Echte vergane glorie

by Mariska
vergane glorie

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik begin 2012 begonnen met het fotograferen van verlaten panden. Samen met mijn man heb ik al vele verschillende soorten verlaten panden bezocht. Onder andere ziekenhuizen, villa’s, huisjes, chateaus, scholen, boerderijen, zwembaden en meer! Vandaag wil ik het hebben over echte vergane glorie. Er zijn namelijk verlaten plekken waar je echt zeer goed kan zien dat het al zeer lang verlaten is, echte vergane glorie dus.

Op sommige verlaten plekken is nog niet veel vergane glorie, veel is dan nog intact. Je ziet wel dat het verlaten is, maar ik hou liever van plekken die echt vergaan zijn. Waarvan je kan zien dat ze al een behoorlijke tijd verlaten zijn, zoals de foto hierboven. Een prachtige locatie met een super mooie en sierlijke trap en piano. Je ziet gewoon dat deze al een hele tijd verlaten is, zo vergaan ziet het eruit!

Echte vergane glorie

Hierboven zie je een verlaten school, de muur langs de trap is helemaal vergaan met afbladderende verf en behang. Prachtig om te zien!

Als ik op een verlaten plek ben, zoek ik echt de vergane glorie op. Zoals je hierboven ziet, is een gedeelte van het plafond naar beneden gestort. Juist dit wil ik vastleggen, zo kan je namelijk zeer goed zien dat een pand in verval is en dat het al erg lang verlaten is.

Sommige panden of huizen zijn zo in verval, dat het best gevaarlijk kan zijn om hier rond te lopen. Op bovenstaande foto zie je een huiskamer waar ook een groot gedeelte van het plafond naar beneden is gestort en dat er nog balken loshangen. Je moet op zulke plekken altijd zeer voorzichtig zijn en uitkijken waar je loopt en waar je onder loopt. Boven deze kamer (eerste verdieping) is het dus echt gevaarlijk!

vergane glorie

Vergane gangen, ik hou hiervan! Heerlijk om te zien hoe alles vergaat en afbladdert.

En ook bij bovenstaande foto zie je echte vergane glorie. Heerlijk om te zien!

vergane glorie

Op bovenstaande foto zie je dat de muur helemaal aan het vergaan is, maar ook de trap is aan het vergaan.

Het is zo bijzonder om te zien hoe een huis in elkaar zakt en dat bepaalde dingen helemaal loslaten, zoals hierboven weer een gedeelte van het plafond. Maar ook de tafel zakt helemaal in elkaar…

Hoe langer een pand of huis verlaten is, hoe erger de vergane glorie zal zijn. Gaten in de plafonds, maar ook stukken van trappen die gewoon niet meer bestaan en in elkaar zijn gevallen.

De sfeer is zulke huizen met vergane glorie doet echt wat met mij. Eenzaamheid, verlatenheid…het gevoel dat je hierbij krijgt is echt bijzonder.

Bijzonder om op deze plekken met echte vergane glorie te mogen zijn….

Wil je foto’s van vergane glorie in het echt zien? Aanstaande donderdag 29 oktober tot en met zondag 1 november heb ik een expositie op de Leerdamse Kunstvierdaagse. Ik laat dan vier van mijn fotografiewerken in het groot zien, waaronder de eerste foto in dit artikel 🙂 . Meer informatie vind je op de website!

Lees ook:
Verlaten fabrieken
Lightpainting met staalwol
Prachtige architectuur
Mijn laatste gastblog artikel – Mooie foto’s van verlaten panden

Welke foto vind jij het mooist?

Related Posts

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.