You are here: Home » Blog tutorials en tips » “Geacht bedrijf dat wil samenwerken, besef eens goed…”

“Geacht bedrijf dat wil samenwerken, besef eens goed…”

Dit is een open brief aan een willekeurig bedrijf die mailt naar een blogger. Neem het alsjeblieft wel een beetje met korreltje zout, normaal reageren wij (hoop ik!) niet op deze manier. Als je het artikel helemaal leest, en je bent blogger, dan snap je de insteek van het verhaal. Als niet blogger misschien ook wel 😉 Geacht bedrijf dat wil samenwerken!

Als blogger zijnde en zeker als iets grotere blogger krijg je veel mailtjes van bedrijven die het leuk vinden om samen te werken. Het liefst dan voor €25,00 en dan minimaal 3 links verwerkt in het artikel dat in je archief verdwijnt. Zo werkt dat niet en daarom heb ik een open brief geschreven.

“Geacht bedrijf dat wil samenwerken, besef eens goed…”

Geachte heer/mevrouw,
Bedankt voor het benaderen voor een samenwerking.

Ik begrijp heel goed dat u weinig budget heeft om een samenwerking te starten of een artikel te betalen aan mij als website eigenaar, maar als eigenaar van mijn blog heb ik ook mijn kosten.
Zo zal ik net als u mijn hosting en domeinnaam moeten betalen, investeer ik tijd om een artikel in elkaar te zetten en foto’s te maken.

Stel u doet pak een beet 15 minuten over het mailen van mij en zegt dat uw budget €50,00 is. Daarvoor wilt u minimaal 3 links in het artikel hebben verwerkt, verwacht uw follow links én verwacht u dat het artikel in het archief van mijn website verdwijnt en daar zo lang als de website online staat daar blijft staan. Google ziet de links, ik geef u dus voor altijd reclame, maak een artikel waar ik ongeveer een uur over doe en maak foto’s waar nodig en dat voor €50,00. Oftewel dit is nog lager dan een minimum loon waarvoor ik werk en mijn blog wordt één groot uithangbord voor reclames.

U weet toch ook dat je geld wilt verdienen om rond te komen? Om bijvoorbeeld gewoon wat lekker op brood te hebben, lekker blikje fris zo nu en dan en jezelf eens trakteren op een kibbeling? Of de auto die benzine nodig heeft en geen water, de zorgverzekering die betaald moet worden of de telefoonrekening en dan nog maar niet te spreken over de maandelijkse huur of hypotheek. Voor niets gaat de zon op zeggen ze wel eens.
Hoe doet u dat zelf voor zo’n bedrag?

Als u bijvoorbeeld een advertentie eenmalig in een groot magazine wilt zetten, die minimaal 10.000 lezers in een maand heeft dan betaald u ook écht geen €50,00. En daarbij in een magazine leest men dat en gooit men die aan de kant als het magazine uitgelezen is. Niks is daarna meer te vinden zoals op internet, er worden immers geen links achter gelaten die eeuwig in een archief staan en altijd terug te vinden zijn. Dus dat is eenmalig een vrij grote uitgave voor zo’n advertentie waarvan je niet eens zeker bent of mensen het lezen én heb je totaal geen statistieken.

Wij als bloggers kunnen zien hoeveel ons bereik is per maand, mensen vinden de artikelen terug, klikken op links en komen dan waarschijnlijk bij jullie of het betreffende bedrijf terecht en dit blijft dus zo omdat jullie in het archief staan. Vind u dan ook niet dat €50,00 wat aan de lage kant is? Begrijp me niet verkeerd, en de kleinere blogs zullen het misschien snel accepteren als zakcentje, maar de bloggers die écht hun baan hebben en leven van de blog kunnen daar niet voor rond komen. Natuurlijk kun je ook naar een mediabureau stappen, maar wel eens nagedacht wat u dan dient te betalen? Denk niet dat u dit met €50,00 red.

Oftewel, het zou fijn zijn als u als bedrijf eens nadenkt over wat u bloggers aanbied. Het is helemaal niet gek als een blogger meer dan €50,00 vraagt; kijk wat u daar voor terug krijgt! Het driedubbele is eerder op zijn plek. En dan met bijvoorbeeld het uitkiezen van producten voor die prijs. U weet toch dat als u voor €50,00 producten aanbied u daadwerkelijk nog minder betaald dan €50,00 cash? U koopt de producten vast niet in voor de prijs waarop ze in uw webwinkel staan. Best misleidend eigenlijk. Ook daarvoor dient u dan een redelijk bedrag af te spreken natuurlijk!

Verder vind ik het erg leuk om samen te werken, zet ik graag een samenwerking op met een bedrijf als het uwe, maar wilt u nogmaals nadenken over welke vergoeding u kunt aanbieden? Wij bloggers zijn namelijk ook een magazine maar dan met veel meer opties die je kunt bekijken, bespreken en altijd terug kunt vinden op het wereldwijde web waar iedereen toegang toe heeft.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd en afwachtend op een reactie verblijf ik,

Mariska Groot
https://doormariska.nl

Heb jij ervaring met een bedrijf dat wil samenwerken op deze manier?

Lees ook:
Gesponsorde artikelen op mijn blog, hoe wat en waarom
7x affiliate links, de belangrijkste dingen + extra tip!
30 tips om blog inspiratie te krijgen
Betaald worden voor een product review?