen! Persoonlijk vind ik het ook veel fijner werken dan PhotoShop, het is simpeler en minder uitgebreid 🙂 .

Kim Jacobs 25 november 2015 - 08:00

Dit is leuk! Super stomme vraag… Maar is dit net zoiets als Photoshop, een onderdeel van Photoshop of iets heel anders hihi? #noob

Astrid 27 november 2015 - 07:44

Is geen stomme vraag hoor 🙂 . Lightroom en PhotoShop zijn beide van Adobe en zijn beide fotobewerkingsprogramma’s. Met PhotoShop kan je alleen veel meer, zoals meer creatieve dingen en met layers werken. PhotoShop is eigenlijk ook vooral voor fotografen die ook meer dingen willen doen met hun foto’s dan alleen maar bewerken. Bijvoorbeeld manipuleren etc. Met Lightroom kan je ook best veel, maar is beperkter dan PhotoShop en persoonlijk vind ik Lightroom ook fijner werken om het niet te ingewikkeld is 🙂 .

Reacties zijn gesloten.