Die stomme dingen die ook jij niet begrijpt

stomme dingen

Van die stomme dingen en stomme gedachten. Ik denk dat we ze allemaal wel hebben. Van die vooroordelen die ik eigenlijk niet vind kunnen en toch zelf ook heb, al is het maar een paar seconden en daarna denk ‘jezus, dat kan echt niet Maris’. Ja, ik heb ze ook en vind het niet zo leuk eigenlijk. Soms denk ik er eventjes aan en wuif die gedachten dan echt weg omdat ik het niet vind kunnen. Het zijn soms ook best kwetsende gedachten waar ik dan achteraf van denk.. ‘ja, maar zou jij het leuk vinden als mensen deze gedachten over jou hebben? Nee dus’. Laat ik vooropstellen dat ik absoluut niet gemeen van aard ben, dat ik niet écht zo denk over mensen maar dat het een vooroordeel is die ik later wegwuif omdat ik het niet vind kunnen en dat ik het belangrijk vind dat iedereen in z’n waarde wordt gelaten.

Je slanke vriendin krijgt alle aandacht

Check. Al zou ik in de kroeg staan en ik kijk om mij heen dan zou ik zelf ook niet als eerste afstappen op bijvoorbeeld een wat mollige jongen. En waarom eigenlijk? Het slaat helemaal nergens op. Zelf heb ik geen maatje 36 (42 om precies te zijn) en maak het ook vaak genoeg mee dat ik dan met een slanke vriendin uit ben en zij meer aandacht krijgt. Mij maakt het niet uit, maar soms is dat best vervelend en vooral ook bizar. Had het er vorig weekend ook over met een vriendin die geen maatje 36 heeft. Ze zei ook dat toen ze ‘slank’ was gewoon veel meer aandacht kreeg en dat heb ik ook zo ervaren. Eigenlijk van de zotte, want je karakter blijft gewoon hetzelfde. Het is puur uiterlijk vertoon waar iemand of af gaat en dat vind ik stom. Terwijl ik het vaak zelf ook doe!

De wat mollige dame in een korte broek wordt nagekeken

Ook zoiets! Ik heb het vaak gezien dat de wat molligere mensen worden nagekeken op het moment dat zij in een korte broek lopen, of met blote benen onder een rokje of in bikini, want dat is allemaal zo raar om te zien. Zelf betrap ik me er ook op. Maar waarom?! De slankere mensen onder ons hebben het warm als het 30 graden is, maar ook de wat gezette persoon heeft het warm hoor. Ook deze mogen gewoon wat verkoeling opzoeken door met blote benen, in badpak of bikini of in een rokje rond te lopen. Bizar!

Eten op straat; de gezette persoon wordt nagekeken

Ooit heb ik iets gelezen van een fotograaf die de wat gezette mensen met eten in hun hand op straat fotografeerde. Dan vooral met de mensen ernaast die er dan naar keken alsof ze water zagen branden. Want het is natuurlijk enorm gek dat iemand iets eet op straat! Let maar eens op; mensen die slanker zijn worden minder nagekeken dan de wat gezette mensen. En dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Ieder pondje gaat door het mondje

Ook zoiets! Mensen denken direct dat je de hele dag alleen maar verkeerde troep vreet en drinkt als je wat dikker bent dan de rest. Dat is dus echt bullshit. Oké het kan zijn dat je iets minder gezond eet en juist van lekkere dingen houd en niet sport (hoi!), maar er zijn ook andere oorzaken. Een schildklier afwijking bijvoorbeeld of je hebt bepaalde medicatie gehad waardoor je enorm bent aangekomen. Dat laatste is helaas bij mij de boosdoener, maar ook omdat ik niet altijd gezonde keuzes maak qua eten en drinken én niet sport. Als je niet sport betekent het niet direct dat je lui bent, want ook wel eens een gedacht wordt. Met super slang zijn trouwens net zo. Je weet niet waardoor iets ontstaat en waarom diegene erg slank of iets dikker is.

En wat ik al zei; natuurlijk heb ik ook wel eens zo’n vooroordeel of denk ik zoiets maar probeer deze gedachten niet vast te houden. Ergens vind ik het ook gemeen als mensen zo denken. Ik zou het ook niet leuk vinden als mensen mij met grote ogen aan zitten te kijken terwijl ik van een Hema worst geniet op straat. Die dingen zijn namelijk immens lekker. Of een ijsje met 3 bolletjes bijvoorbeeld als het super warm is.

Lees ook:
Discussies op internet, zinloos en kinderachtig + voorbeeld
20 bekentenissen, ik geef me bloot
Waarom ik mijn kat binnen houd

Hoe gaan jullie met zoiets om? Is dit herkenbaar?

COMMENTS

 • Aan de ene kant heb je wel gelijk. Iets vollere mensen worden soms zo raar nagekeken, maar zelf heb ik maatje 34 en dat heeft ook genoeg nadelen kan ik je vertellen. De hele dag lullige anorexia uitspraken om je oren is ook niet echt leuk en mensen die je vol willen stoppen omdat ze jou niet dik genoeg vinden, terwijl je al zoveel eet op een dag… Fijn. Dus het is allemaal wat, denk ik.

  Liefs,
  Nadeche

 • Goed dat je hier zo open over schrijft!! Interessant om te lezen, wees trots op jezelf denk ik dan maar altijd..

  Liefs Irene

 • Ja zeker herkenbaar. Ik probeer mezelf wel tot de orde te roepen als ik zo’n gedachte heb maar ja, het gebeurd wel eens.

 • Ik ben eigenlijk heel slank, maar ik ben daar totaal niet blij mee net zoals iemand die net iets te dik is. Eigenlijk is bij mij de reactie net zo een beetje als bij Cindy, iedereen keek me aan alsof ik niks at terwijl ik eet als een paard.

 • Hoi Maris,
  Wat je hier beschrijft is voor mij best herkenbaar. Tenslotte ben ik niet bepaald de allerlichtste en dat ben ik haast heel mijn leven al niet. Natuurlijk is het stierlijk vervelend dat mensen je nakijken..Wel is het natuurlijk zo dat je nooit weet wat iemand daadwerkelijk denkt, en dat jezelf beeld heel anders is dan het beeld wat een ander van je heeft.

  Vervelender vind ik dat totaal onbekenden, ongevraagd je denken te “moeten” wijzen op je gewicht. pas had ik zoiets in de Hema, terwijk ik bij de schrijfwaren aan het kijken was…De man zegt ineens zomaar tegen mij…Mevrouw, u bent echt veel en veel te zwaar…Op dat gebied ben ik echt een vervelende muts die heel mondig is…Ik kijk de man aan, kijk naar mijn benen en zeg heel verbaasd…Verhip zeg, tjee dat is ook wat zeg! Nou bedankt, dat had ik gisteren nog niet….Dank u! Weg was hij, …Met een kop als een tomaatje…

  Het kost heel veel moete om zo te reageren want in principe ben ik dan in staat om hem te laten zien dat je een balpen ook prima als tandenstoker kunt gebruiken…Zo kwaad ben ik dan, want wie denkt hij wel dat hij is om lastig te vallen met dit soort, slappe onzin…

  Of slanke meiden daadwerkelijk meer aandacht krijgen, dat zou best kunnen bij het merendeel van jongens van een bepaalde leeftijd, Die vinden het nog belangrijk wat hun ‘maatjes’ van de chick vinden. De meeste mannen en jongens die ik ken vinden het het allerbelangrijkste dat meiden niet zo onzeker over zichzelf zijn…Ze vinden dat gemekker wat vrouwen doen over hun gewicht en uiterlijk vaak erg vervelend, want ze vragen hiermee echt veel aandacht van een jongen!…Meiden met een behoorlijke dosis zelfvertrouwen doen dat niet snel op die manier….Daar kunnen ze mee geinen, stoeien en een patatje eten en een biertje drinken zonder gemiep en gemekker…
  een fraai uiterlijk is niet het belangrijkste wat een mens nodig heeft om een leuke leven te leiden, zelfvertrouwen toch vaak wel…wie namelijk meer zelfvertrouwen heeft is veel en veel minder kwetsbaar.. Goed artikel Maris…een echte nadenker..

 • Hoi Mariska,
  Allereerst, goed van je dat je hier wat over durft te schrijven!
  Ik denk dat iedereen zich hier wel schuldig aanmaakt. In welke vorm dan ook. Jij reflecteert de situatie nu op jezelf en op punten waar jij zelf mee struggelt. Het gebeurd echter op heel veel vlakken, denk aan discriminatie van afkomst, geaardheid, leeftijd, maar bijvoorbeeld ook op gedrag, mening en voorkomen. Iemand die zich apart kleed wordt ook nagekeken en voor gek verklaard.

  Belangrijk is denk ik om bij jezelf te beginnen. Gebeurd het echt? Of voelt het zo? Ik zou ook kijken naar een wat flinkere dame op straat als ze met een kort rokje zou lopen… En niet omdat ik het raar vind… Maar omdat ik juist respect voor haar hebt!! Dat ze lekker haarzelf durft te zijn en schijt heeft aan wat mensen van haar zullen denken!! Vaak maak je zelf de invulling van wat mensen denken.

  Zo heb ook meerdere keren discussies gehad met buitenlandse mensen die mij vanaf het eerste moment wantrouwde, omdat ik ‘wel een racist moest zijn’. Gebaseerd op niks. Gebaseerd op eigen onzekerheid. En natuurlijk ook wel gebaseerd op een stukje verleden/ ervaring. Maar uiteindelijk is de sleutel, hoe ga je er zelf mee om? Je kan niet in iemands hoofd kijken. Misschien ben je zelf wel aan het vooroordelen door denken te weten wat anderen denken.

  Belangrijkste is dat je gelukkig bent met jezelf en met wat je doet! Ik sport wel veel en ik ben er wel heel erg veel mee bezig, maar gelukkig is niet iedereen zoals ik! Zelf draag ik maat 36, maar ik heb een vriendin met maatje 44 die nog een stuk zelfverzekerder is dan ik! En dat straalt ze ook uit. 🙂

  XxX Prissi
  (P.S. Ik heb even getwijfeld of ik wel of niet mijn laatst geschreven artikel hieronder moest laten weergeven, gezien het onderwerp en dit wellicht gevoelig kan liggen. Maar ik ben wie ik ben. Waar ik over schrijf gaat nou eenmaal over sporten en voeding en daarom heb ik hem er wel bij gezet)

  • Wow, bedankt voor je uitgebreide comment! Het ligt voor mij in ieder geval niet gevoelig dat je je laatste post linkt 🙂 Het is ieder zijn eigen keus en sommigen hebben ook gewoon echt lol in het sporten en doen dat graag, bijvoorbeeld als hobby. Daar is niets mis mee en bewonder ik ook alleen maar 🙂 En misschien is het mijn eigen onzekerheid, dat kan natuurlijk ook. Die invulling van wat andere mensen van mij denken is ook juist een probleem waar ik vaak tegen aanloop.

 • Het is belachelijk dat de mensheid elkaar zo bekritiseert. Ik kan niet meer sporten.. en ja ik ben de laatste maanden daarom meer aangekomen. En ja ik vind het zelf verschrikkelijk. Maar dat zou voor andere geen reden moeten zijn om te oordelen.

 • Het is belachelijk dat de mensheid elkaar zo bekritiseert. Ik kan niet meer sporten.. en ja ik ben de laatste maanden daarom meer aangekomen. En ja ik vind het zelf verschrikkelijk. Maar dat zou voor andere geen reden moeten zijn om te oordelen.

 • Jammer genoeg, maar al te herkenbaar

 • Herkenbaar. Maar andersom ook. Toen ik 48 woog door ziekte keken mensen me aan of ik anorexia had. Ik zou zeker wel nooit wat eten… Terwijl ik zo dun was omdat ik ziek was. Dr zijn ook mensen heel dun die de hele dag schransen. Bijvoorbeeld door een te snel werkende schildklier. Zo is er altijd wel wat.

  Inmiddels heb ik gewoon weer maatje 36/38, maar leef gewoon je leven en trek je van een ander niks aan. Want mensen hebben altijd wat te zeuren. 😉

 • Please Post Your Comments & Reviews

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *