Dit mis ik wel eens aan het oude bloggen

het oude bloggen

Vroeger had je Cu2 of Dreamcommunity bijvoorbeeld. Je deed eens in de week (of misschien een paar keer per week) een update. In die update schreef je een at the moment lijstje. Je zette de datum erbij, de tijd en de muziek die je op dat moment luisterde, wat voor geurtje je op had en waar je aan dacht. Natuurlijk nog meer dingen maar dit is een opzetje ervan. Het hoefde allemaal niet zo perfect en je schreef gewoon waar je aan dacht. Je stopt daar een paar mooie plaatjes bij en klaar was je. Wat mis ik aan het oude bloggen?

Dit mis ik wel eens aan het oude bloggen

Het was ook heel erg ‘in’ om allemaal HTML kunstjes toe te passen. Bijvoorbeeld dubbel onderstreepte tekst, bewegende tekst, regenboog kleuren tekst en noem maar op. Als iemand je dan dat trucje wilde vertellen was je helemaal in de wolken en deed je het na. Tenminste, ik denk dat veel mensen dat deden. Er waren een paar mensen waar je tegenop keek omdat die het allemaal heel mooi konden doen.

Helemaal niet perfect

Het was allemaal niet zo perfect en dat hoefde ook niet. In tegenstelling tot nu. Nu wil iedereen een goede en mooie camera, goede kwaliteit filmpjes en nog mooiere foto’s omdat je er anders bijna niet meer bij hoort. Vaak wordt je blog dan minder bezocht en kwam je niet onder de aandacht. Vroeger had je alleen de webcam die met een klem op je monitor geplakt zat waar je misschien een foto van 2 megapixels van kon maken. En dat was dan leuk. Misschien maakte je toen ook al zo een filmpje.

Je schreef alles wat je wilde

Ook dit is nu niet meer echt aan de orde. Vroeger had je gewoon lijstjes wat je bijvoorbeeld deed. Welk parfum droeg je, aan wie dacht je, wat heb je vandaag gedaan? Dat soort simpele maar wel leuke dingen. Je dacht niet na dat alles tegen je gebruikt kon worden, dat je IP adres achterhaalt kon worden en ik vond ook dat mensen toen minder brutaal, grof en bijdehand waren dan vandaag de dag. Er was naar mijn idee ook meer respect. Ik vond het toen tenminste ook erg leuk om dit soort simpele ‘vriendenboek’ lijstjes te lezen.

Zonder goede spullen maak je bijna geen kans


Soms lijkt het in mijn ogen echt zo. Als je geen mooie foto’s maakt en geen goede video’s maakt dan maak je bijna geen kans om er tussen te komen. De lat ligt tegenwoordig zo hoog! Logisch eigenlijk dat de technologie gewoon met de tijd mee gaat hoor, begrijp me niet verkeerd, maar jammer vind ik het wel. Hoe leuk zou het zijn als je gewoon weer van die at the moment lijstje online gooit, laat zien wat je hebt gekocht en gedaan en dat is het. Heel erg simpel, maar het kan niet meer terug.

Social media impact was er nog niet, net als SEO

In de tijd van Cu2 en Dreamcommunity was er ook nog geen Social Media. Je deelde niet op Twitter en Facebook wat je allemaal deed en het ging niet om de volgers en of je foto’s wel veilig waren als je er een slotje op had. SEO was al helemaal niet aan de orde. Het maakte niet uit of je veel of weinig volgers had, je deed het gewoon voor je plezier. Dat je het voor je plezier doet is natuurlijk nu ook zo, maar de dingen zoals opdrachtgevers en bedrijven deden er niet toe.

Mijn mening

Zelf zou ik het super leuk vinden ome en klein beetje van de oude tijd terug te halen. Laat in een bericht weten wat je eet, aan wie je denkt, wat je hebt gedaan die dag en welke parfum je op hebt en je laatst bezochte website. Of foto’s met een telefoon gemaakt. Naar mijn idee is dat puur en echt zonder tierlantijntjes. Gewoon hoe het écht is zonder dat het mooier gemaakt wordt. Ja, ik zou dat super leuk vinden.

Lees ook:
Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?
6 tips om van je telefoonverslaving af te komen
7 dingen die ik helemaal niks vind

Wat vinden jullie van dit artikel? En missen jullie wel eens iets aan het oude bloggen?

24 Reacties

 1. 14 september 2015 / 13:28

  haha volgens mij ben ik de enige die er zo over denkt.. aan de reacties te zien hier.

  Maar ik vind het nieuwe bloggen juist geweldig. ik had vroeger geen blog (uiteraard wel cu2 hihi) Dus ik kan niet echt uit eigen ervaring vertellen. maar wat ik allemaal hoor over het oude bloggen, vind ik juist het nieuwe veel interessanter. ik vind het juist leuk dat er zoveel bij komt kijken. Ik vind het heerlijk om me te verdiepen in SEO. en te kijken hoe ik het meeste uit mijn social media kan halen. ook wordt ik er blij van dat mijn fotografie skills steeds beter worden.

  De onderwerpen zijn ook vaak veel interessanter nu. (niet alles, maar wel veel) Het boeit me niet wat iemands lievelingseten is, of wat die vandaag gegeten heeft. (althans niet om daar een hele blogpost over te lezen. daar heb je tegenwoordig instagram voor) ik vind het wel leuk om leuke nieuwe webshops te ontdekken. goede tips te lezen, of prachtige foto’s te bekijken.

  Daarnaast vind ik die mooie kwaliteit foto’s echt 10 keer beter dan die telefoon foto’s. dat kijkt toch veel fijner. net zoals een mooie strakke lay out. ik kijk daar veel liever naar dan de websites die nog meer de oude stijl hanteren.

  en ik vind het ook logisch dat je als je niet met je tijd meegaat je ook minder kans hebt om er tussen te komen. een website maker die tegenwoordig nog een website maakt die niet responsive is neem je toch ook niet serieus. Dus een blogger die aan komt zetten met spiegelfoto’s gemaakt met de mobiel… tja, daar kijk ik ook niet graag naar.

  en iemand die wel graag nog op de oude manier wil bloggen moet dat ook gewoon zeker doen. je moet doen wat goed voelt en wat je zelf leuk vindt. maar ik heb dan wel zoiets, ga niet zeuren dat je weinig lezers hebt.

  interessant onderwerp.
  Lees het laatste blogbericht van Diana – Shoplog boohoo / asosMy Profile

 2. Lilussh
  13 september 2015 / 22:17

  ik ben nieuw met bloggen dus ik weet niet hoe het vroeger was maar als ik dit lees kan ik het een beetje begrijpen..
  Lees het laatste blogbericht van Lilussh – ELF CONTOURBLUSH&BRONZERMy Profile

 3. 13 september 2015 / 22:00

  Soms zou ik best terug willen naar de goeie oude tijd, niks moet en alles mag. Standaard lijstjes van elkaar overnemen en niemand die er om zou zeuren of klagen. Vooral dat laatste mag van mij wel minder. Leuk geschreven trouwens ;)!
  Lees het laatste blogbericht van Nicky – Essence Happy Girls are Pretty – Happy Girls RockMy Profile

 4. 13 september 2015 / 20:35

  Ik kan me er inderdaad wel in vinden! Ik blog al sinds mei 2009 (meer dan 6 jaar, pfoe!), toen social media, goede fotografie en professioneel webdesign nog geen vereisten waren. Je deed lekker je ding en dat was prima. Ik maakte echt de meest belachelijke outfit foto’s en toch kreeg ik een ongekend aantal positieve reacties. Tegenwoordig weet ik eigenlijk niet meer anders, je raakt er zo snel aan gewend. Leuk artikel!
  Lees het laatste blogbericht van Fashiable | Nanne – My week in photos | Week 37My Profile

 5. Bibiane
  13 september 2015 / 20:02

  Ik mis het ook…. Een pagina speciaal gemaakt voor updates 🙂
  Ik maak overigens al mijn foto’s voor de blog met mijn telefoon. En ik vind het prima zo
  Lees het laatste blogbericht van Bibiane – Herfst swatches: donker paarse nagellakMy Profile

 6. 13 september 2015 / 19:47

  Het oude bloggen is er inderdaad niet meer (hier spreekt de Cu2 generatie haha) echter vind ik het bloggen, voor mijn persoonlijke blog erg vooruit gegaan. Waren het eerst indd alleen lijstjes, is het nu meer inhoudelijk. Wel vind ik het jammer dat het vaak om volgers, reacties en producten krijgen gaat… Vooral de ‘grotere’ bloggers volg ik niet aangezien ze hun charme hebben verloren. Erg jammer, aangezien ik persoonlijke blogs toch echt het leukste vind.
  Lees het laatste blogbericht van Sas – Introductie #InspirerendGelukMy Profile

 7. 13 september 2015 / 19:20

  Ik ben het helemaal met je eens. Alle bloggers starten er ineens een youtube kanaal bij om er nog bij te horen. Ik blog dan ook niet over bijvoorbeeld mijn parfum, maar ik hoop dat ik ook groot kan worden zonder al die poes pas. Al ben ik wel bezig met bedrijven voor opdrachten, want dit zou ik super graag willen doen. Ook heb je helemaal gelijk over de taal gebruik. Iedereen scheld tegenwoordig alleen nog maar met ziektes en zulke ding. Helemaal nergens voor nodig
  Lees het laatste blogbericht van Fabian van der Gijze – Een super lief gebaar (verleden)My Profile

 8. 13 september 2015 / 19:08

  Heel erg herkenbaar. Ik kan me de cursors met hartjes nog goed herinneren.(Of een ander figuurtje) Deze mis ik overigens niet. Ik vond de bloggers voordat het écht een ding werd en ze er geld mee konden verdienen bereikbaarder. Ik volgde 7 jaar geleden de bekende blogs van nu omdat ze in H&M kleding liepen en dat waanzinnig leuk wisten te combineren. Nu dragen ze designer kleding.
  Lees het laatste blogbericht van Sara – Een nieuwe mobiel: Motorolo Moto G3 WhiteMy Profile

 9. robin
  13 september 2015 / 17:35

  helemaal mee eens 🙂 ik mis het ook.. nu is het net zo oppervlakkig als de beauty wereld :’) iedereen wilt mooie foto’s maar de laatste tijd neem ik alleen maar mijn telefoon mee als camera in plaats van mijn camera.. ik geniet liever van het moment dan dat ik te druk bezig ben om het voor andere vast te leggen.

  anyways vroeger had ik ook websites (blogs waren niet echt aan de orde) en je had dan een pagina en ik codeerde alles zelf ><; ook ging ik los met de css haha! nu houd ik ook wel van clean layouts tegenwoordig maar toch 🙂 je hoefde niet echt boeiende content te plaatsen en mensen maakte zich niet druk als je je linkje achter liet..
  Lees het laatste blogbericht van robin – Tokyo Skytree (東京スカイツリー) — Tokyo Imperial Palace (皇居)My Profile

  • Mariska
   Auteur
   13 september 2015 / 18:52

   Klopt van dat linkje achter laten; nu wordt dat vaak niet toegestaan. Maar met je telefoon kun je tegenwoordig ook prachtige foto’s maken 🙂

 10. 13 september 2015 / 17:10

  Al heb ik van het ”oude bloggen” weinig meegemaakt. [ ik volg pas sinds 5-6 jaar blogs en blog zelf pas 2 jaar ] het lijkt me erg leuk om dit soort lijstjes zo nu en dan te posten . Al is het maar op je facebook pagina ipv je blog . goed idee ! En ik mis het inderdaad wel dat het er eerder niet toe deed of je mooie of perfecte foto s had of webcam kwaliteit. De spontaniteit is er zo wel een beetje af omdat je niet altijd je camera bij hebt.
  Lees het laatste blogbericht van Engelina – Mijn top 3 nieuwe favoriete bloggersMy Profile

 11. 13 september 2015 / 17:00

  Aan de ene kant vind ik het jammer dat er zulke hoge eisen zijn, maar aan de andere kant heb ik die zelf ook. Het lijkt me heerlijk om gewoon even simpel te bloggen, maar als anderen dat doen vind ik het niet leuk om te lezen. Zodra ik een blog open met een onprofessionele layout en lelijke foto’s klik ik vaak al meteen weg. Dus dan kan ik ook niet verwachten dat mijn lezers dat van mij wel accepteren.
  Lees het laatste blogbericht van Leonie – Happy life #3My Profile

  • Mariska
   Auteur
   13 september 2015 / 18:54

   Daar heb je ook een punt inderdaad. Als de foto’s niet mooi genoeg zijn klik je sneller weg, net als met een mindere layout. Aan de andere kant zie je dan ook maar weer dat we allemaal achter elkaar aan proberen ‘te lopen’ qua kwaliteit en dit omhoog gooien.

 12. 13 september 2015 / 16:57

  Ik denk dat we ons als bloggers soms te veel bezig houden met hoe het hoort en wat de standaard is. Terwijl het juist ook zo leuk (en ik denk ook succesvol) kan zijn als je dat allemaal los laat en helemaal je eigen ding gaat doen!

  Je ziet namelijk nu ook dat veel blogs een beetje hetzelfde worden. Dezelfde onderwerpen, dezelfde rubrieken, dezelfde foto’s, dezelfde kwaliteit, dezelfde persoonlijkheid (ok, niet helemaal, maar ze laten vaak wel allemaal hetzelfde deel zien), dat is juist zo jammer. Lekker allemaal creatief zijn en je eigen ding doen! Maar da’s nog best moeilijk…
  Lees het laatste blogbericht van Lisanneleeft – Home Deco Structure Paint – Werkt dat?!My Profile

  • Mariska
   Auteur
   13 september 2015 / 18:55

   Klopt, maar ik denk dat dit ook komt doordat bloggers die net beginnen het ideaal beeld voor zich hebben als een grote blogger die bekend is en daar naartoe probeert te werken. Omdat die blogger dan bijvoorbeeld een voorbeeld is en mensen denken .. ‘ah dus zo moet het!’ en het dus ook op die manier proberen zonder copycat idee.

 13. 13 september 2015 / 16:57

  Het oude bloggen vond ik beduidend minder leuk dan wat het nu is. Dat is ook persoonlijke voorkeur.

  Ik ben het alleen niet met je eens dat je zonder goede spullen nergens komt. Ik ben zelf in het bezit van een Canon EOS 5DII en pro studio, echter was ik fotograaf alvorens ik ging bloggen. Binnenkort geef ik een workshop aan een select groepje bloggers waarin ik laat zien dat je geen camera van €3000 nodig hebt en dat je met een telefoon of simpele compact camera prima foto’s kunt maken. Een goede fotograaf maakt nog een meesterwerk met een wegwerp camera. Een beetje basis kennis over fotografie en licht kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van je foto’s aanzienlijk omhoog gaat.
  Lees het laatste blogbericht van Nailfinity – Nailed it! Marc Jabobs DaisyMy Profile

 14. 13 september 2015 / 16:38

  Mmm, ik ken het oude bloggen helaas niet. Klinkt leuk! Al moet ik zeggen dat ik nu ook nog wel gewoon doe wat ik leuk vind. Al is het natuurlijk wel leuk al je bezoekers krijgt.

 15. 13 september 2015 / 16:37

  Ik ken dit helemaal niet, ik denk dat ik toen nog te jong was! Maar ook nu ben ik niet zo prestatiegericht bezig hoor! Ik vind het wel leuk om zo mooi mogelijke foto’s te maken maar ik doe het echt puur voor de lol. Ik vergelijk me niet met anderen, heb nog nooit over SEO nagedacht (misschien niet slim maar het interesseert me gewoon niet 😉 en als ik eens twee weken geen zin of inspiratie heb dan doe ik het ook gewoon niet!

  Maar het klinkt wel leuk! Dus hier mijn lijstje!
  – Ik at vandaag een stuk of drie boterhammen met kaas, pindakaas en ham
  – Maar ik ga straks nog even lekker culinair doen op foodtruckfestival TREK
  – Ik draag de appeltjesparfum van Lolita Lempicka waar ik de naam niet van weet
  – Ik ben veel aan het nadenken over het feest wat mijn vriend en ik in Maart willen geven als we een geregistreerd partnerschap aangaan
  – En jou site is mijn laatst bezochte website!
  Lees het laatste blogbericht van Ilse – Urban Jungle Bloggers | Plants & Art!My Profile

 16. Angela
  13 september 2015 / 16:25

  Ik ken dit! En daarom ben ik ook een beetje minder fanatiek met bloggen, het is, wat Lonneke zegt: heel prestatiegericht. Ik weet nog dat ik op mijn vorige blog van die sneeuwvlokjes rond kerst had die over scherm heen dwarrelden. En dat ik de cursor had veranderd in een hartje haha!

 17. 13 september 2015 / 16:14

  Wat een leuk artikel! Ik weet eigenlijk niks van het “oude bloggen”, vond het dus erg leuk om dit zo te lezen
  Lees het laatste blogbericht van Floor – Review | Mac Lipstick DivaMy Profile

 18. 13 september 2015 / 15:47

  Klopt, vroeger was er minder grofheid op internet. Ik schrik soms van de felheid onder een gemiddeld youtube filmpje. Of het nou van een kinderprogramma, een vlog of een ander filmpje is, de woorden die eronder staan laten me wel eens afvragen of er tegenwoordig nog iets van opvoeding bestaat bij de jeugd. Ook de ouderen vlak ik niet uit, bij een journalistiek artikel gaan sommige met een gestrekt been de discussie in en luisteren niet naar de mening van een ander. Vroeger leerde ik dat je naar elkaar moest luisteren, iets van elkaar kon leren en dat dit echt niet afbreuk hoeft te doen aan je eigen mening, het kan je mening bijstellen, of je een andere kijk bieden.

  Wat ik mis aan het oude bloggen is de vrijheid, tegenwoordig moet van alles, zijn er regeltjes “zoals het hoort” en moet je dit en moet je dat. Vroeger stond ik op een algemene perslijst bij een uitgeverij. Tegenwoordig steeds vaker op een bloggerslijst, met bijbehorend beleid en dat geeft helaas de beperkingen die ik vroeger niet had.

  Wat ik ga eten: frietjes met minisnacks en ik draag Narciso als parfum vandaag.

 19. lonneke
  13 september 2015 / 15:05

  Oh dit is zo herkenbaar allemaal!
  Het oude bloggen was zo anders maar zo fijn.
  Het was allemaal wat minder “prestatiegericht”. Alles kon!
  Liefs Lonneke
  Lees het laatste blogbericht van lonneke – Veel te veel leuke nieuwe blog ideeën!My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.