Blog financiën bijhouden

by Mariska
blog financien bijhouden

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Als je van je blog je bedrijf hebt gemaakt dan is het verplicht om je blog financiën bij te houden. Je zult je inkomen en uitgave bij moeten houden voor de belastingdienst, in sommige gevallen BTW moeten afdragen en je administratie moet voor een bepaald aantal jaar zo beschikbaar zijn. Ook als je blog je hobby is, is het handig om alles bij te houden.

Blog financiën bijhouden

In dit artikel ga ik je vertellen hoe je je inkomen en uitgaven van je blog bij kunt houden. Dit is mijn manier en natuurlijk kun je zelf ook een manier bedenken om dit te doen. Zelf raad ik aan dit wel te doen ook al heb je een redelijk kleine blog. Maar zodra je er iets mee gaat verdienen dit bij te houden. Je bent namelijk evengoed verplicht om de extra inkomens op te geven bij de belastingdienst als je je aangifte invult. Dit doe je bij ‘extra inkomen’.

Extra bankrekening openen

Dit heb ik gedaan om zo makkelijk overzicht te krijgen van de bedragen die ik binnen krijg die ik met mijn blog verdien. Een extra rekening kost helemaal niet veel. Je hoeft er niet rood op te staan, geen creditcard en ook heb ik geen pinpas ervan. Hij staat wel tussen mijn bankrekeningen en ik kan er zelf geld opzetten en afhalen via internetbankieren of via de app op mijn telefoon. Hier heb ik voor gekozen omdat je dan veel makkelijker overzicht hebt.

Zelf gebruik ik het geld wat ik via mijn blog binnen krijg ook voor blog gerelateerde dingen. Zo betaal ik hier bijvoorbeeld de MAC winactie van (en andere winacties), heb ik een softbox gekocht en ga zo door.

Alle facturen opslaan

Als je samenwerkt met een bedrijf, dan zul je in bijna alle gevallen een factuur moeten opstellen. Zelf heb ik een standaardfactuur gepakt op internet en daar mijn gegevens ingevuld; mijn adres, naam van de blog en ook het logo van mijn blog. Die facturen die ik verstuur naar het betreffende bedrijf sla ik ook op op mijn laptop. Ik verdeel de mappen in jaar => maand => en datum en naam bedrijf als bestandsnaam. Mocht je het een keer nodig hebben dan kun je dat heel makkelijk op die manier terug vinden.

Houd bij via waar je geld verdient

Zelf heb ik verschillende kanalen via waar ik een centje verdien met het bloggen. Deze sites heb ik allemaal in Google Chrome in een map gezet zodat ik heel gemakkelijk naar die betreffende sites kan gaan en mijn saldo kan bekijken. Het heeft geen nut dit elke dag te doen maar zo kun je wel makkelijk zien wat je gebruikt om geld te verdienen en te navigeren naar die website. Zorg bij die sites er ook voor dat je het blogtips, tips bloggen, financiën, bloggen van je blog hebt ingevuld als je net als ik een eigen bankrekening voor je blog hebt.

Facturen die te laat betaald worden

blog financien bijhouden
Photo by Karolina Grabowska on Pexels

Ook kom je dit helaas wel eens tegen. Zelf heb ik daar een bepaalde regel voor voor mezelf. Een bedrijf met wie ik nog niet eerder heb samengewerkt laat ik vooraf betalen. Ik spreek af dat zodra ik het bedrag op mijn rekening heb ik het artikel de eerst volgende dag online zet. Dit is ook een beetje om mijzelf in te schermen. Mocht dat voor een bedrijf echt een probleem zijn dan kijken we naar een andere oplossing die voor ons beide goed voelt.

Als ik vaker met hetzelfde bedrijf samenwerk, dan vind ik het geen probleem om een factuur te sturen met daaraan een uiterste betaaldatum. Want vergis je niet; ook heb ik al meegemaakt dat bedrijf allemaal afspraken met je maken en deze niet nakomen!

Tip: Mocht een WordPress door het bericht te openen (bewerken) en dan te kiezen bij status voor privé. Het artikel kan dan niet meer gelezen worden door bezoekers en het bedrijf heeft er ook niets meer aan.

Andere blogtips:

Op zoek naar inspiratie
Meer bekendheid voor je blog?
Tips om te investeren in je blog

En nog meer vind je hier.

Related Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.