Shop mijn favorieten

Hema Amber & Cedarwood eau de parfum (vegan)
Bath & Body Works Pumpkin Snickerdoodle
Versace Crystal Noir
Dior Addict
Chanel Coco
Narciso Rodriguez Narciso
The Kelly Family 25 years later live
Dolce & Gabbana The One eau de parfum
YSL Manifesto
Hema Amber & Cedarwood eau de parfum (vegan)
Bath & Body Works Pumpkin Snickerdoodle
Versace Crystal Noir
Dior Addict
Chanel Coco
Narciso Rodriguez Narciso
The Kelly Family 25 years later live
Dolce & Gabbana The One eau de parfum
YSL Manifesto

Fotografie artikelen door Astrid – Verlaten panden

verlaten panden

Verlaten panden door Astrid

Hoi iedereen,

Ik wilde me graag eerst even voorstellen. Mijn naam is Astrid en ik word dit jaar alweer 30 jaar. Sinds 2,5 jaar blog ik veel met plezier op mijn eigen blog Sentinelli.nl, misschien kennen jullie ook wel onder mijn blognaam Miss Sentinelli. Ik woon samen met mijn verloofde in Leerdam en we hebben een zeer lieve kater genaamd Link 🙂 . Fotograferen is een zeer grote passie voor ons beide, mijn verloofde is fotograaf en ik ben een echte hobby fotografe. Mariska heeft mij gevraagd om elke maand een leuke gastblogje te schrijven over mijn fotografie. En natuurlijk zei ik daar geen nee tegen 😀 . Ik vind het super leuk om mijn fotografie te delen met anderen en hierbij ook anderen trucs en tricks te leren over bepaalde fotografie onderdelen. Elke laatste woensdag van de maand zal er dan ook een mooi artikel verschijnen over fotografie. Als eerste zijn verlaten panden aan de beurt!

Er zijn verschillende fotografie onderwerpen die mij enorm interesseren, zoals onder andere avondfotografie, natuur, straatfotografie en vandaag ga ik het hebben over een van mijn grootste hobby’s, namelijk het fotograferen van verlaten panden. Dit wordt ook wel urbex of urban exploring genoemd. Wat houdt dit nu precies in?

Urbex of Urban Exploring is fotograferen van verlaten locaties, vooral verlaten gebouwen/panden, kerken of huizen worden op de foto gezet.

Het bezoeken van deze verlaten locaties is echter niet legaal. Je komt namelijk meestal op een verboden terrein, het kan wel eens gevaarlijk zijn om op een locatie rond te lopen in verband met instortingsgevaar. Toch zijn Urban explorers geen criminelen. Een Urban Explorer gaat met respect met de locatie om. Er wordt niets vernield of verplaatst, als er geen ingang te vinden is zal er ook geen ingang gemaakt worden, dus dicht is dan ook echt dicht! De vuistregel die bij Urbex hoort is:

“Take Nothing But Pictures, Leave Nothing But Footprints”.

Een aantal jaar geleden wilde mijn verloofde foto’s maken en we gingen naar een verlaten steenfabriek. Hij heeft hier toen hele mooie foto’s gemaakt en we wilden eigenlijk wel meer foto’s van verlaten gebouwen maken. Na het speuren op internet kwamen we in de wereld dat dus “Urban Exploration” genoemd werd. Door veel onderzoek doen kwamen we steeds meer locaties tegen. Twee jaar geleden ben ik zelf ook gaan fotograferen en Urban Exploring is echt een hele mooie hobby geworden van ons!

Deze verlaten plekken kunnen echt overal zijn, in Nederland, maar natuurlijk ook in het buitenland zoals België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De locaties die we vinden, blijven bij ons ook geheim. We geven deze locaties nooit zomaar weg, dit in verband met vandalisme en diefstal. Vragen naar locaties is dan ook iets wat niet hoort in deze urbex wereld.

Vandaag laat ik mijn top 7 verlaten locaties zien die ik echt enorm mooi vind, in random volgorde!

Echte vergane glorie, ik hou hier ontzettend van! Bovenstaande foto is van een verlaten huisje dat ontzettend lang leeg staat. Je ziet hier hoe erg vergaan het huisje is en hoe oud het wel huisje wel niet is. De tv op de achtergrond? Dat is nog zo’n hele oude tv met een dikke achterkant en hier had je nog geen eens een afstandsbediening bij. Moet je na gaan hoe oud dit huisje is en hoe lang dit wel niet al leeg staat.


Grote villa’s vind ik ook echt geweldig om te bezoeken. Op bovenstaande foto zie je zo’n grote villa dat verlaten is. Eigenlijk best zonde dat het zo leeg staat, als je dit namelijk op zou knappen, dan heb je echt een geweldig mooie villa!


Bepaalde gedeelten van een verlaten gebouw kunnen erg interessant zijn en door het lichtinval kan je dit erg mooi op de foto zetten. Zoals op bovenstaande foto zie je een entree van een verlaten gebouw. Prachtig om te zien!!


Soms kom je ook hele vage dingen tegen of dat de natuur een gebouw helemaal overneemt. Zoals hierboven zie je een verlaten school met een klaslokaal vol met mos. Hoe bijzonder is dit?! Ik hou hier echt van!


verlaten panden fotografie artikelen door Astrid
Weer een villa waar nog een piano in staat. De trap leidt je zo er naar toe. Door de afbladderende behang en verf zie je dat het al heel erg lang leeg staat.


Verlaten panden kunnen echt van alles zijn, ziekenhuizen, villa’s, kleine huisjes, fabrieken, maar ook kazernes zoals hierboven. De kleuren, de trap, de afbladderende verf, echt geweldig om te zien!


verlaten panden fotografie artikelen door Astrid
Bijzondere en zeer mooie gebouwen kom je ook vaak tegen! Toen wij hier voor het eerst binnenkwamen, kregen we echt een “WOW” gevoel. Hoe prachtig is dit gebouw wel niet? Het is echt zeer bijzonder in zo’n bijzonder gebouw te staan en hier foto’s van te maken.

Ik ben zeer benieuwd wat jullie van deze foto’s vinden van de verlaten panden. Jullie zullen vast en zeker nog meer foto’s van verlaten panden kunnen verwachten. Volgende maand zal ik echter over een ander fotografie onderwerp schrijven :).

Meer van Astrid lees je op haar eigen blog sentinelli.nl en in de categorie fotografie.

Lees ook:

Echte vergane glorie

Avondfotografie

Verlaten fabrieken

Overzicht fotografie artikelen Miss Sentinelli

deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

38 Reacties

 1. Britni van den Heuvel
  26 januari 2017 / 21:04

  Was wel mooi geweest als je had gezegd waar alle locaties waren. Ben op zoek naar een foto shoot locatie….

 2. 18 september 2016 / 16:19

  Ik weet er een. In zuid limburg. De St.Pietersberg, daar zijn ongeloofelijke tunnels met wel enorme grootte. Wel zaklamp meenemen en meerdere mensen, 1x in verdwaald is misschien nooit meer eruit komen..

 3. Sandra
  25 juli 2016 / 16:44

  Misschien een tip: de oude psychiatrie van Oud-Rekem. Prachtig pand en staat leeg sinds de jaren ’70.

  • 28 juli 2016 / 12:57

   Op het moment fotografeer ik geen verlaten locaties meer ivm zwangerschap :). Maar bedankt voor de tip! Altijd handig voor in de toekomst!
   Lees het laatste blogbericht van Miss Sentinelli – Macro foto’sMy Profile

 4. Denice Lindeman
  4 april 2016 / 11:36

  Was dit in NL of in het buitenland?? hele mooie foto’s trouwens

  • 28 juli 2016 / 12:56

   De meeste locaties zijn in het buitenland, in Nederland vind je niet zo heel veel. Af en toe eens een locatie.

 5. 21 maart 2016 / 21:33

  gaaf zeg! kijk ook eens op youtube naar: johan walking 903. het ook een verlaten ding van ongelooofelijke grootte. mAAR: niet alleen ingaan!!! je verdwaald direkt!!!! Daarom laat ik de locatie maar even in het midden, houd het maar op zuid limburg. het heeft een oppervlakte van 18 vierkante kilometer en is een waar doolhof.

 6. joey
  9 maart 2016 / 20:34

  Ik krijg kriebels in mijn buik als ik dit zie! zo geweldig!
  ik ben zelf nog maar een beginner maar dit gaat echt een passie worden.
  wel zou ik willen heel graag willen weten hoe jullie dit soort locaties vinden, ik ben namelijk elk weekend met zijn 3en urenlang aan het rijden om te zoeken maar weinig succes gehad.
  Ik vraag u zeker niet om locaties! maar zou u me een tip willen geven hoe ik tewerk moet gaan met zoeken? ik hoop dat u reageert alvast bedankt!

  mvg joey

  • Maastricht
   22 augustus 2016 / 12:07

   Maastricht. Klein ternaaie. De caestertberg met ruines van de graftombe kasteel watafgebroken is jaren 70. Er staat nu nog de kasteelboerderij boven op de berg. Fikse wandeling bergop maar prachtige plekken. Ik zou weekends gaan met mooi weer. Dan zijn er altijd mensen in de buurt om verdwalen te voorkomen. Tis echt gevaarlijk om de voormalige groeven in te gaan is een echt doolhof. Be warned.

 7. Seppe
  28 februari 2016 / 14:31

  Hey, kan ik wat locaties door krijgen want ben opzoek naar een verlate gebouw voor een lopend projectje.

 8. megan
  11 februari 2016 / 12:39

  Hoi,

  Wij zijn op zoek naar een verlaten villa voor onze trouwfoto’s, maar kunnen er geen vinden. Waar zijn deze villa’s waar jij deze prachtige foto’s hebt gemaakt?

  Groetjes Megan.

 9. love
  7 december 2015 / 13:22

  weet u ook wat verlaten gebouwen in nederland ?
  ik zoek er namelijk naar maar kan de locaties nii vinden?
  gr loveeeee

  • 25 december 2015 / 13:09

   hi ik ben ook op zoek naar gebouwen en villas in Nederland. Weet u de locaties van die van de fotos hierboven?

 10. Chelsea
  17 november 2015 / 21:49

  Ik ben student fotografie, en voor mijn vrijwerk zou ik graag dit soort panden willen fotograferen. Ik ben van België, Antwerpen, en ik vind maar geen locaties! Hoe vaak ik al heb gezocht en op het internet heb rondgekeken, ik vind niets.. Dus zou ik graag tips willen vragen hoe jij deze prachtige plekken vind

 11. hans van steenbergen
  5 oktober 2015 / 09:55

  ik zou er ook wel een paar willen bezoeken met 2 vrienden van mij we houden wel van een avontuurtje en fotografie dus vroeg me af waar deze foto’s gemaakt zijn?
  groetjes hans

 12. Claudia
  31 juli 2015 / 19:44

  Ik vroeg mezelf eigenlijk wel af, wat kan er gevaarlijk zijn in verlaten gebouwen? Wat kan je tegenkomen? Ik zal zoiezo niet alleen gaan, omdat ik gewoon een grote schijtert ben als ik alleen ben.
  Nu ik lees van die dode man, vind ik het alleen maar akeliger. Maar goed, het is zooooo mooi om te zien dat ik er toch heen wil!

  • 3 augustus 2015 / 07:58

   Het is inderdaad echt mooi om zo’n plek te bezoeken en te fotograferen. Echter zijn er wel een aantal gevaren. Je moet inderdaad echt nooit alleen gaan. Je weet immers niet wat er allemaal kan gebeuren. Zo ben je sowieso al op een plek waar je eigenlijk niet mag zijn, kans is dus dat je betrapt wordt door de politie of een beheerder van het pand. Sommige mensen kunnen absoluut niet blij zijn met het feit dat je daar rond loopt, probeer dan ook gewoon rustig uit te leggen wat je aan het doen bent en dat je niets sloopt of inbreekt oid. Sommigen moeten dan ook mee naar het politieburea. Daarnaast kan er altijd kans zijn op instortingsgevaar in zeer vergane panden. Je moet altijd extra opletten waar je loopt. Nooit over platen heen lopen, want hier kan bijvoorbeeld een gat onder zitten. Er zijn wel eens mensen door verdiepingen heen gevallen, sjah probeer er dan maar eens uit te komen. Ook is er kans dat je koperdieven tegen gaat komen en die wil je ook liever niet zien 🙂 . Het is dus best een gevaarlijke hobby :), maar zeker wel spannend en leuk! Maar echt….NOOIT alleen op pad gaan.

 13. 25 februari 2015 / 20:34

  Wat een onwijs leuke hobby, lijkt me wel wat zeg! Lijkt me echt een heel bijzonder gevoel om in zo’n verlaten pand rond te lopen… Ik denk dat ik hier samen met mijn vader (ook fotografiefan) maar eens naar ga kijken.. 🙂 Thanx voor de tip! (En prachtige foto’s!)

 14. Stephanie
  25 februari 2015 / 20:04

  Ik vind dit de mooiste tak van fotografie. Zelf wil ik er ook aan beginnen, helaas is er niemand in mijn kennissenkring die met me mee wilde doen. (Kende wel iemand, maar hij is bang dat ie vies wordt… hij bleek dus te denken dat urbexen voor een verlaten gebouw staan betekent 😛 )

  Nouja, het komt nog wel. Enige jammere vind ik dat je niet de urbexnamen van de gebouwen hebt neergezet. Ben namelijk wel benieuwd of er ook andere fotoseries zijn van hetzelfde gebouw. 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Stephanie – Het begint weer te kriebelen…My Profile

  • 26 februari 2015 / 11:17

   Zeker een aanrader om zelfs een te doen, goed van je om iemand mee te nemen. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren en sommige plekken kunnen echt gevaarlijk zijn. Ga dus nooit alleen op pad :).

   De namen zet ik er niet bij omdat het voor mij ook puur om de fotografie gaat en niet om de namen :). Bij sommige plekken heb ik er wel bij gezet wat het is, als je hier op zoekt, dan kan je vaak al informatie vinden via Google :).
   Lees het laatste blogbericht van Miss Sentinelli – Shop nu jouw perfecte tas of accessoire bij Bol.com!My Profile

   • Stephanie
    3 maart 2015 / 14:33

    Dat is echt een goede tip, nooit alleen gaan! Heb weleens nieuwsberichten gelezen over dat er een dode man is gevonden bij een urbexlocatie. Brr. Voor mezelf is het meer voor medische redenen, aangezien ik zwakke knieën heb. 😡
    Lees het laatste blogbericht van Stephanie – Het begint weer te kriebelen…My Profile

 15. 25 februari 2015 / 13:54

  Schitterend! Op Curaçao is een verlaten hotel. Heel gaaf om daar doorheen te lopen en alles te zien. Deze foto’s zijn er ook een heel mooi voorbeeld van.
  Lees het laatste blogbericht van Manon – Typisch ManonMy Profile

 16. 25 februari 2015 / 13:39

  Ik vind de foto’s ook echt weer prachtig om te zien, heel erg mooi 🙂 Kijk uit naar je volgende artikel!

 17. NailTalk
  25 februari 2015 / 11:40

  Als ik naar die prachtige foto’s kijk bedenk ik me het gevoel wat je erbij zou krijgen… Het lijkt me zo intrigerend maar ook spannend! En gelijk zulke ‘verbouw’ gedachtes en dat je jezelf er ziet wonen 🙂
  Lees het laatste blogbericht van NailTalk – Paws By Eddie – Orphan Black – SarahMy Profile