Echte vergane glorie

vergane glorie
Zoals jullie misschien wel weten, ben ik begin 2012 begonnen met het fotograferen van verlaten panden. Samen met mijn man heb ik al vele verschillende soorten verlaten panden bezocht. Onder andere ziekenhuizen, villa’s, huisjes, chateaus, scholen, boerderijen, zwembaden en meer! Vandaag wil ik het hebben over echte vergane glorie. Er zijn namelijk verlaten plekken waar je echt zeer goed kan zien dat het al zeer lang verlaten is, echte vergane glorie dus.

Op sommige verlaten plekken is nog niet veel vergane glorie, veel is dan nog intact. Je ziet wel dat het verlaten is, maar ik hou liever van plekken die echt vergaan zijn. Waarvan je kan zien dat ze al een behoorlijke tijd verlaten zijn, zoals de foto hierboven. Een prachtige locatie met een super mooie en sierlijke trap en piano. Je ziet gewoon dat deze al een hele tijd verlaten is, zo vergaan ziet het eruit!

Echte vergane glorie

Hierboven zie je een verlaten school, de muur langs de trap is helemaal vergaan met afbladderende verf en behang. Prachtig om te zien!

Als ik op een verlaten plek ben, zoek ik echt de vergane glorie op. Zoals je hierboven ziet, is een gedeelte van het plafond naar beneden gestort. Juist dit wil ik vastleggen, zo kan je namelijk zeer goed zien dat een pand in verval is en dat het al erg lang verlaten is.

Sommige panden of huizen zijn zo in verval, dat het best gevaarlijk kan zijn om hier rond te lopen. Op bovenstaande foto zie je een huiskamer waar ook een groot gedeelte van het plafond naar beneden is gestort en dat er nog balken loshangen. Je moet op zulke plekken altijd zeer voorzichtig zijn en uitkijken waar je loopt en waar je onder loopt. Boven deze kamer (eerste verdieping) is het dus echt gevaarlijk!

vergane glorie
Vergane gangen, ik hou hiervan! Heerlijk om te zien hoe alles vergaat en afbladdert.

En ook bij bovenstaande foto zie je echte vergane glorie. Heerlijk om te zien!

vergane glorie
Op bovenstaande foto zie je dat de muur helemaal aan het vergaan is, maar ook de trap is aan het vergaan.

Het is zo bijzonder om te zien hoe een huis in elkaar zakt en dat bepaalde dingen helemaal loslaten, zoals hierboven weer een gedeelte van het plafond. Maar ook de tafel zakt helemaal in elkaar…

Hoe langer een pand of huis verlaten is, hoe erger de vergane glorie zal zijn. Gaten in de plafonds, maar ook stukken van trappen die gewoon niet meer bestaan en in elkaar zijn gevallen.

De sfeer is zulke huizen met vergane glorie doet echt wat met mij. Eenzaamheid, verlatenheid…het gevoel dat je hierbij krijgt is echt bijzonder.

Bijzonder om op deze plekken met echte vergane glorie te mogen zijn….

Wil je foto’s van vergane glorie in het echt zien? Aanstaande donderdag 29 oktober tot en met zondag 1 november heb ik een expositie op de Leerdamse Kunstvierdaagse. Ik laat dan vier van mijn fotografiewerken in het groot zien, waaronder de eerste foto in dit artikel 🙂 . Meer informatie vind je op de website!

Lees ook:
Verlaten fabrieken
Lightpainting met staalwol
Prachtige architectuur
Mijn laatste gastblog artikel – Mooie foto’s van verlaten panden

Welke foto vind jij het mooist?

15 Reacties

 1. Kimberly
  1 juni 2016 / 08:38

  Heb altijd al iets gehad met verlaten plekken. Zelfs als kind zocht ik die plekken op om dan te spelen en te ontdekken (eigenlijk gevaarlijk nu ik er over nadenk). Mijn vriend vind het kwajongensstreken, dus ben ik er mee opgehouden. Jammer wel, want je kan zulke mooie dingen vinden!

  • 30 oktober 2015 / 17:49

   Dank je wel 🙂 wat een mooi en groot compliment!
   Deze locaties vinden wij vooral door te zoeken op internet en door rond te rijden, vooral in het buitenland zoals Belgie en Frankrijk vind je veel verlaten plekken. En daarnaast is Google Earth ook je beste vriend om verlaten plekken te vinden 🙂 .
   Lees het laatste blogbericht van Miss Sentinelli – Mooie foto’s maken met je telefoon, het kan!My Profile

 2. Marjoleine
  28 oktober 2015 / 17:01

  Wauw wat een prachtige foto’s , ik vind deze plekken een beetje creepy en zou er zelf ook niet naar toe gaan. Maar wauw wat een plaatjes!
  Lees het laatste blogbericht van Marjoleine – Bloggen tegenwoordig..My Profile

 3. 28 oktober 2015 / 10:43

  Super mooie foto’s. Echt prachtig! De huizen zijn mijn favoriet; je kan er zelf een verhaal bij bedenken. En de lange gangen. Zo mooi. Top gefotografeerd.
  Lees het laatste blogbericht van Michelle Kaiser – Rianne’s Fall LookbookMy Profile

 4. Daphne
  28 oktober 2015 / 10:35

  Wauw, er komen stiekem toch wel wat rillingen na het zien van deze foto’s! Maar wat zijn ze schitterend <3

 5. 28 oktober 2015 / 09:50

  Toen ik begon met lezen, dacht ik: huh, “mijn man”? Maar toen zag ik dat dit een artikel van iemand anders is 😉 Prachtige foto’s van Astrid.
  Lees het laatste blogbericht van Suzanne – Feest: verjaardagscadeaus 2015My Profile

 6. Darina
  28 oktober 2015 / 06:40

  Geweldig, ik hou hiervan! Wat en historie en wat heeft zich allemaal afgespeeld in deze kamers? Mooie foto’s!

 7. Mirjam
  28 oktober 2015 / 06:26

  Wauw, mooie foto’s. Heel bijzonder om te zien; daar hebben gewoon mensen gewoond, gelachen, geleefd en nu is het zo leeg. Ik vind het wel wat hebben, heel mooi gedaan!
  Lees het laatste blogbericht van Mirjam – Halloween Nailart – Essie Cashmere BathrobeMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.