Hoe bewerk ik mijn foto’s?

door Mariska

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Al mijn foto’s bewerk ik in Adobe Lightroom. Ik krijg vaak vragen hoe ik nu precies mijn foto’s bewerk. Daarom besloot ik om vandaag met jullie mijn werkwijze te delen, dus hoe bewerk ik mijn foto’s?

Hoe bewerk ik mijn foto’s?

Voor dit artikel heb ik een foto gebruikt die ik twee weken geleden heb gemaakt in een verlaten papierfabriek. Meer foto’s hiervan kan je vandaag zien op mijn blog.

Aan de rechterkant je al mijn aanpassingen zien, dus de schuifjes die steeds iets meer naar links of juist naar rechts staan. Als ik een foto in Lightroom heb geïmporteerd, zorg ik er eerst voor dat er een lenscorrectie overeen gaat, zodat alle bollingen en kleurafwijkingen eruit gehaald worden. Daarnaast gebruik ik een functie in Lightroom om de foto recht te zetten. Er zijn verschillende manieren hiervoor, ik gebruik vaak de stand “Upright – automatisch”. Lightroom zorgt er dan voor dat de foto rechter komt te staan en dat lijnen in de foto recht staan.

Dan is het tijd om de foto nog rechter te krijgen, dit kan je dan handmatig doen. Het perspectief van de foto kan je dan bijvoorbeeld verticaal of horizontaal veranderen en verbeteren.

Zodra ik dat heb gedaan, zorg ik voor meer helderheid in de foto. Ik stop er iets meer contrast in en haal juist te zwarte en te witte plekken eruit. Bovenin zie je een grafiek, dit heet een histogram, hiermee kan je zien hoeveel details je in de foto hebt. Ik haal er iets verzadiging eruit, zodat het een “ouder” effect krijgt.

Zodra ik dat heb gedaan, pak ik een kwast erbij (het meest rechtse icoontje bovenaan, onder het histogram). Hiermee kan ik bepaalde effect creëren in de foto. Bij deze foto heb ik een twee effect gemaakt, namelijk dodge en burn. Hiermee maak ik lichte plekken lichter en donkere plekken donkerder. Je schuifjes die je hiervoor gebruikt, zijn helderheid, schaduwen en contrast. Je krijgt dan echt een prachtig effect!

En als laatste zorg ik voor meer scherpte in de foto, dit kan je onderaan doen bij verscherpen. Heb je juist ruis in de foto, dan kan je de luminantie gebruiken.

Dit zijn vaak de basis stappen die ik gebruik tijdens het bewerken van een foto. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, maar dit zijn wel de basis dingen die ik uitvoer.

Het resultaat:

hoe bewerk ik mijn foto's

Lees ook:
Action shoplog (marmeren achtergrond voor foto’s!)
Lightpainting met staalwol
Phoneography: het nieuwe digitale fotograferen

Hoe bewerk jij altijd jouw foto’s? In welk programma?

Related Posts