“Geacht bedrijf dat wil samenwerken, besef eens goed…”

Dit is een open brief aan een willekeurig bedrijf die mailt naar een blogger. Neem het alsjeblieft wel een beetje met korreltje zout, normaal reageren wij (hoop ik!) niet op deze manier. Als je het artikel helemaal leest, en je bent blogger, dan snap je de insteek van het verhaal. Als niet blogger misschien ook wel 😉 Geacht bedrijf dat wil samenwerken!

Als blogger zijnde en zeker als iets grotere blogger krijg je veel mailtjes van bedrijven die het leuk vinden om samen te werken. Het liefst dan voor €25,00 en dan minimaal 3 links verwerkt in het artikel dat in je archief verdwijnt. Zo werkt dat niet en daarom heb ik een open brief geschreven.

“Geacht bedrijf dat wil samenwerken, besef eens goed…”

Geachte heer/mevrouw,
Bedankt voor het benaderen voor een samenwerking.

Ik begrijp heel goed dat u weinig budget heeft om een samenwerking te starten of een artikel te betalen aan mij als website eigenaar, maar als eigenaar van mijn blog heb ik ook mijn kosten.
Zo zal ik net als u mijn hosting en domeinnaam moeten betalen, investeer ik tijd om een artikel in elkaar te zetten en foto’s te maken.

Stel u doet pak een beet 15 minuten over het mailen van mij en zegt dat uw budget €50,00 is. Daarvoor wilt u minimaal 3 links in het artikel hebben verwerkt, verwacht uw follow links én verwacht u dat het artikel in het archief van mijn website verdwijnt en daar zo lang als de website online staat daar blijft staan. Google ziet de links, ik geef u dus voor altijd reclame, maak een artikel waar ik ongeveer een uur over doe en maak foto’s waar nodig en dat voor €50,00. Oftewel dit is nog lager dan een minimum loon waarvoor ik werk en mijn blog wordt één groot uithangbord voor reclames.

U weet toch ook dat je geld wilt verdienen om rond te komen? Om bijvoorbeeld gewoon wat lekker op brood te hebben, lekker blikje fris zo nu en dan en jezelf eens trakteren op een kibbeling? Of de auto die benzine nodig heeft en geen water, de zorgverzekering die betaald moet worden of de telefoonrekening en dan nog maar niet te spreken over de maandelijkse huur of hypotheek. Voor niets gaat de zon op zeggen ze wel eens.
Hoe doet u dat zelf voor zo’n bedrag?

Als u bijvoorbeeld een advertentie eenmalig in een groot magazine wilt zetten, die minimaal 10.000 lezers in een maand heeft dan betaald u ook écht geen €50,00. En daarbij in een magazine leest men dat en gooit men die aan de kant als het magazine uitgelezen is. Niks is daarna meer te vinden zoals op internet, er worden immers geen links achter gelaten die eeuwig in een archief staan en altijd terug te vinden zijn. Dus dat is eenmalig een vrij grote uitgave voor zo’n advertentie waarvan je niet eens zeker bent of mensen het lezen én heb je totaal geen statistieken.

Wij als bloggers kunnen zien hoeveel ons bereik is per maand, mensen vinden de artikelen terug, klikken op links en komen dan waarschijnlijk bij jullie of het betreffende bedrijf terecht en dit blijft dus zo omdat jullie in het archief staan. Vind u dan ook niet dat €50,00 wat aan de lage kant is? Begrijp me niet verkeerd, en de kleinere blogs zullen het misschien snel accepteren als zakcentje, maar de bloggers die écht hun baan hebben en leven van de blog kunnen daar niet voor rond komen. Natuurlijk kun je ook naar een mediabureau stappen, maar wel eens nagedacht wat u dan dient te betalen? Denk niet dat u dit met €50,00 red.

Oftewel, het zou fijn zijn als u als bedrijf eens nadenkt over wat u bloggers aanbied. Het is helemaal niet gek als een blogger meer dan €50,00 vraagt; kijk wat u daar voor terug krijgt! Het driedubbele is eerder op zijn plek. En dan met bijvoorbeeld het uitkiezen van producten voor die prijs. U weet toch dat als u voor €50,00 producten aanbied u daadwerkelijk nog minder betaald dan €50,00 cash? U koopt de producten vast niet in voor de prijs waarop ze in uw webwinkel staan. Best misleidend eigenlijk. Ook daarvoor dient u dan een redelijk bedrag af te spreken natuurlijk!

Verder vind ik het erg leuk om samen te werken, zet ik graag een samenwerking op met een bedrijf als het uwe, maar wilt u nogmaals nadenken over welke vergoeding u kunt aanbieden? Wij bloggers zijn namelijk ook een magazine maar dan met veel meer opties die je kunt bekijken, bespreken en altijd terug kunt vinden op het wereldwijde web waar iedereen toegang toe heeft.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd en afwachtend op een reactie verblijf ik,

Mariska Groot
https://doormariska.nl

Heb jij ervaring met een bedrijf dat wil samenwerken op deze manier?

Lees ook:
Gesponsorde artikelen op mijn blog, hoe wat en waarom
7x affiliate links, de belangrijkste dingen + extra tip!
30 tips om blog inspiratie te krijgen
Betaald worden voor een product review?

32 Reacties

 1. Fleur
  15 september 2015 / 23:05

  Heel goed geschreven! In het begin vond ik mailtjes van bedrijven best leuk en aantrekkelijk, maar ik stook er soms wel 5 uur tijd in terwijl ik daar maar 25 euro voor kreeg. Een keer en nooit meer, wees een beetje realistisch bedrijven, ik ben ook een mens ;).
  Lees het laatste blogbericht van Fleur – Aan de creep die besloot mij op straat te gaan volgenMy Profile

 2. 5 september 2015 / 19:30

  Ik snap je artikel helemaal! Ik las wel vaker dat er een aantal bedrijven een heleboel bloggers mailen en daar bij iedereen een andere prijs voor vraagt. De ene 30euro en de andere 160euro, ook niet helemaal normaal! Het lijkt net of de ene blogger minder is dan de andere, terwijl we allemaal grote reclame voor ze maken!
  Lees het laatste blogbericht van Carolien – OOTD | Laatste zomerse outfitMy Profile

 3. 5 september 2015 / 18:31

  Goed stuk, ik kreeg ook een aanbod voor een in hun ogen nieuwe webshop met geuren. Prima ze wilden samenwerken en ook meteen langdurig, prijslijst gestuurd. Maar ja hoor daar kwam het eerste smoesje weer: weinig budget bla bla. Sorry maar heel leuk dat ze 4 geurtjes willen sturen, maar of ik dan wel even een kortingscode meteen erin wil zetten en 4 links. 2 artikelen per maand…en dan voor nop. Right!
  Lees het laatste blogbericht van Sabine – Treacle Moon Lovely Mint StoryMy Profile

 4. Marianne
  3 september 2015 / 10:55

  Helemaal mee eens!

  Ik kreeg laatst ook een mailtje met de mededeling dat het budget maar €25 was ipv mijn tarief,ja sorry dan gaat het over!
  Ik heb een super goed en mooie artikel geschreven dat perfect aansloot bij de aanbieding en waar ik veel views op krijg dus als ze het niet willen dan is dat niet mijn probleem,mijn blog is geen reclame bord wat zomaar gebruikt mag worden!
  Lees het laatste blogbericht van Marianne – Wet ‘n Wild Wild Shine Risque en Flirtatious lipstick van de ActionMy Profile

 5. 2 september 2015 / 07:49

  Goed geschreven! Ik denk inderdaad dat bedrijven zich vaak “vergissen”‘ en een laag bedrag aanbieden om zelf zo laag mogelijk in de kosten te blijven. Ze onderschatten het naar nijn mijn idee ook vaak.

 6. Elise
  1 september 2015 / 23:45

  wauw ontzettend goed verwoord! Ik ben het helemaal met je eens. Ik kreeg pas een mailtje of ik een winactie wilde plaatsten van een bikini, helemaal gratis reclame dus. Wanneer er 250 mensen meedoen mag ik er zelf eentje uitzoeken. Dit zie ik echt als gratis reclame en wijs dit ook af (vooral omdat ik het niet waard vond). Volgens mij mag je tekenen als 50 basis bedrag en 10 euro extra per 1000 unieke bezoekers per maand. Je bent niet alleen bezig van het intypen, maar ook het bedenken, foto’s maken en uitwerken.

 7. 1 september 2015 / 23:39

  Wat een goede brief heb je geschreven. De volgende keer sharen we deze brief als iemand maar steeds blijf pushen. Mooi lopen denken dat we gratis willen adverteren met veel bezoekers en zij er profijt bij hebben. Wij willen ook verdienen. Zij werken toch ook niet gratis. Doodmoe word ik van zulke bedrijven. Sorry. Ik moest dit even kwijt.
  Goed dat je ons okk attendeert.
  Lees het laatste blogbericht van sherry – Catrice Sponsor Holland’s Next TopmodelMy Profile

 8. 1 september 2015 / 23:14

  Je hebt gelijk. En toch doe ik dan als blogger iets fout of durf/begrijp ik het niet helemaal. Ik heb namelijk echt nog nooit geld ontvangen voor het plaatsen en reviewen van een product en durf daar eigenlijk ook niet om te vragen…. Wellicht kan jij me dan advies geven of is mijn blog nog te klein?
  Lees het laatste blogbericht van Lonneke – ZOYA Magical PixieDust CosmoMy Profile

 9. 1 september 2015 / 20:34

  Ik had laatst een geweldige! Wilt u gratis een review over mijn webshop schrijven? U krijgt er 2 buisjes parfum van 8ml voor terug JA HE NOU NEEEEE!
  Lees het laatste blogbericht van Jamey – KRNWTR!My Profile

 10. Manon
  1 september 2015 / 20:28

  Mee eens hoor Mariska, alhoewel ik voor 1 bedrijf wel met een laag bedrag werk, maaaaaar dat is gewoon iets persoonlijks en wij hebben ook gewoon een hele leuke samenwerking met samenwerkingen tussendoor waar ik ook vergoedingen voor krijg en daar werk ik al zeker meer dan 1 jaar mee samen!
  Lees het laatste blogbericht van Manon – Neem een kijkje in mijn leven…#8[Augustus]My Profile

 11. Linda
  1 september 2015 / 19:41

  Ik snap je punt, maar ik adviseer je toch met klem om iemand eindredactie te laten doen. Met name d/t-fouten en die/dat-verwijzingen en het is toch echt ‘pak ‘m beet’ in plaats van ‘pak een beet’. Je wilt misschien niet 100% serieus worden genomen met deze post, maar er schuilt vast een kern van waarheid in, anders schrijf je het niet. En bedrijven nemen jou veel minder serieus als er zoveel spelfouten in een artikel staan…

  • Mariska
   Auteur
   1 september 2015 / 19:44

   Dankjewel Linda voor de opmerking. Er schuilt zeker een kern van waarheid in en helaas is niet iedereen enorm goed in de Nederlandse taal, we zijn allemaal mensen.

   • Linda
    2 september 2015 / 18:21

    Daar heb je helemaal gelijk in, maar zo’n post kan nogal aanmatigend overkomen. Jij zegt dat je veel tijd steekt in een artikel, en dat is ongetwijfeld het geval, maar het lijkt nu alsof je niet de moeite neemt om hem nog eens door te lezen op spelfouten. Een foutje af en toe kan gebeuren, maar ik vind dat je van een blogger mag verwachten dat dit nauwelijks voorkomt.
    Helemaal als je er geld mee verdient. (check bijvoorbeeld aanbied en betaald, moet zijn aanbiedt en betaalt)

    • Sylvia Fock
     8 september 2015 / 00:59

     Ik moet me hierbij aansluiten. De (grammaticaal foute) kop was eerlijk gezegd de voornaamste reden voor mij om op het blog te klikken. Zulke fouten (“het bedrijf die” ipv “het bedrijf dat”) leiden enorm af van de inhoud.

 12. Nicole
  1 september 2015 / 19:07

  Voor mij is 50 euro prima nu, maar verder vind ik brief heel erg herkenbaar!
  Lees het laatste blogbericht van Nicole – Monthly goals augustusMy Profile

 13. Astrid
  1 september 2015 / 17:00

  Beste Mariska,

  Ik ben met je eens dat 25 euro of zelfs 50 Euro een schamel bedrag lijkt voor de eer van vermelding op een blogger’s site. Echter, wanneer je de vergelijking trekt met een professioneel bureau dan kijk ik met wat meer begrip naar het aangeboden bedrag.

  Je stelt in jouw blog dat jij ongeveer een uur bezig bent met een blogpost. Gezien jouw vergelijking met een mediabureau ga ik er even van uit dat jij als blogger ZZPer bent en dus belasting afdraagt. Dit zou inhouden dat jij zo’n 25 Euro per uur netto overhoudt. Voor veel mensen is dit een leuk uurloon. En ja, ook die mensen moeten huur betalen en ook zij houden ook wel van een portie kibbeling op z’n tijd.

  Waar jij stelt dat bloggers een groter bereik hebben, denk ik dat jij een goed punt hebt. De vraag is of dit potentieel een grond is voor een hogere vergoeding. Ik denk dat het dat dit per blogger verschillend is. Ik stel mij zo voor dat gerenommeerde bloggers zoals Serena en Mascha minder geplaagd zullen worden met aanbiedingen van 50 Euro, maar ik denk ook dat zij de uitzondering vormen in plaats van regel.

  Wél zie ik een tendens in de bloggerswereld waar professionele bloggers niet lastig gevallen wensen te worden door eisen, restricties of kritiek, maar waar het aantal clickjes op de pagina als zaligmakend wordt gezien. Het aantal hits dat een pagina genereert zal zeker helpen bij het verleiden van een bedrijf tot het sturen van een aanbiedingsbrief, maar ik denk zeker dat de algehele indruk van de pagina de hoogte van het aangeboden bedrag beïnvloedt.

  Het is een – in mijn ogen – triest feit dat veel bloggers de Nederlandse taal niet of nauwelijks machtig zijn, en de gemiddelde bloggerspost bevat een schrikbarend aantal fouten.

  Ik denk, en ik ben mij er van bewust dat dit geen populair standpunt is, dat veel bloggers hun kansen op beter betaalde aanbiedingen aanmerkelijk kunnen verhogen door de kwaliteit van hun blog op te schroeven. In het onderhavige geval springt onder andere de constructie ‘wat u bloggers aanbied’ in het oog. Ook hier is het ‘aanbiedt’ met dt. Ik schrijf dit niet om hier op jouw blog te klieren, maar slechts om er op te wijzen dat (een veelvoud van) dit soort fouten bij een aanbieder de indruk kan wekken van een hobby-blogger met een flinke vriendenkring in plaats van een professioneel blogger met passie voor haar vak.

  • Mariska
   Auteur
   1 september 2015 / 17:07

   Bedankt voor je uitgebreide reactie, maar zoals ik al aangeef in het begin van de blogpost.. lees het met een knipoog en neem het met een korreltje zout. Dat mijn spelling in deze post misschien niet perfect is, dat is mijn fout en we zijn helaas allemaal mensen. En ik pak gewoon een willekeurig voorbeeld met dat ik een uur bezig ben. Het is dus allemaal een korrel zout, zolang de insteek maar overkomt.

   • Astrid
    1 september 2015 / 17:19

    Hoi Mariska,

    Zoals je wel gezien hebt, is ook mijn reactie niet foutloos 😉

    Ik wens je veel succes met je blog en hoop dat de volgende aanbiedingen geschikter zijn dan dit voorbeeld!

    • Mariska
     Auteur
     1 september 2015 / 17:21

     Dankjewel Astrid en waardeer je reactie zeker hoor 🙂 dat is nu eenmaal het risico als je er een blogpost over schrijft dat er mensen een andere mening hebben 🙂

 14. Wilmke
  1 september 2015 / 16:54

  Top mail/artikel! Zou iedereen moeten kopiëren en plakken in een mail naar zo’n soort bedrijf. Duidelijk maar respectvol geschreven.
  X Wilmke
  Lees het laatste blogbericht van Wilmke – Tried & Tested | Ballet Beautiful WorkoutsMy Profile

 15. Linda
  1 september 2015 / 16:16

  Amen!
  Niks meer aan toe tevoegen ?

 16. Bianca
  1 september 2015 / 16:16

  PRECIES DAT! Voor mijn online magazine is weleens gevraagd of een kledingshop 2x per maand een artikel mocht schrijven, een eigen column. Oftewel; adverteren op mijn site. Ze wilden geen enkele vergoeding ervoor geven, wat belachelijk is, wat dachten ze wel niet? Vervolgens probeerde ik het nog recht te trekken met shoptegoed, maar ook dat was ze teveel. Dat vond ik ronduit het belachelijkste mailtje wat ik ooit heb ontvangen 😐
  Lees het laatste blogbericht van Bianca – 5x Waarom ik meer moet gaan lezen!My Profile

 17. 1 september 2015 / 15:31

  Oh je slaat de spijker op z’n kop. Ik vind die standaard e-mails van bedrijven ook behoorlijk vervelend, waarbij alleen je naam is aangepast en waaruit blijkt dat ze je blog totaal niet hebben gelezen. Voor mij is bloggen mijn hobby en ik schrijf wel eens een artikel voor bedrijven tegen een kleine vergoeding, maar alleen als het echt aansluit bij mijn content. Ik vind het zelf wel lastig om te bepalen wat ik voor een artikel kan vragen.
  Lees het laatste blogbericht van Marloes/GLAMOURMOES – GLAMOURMOES’ WEEKLY #73: Sweet memories, Burgers’ Zoomeravond en PSV-FeyenoordMy Profile

 18. Kirsty
  1 september 2015 / 15:17

  Goed geschreven! Ik zou het zelf nooit zo durven schrijven, maar eigenlijk is het te gek voor woorden hoe weinig budget er vaak maar voor bloggers is. Toch denk ik dat het ook een beetje de schuld is van sommige bloggers, die het wel voor 25 euro willen doen, omdat ze hun blog vooral als hobby zien en die paar euro als leuk extraatje, wat ik ook wel snap op zich. Het beste zou het denk ik zijn als er gewoon een soort wetgeving zou komen waarin vaste bedragen of richtlijnen staan, zodat we er niet zo om te hoeven onderhandelen (daar ben ik persoonlijk niet goed in, dus sla ik de meeste advertorials alleen daarom al af).
  Lees het laatste blogbericht van Kirsty – BloemkoolsoepMy Profile

 19. malu
  1 september 2015 / 15:13

  GEWELDIG! Dit is iets waar ik me de afgelopen tijd zó aan erger, en eindelijk iemand die de spijker recht op zijn kop slaat. De ´we willen een advertorial maar we hebben geen budget´ mailtjes moeten echt niet meer verzonden worden XD
  xx
  The Stylish Confessions | Fashion & Beauty blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.