Avondfotografie

by Mariska

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Vorige keer heb ik iets geschreven over urbex fotografie, oftewel het fotograferen van verlaten gebouwen en panden. Vandaag wil ik het graag hebben over avondfotografie, oftewel het fotograferen van objecten die verlicht zijn in de avond. Ik laat een aantal foto’s zien ik die zelf heb gemaakt, maar ook geef ik jullie een aantal handige tips als je zelf ook wilt fotograferen in de avond.

Avondfotografie door Astrid

Vooral in de winter gaan we heerlijk op pad om te gaan fotografen in de avond. Het is dan vroeg donker en hoef je ook niet zo lang te wachten totdat je mooie avondfoto’s kan maken van de objecten. We zoeken altijd eerst uit wat we precies willen fotograferen, dit kan een stad zijn en daar dan bepaalde objecten pakken om te gaan fotograferen of zelfs van plaats naar plaats rijden om bepaalde objecten te fotograferen.

Er zijn verschillende objecten die we graag fotograferen, waaronder bijvoorbeeld bruggen. In Nederland heb je vele mooie bruggen die je echt ontzettend mooi op de foto kan zetten in de avond. Ze zijn verlicht of worden een klein beetje verlicht. Bovenstaande foto is de Phytonbrug te Amsterdam. Deze heeft prachtige vormen en een mooie kleur.

Een andere brug die ik ook echt mooi vind, is de Enneüs Heermabrug te Amsterdam. Deze heeft ook prachtige vormen en is mooi verlicht.


Prins Claus brug

Compositie is heel erg belangrijk, zoals je hier ook ziet. Dit is de Prins Claus brug te Papendorp Utrecht. We zijn onder de brug gaan staan en dan naar boven gaan fotograferen. De brug is verlicht en het was avond, dus het is erg donker. Hierdoor krijg je dus een prachtig abstracte foto.

Maar ook verlichte gebouwen zijn prachtig om te fotograferen. Bovenstaande foto is gemaakt in Zaandam. Prachtige hotel, mooie kleuren en vormen en ook deze was mooi verlicht.


One upon a time… » DoorMariska

Als er water is bij een verlicht object, dan neem ik dat ook altijd graag mee in de foto. Het object zelf is dan erg mooi verlicht, maar de spiegeling in het water maken het nog even extra mooi.

Ook kan je spelen met lichten van auto’s. Door een lange sluitertijd te gebruiken, bijvoorbeeld 15 a 30 sec of zelfs langer, dan zie je de auto’s niet meer, maar wel de lichtstrepen van de auto’s. Gaaf toch?!

Wil je ook eens gaan fotograferen in de avond en verlichte objecten fotograferen? Hieronder heb ik een aantal tips geplaatst:

– Gebruik altijd een statief tijdens avondfotografie. Je zult werken met langere sluitertijden, bijvoorbeeld 15 a 30 seconden. Je camera moet dus lang stil blijven staan. Je kan natuurlijk ook ervoor kiezen om de omgeving als statief te gaan gebruiken, bijvoorbeeld een stevige stenen paal.

– Neem als een zaklamp(je) mee. Je kan vaak net wel dat extra licht gebruiken voor bijvoorbeeld om scherp te kunnen stellen of juist iets beter te verlichten.

– Zoals in mijn laatste foto zie je dat ik lichtstrepen heb gemaakt door de auto’s die er rijden. Gebruik dus de omgeving in je foto. Zoek een object op dat je graag wilt fotograferen en neem net dat stukje weg mee, zodat je lichtstrepen krijgt van de auto’s die er rondrijden.

Dit zijn simpele tips, maar zeker echt handig! Voor meer tips, neem eens een kijkje op de fotografie blog van mijn verloofde 7 tips die je nacht- of avondfotografie zullen verbeteren.

Ik ben zeer benieuwd welke foto jullie het mooist vinden 🙂 . Volgende maand zal ik weer over iets anders gaan schrijven 🙂 .

Heb jij wel eens in de avond gefotografeerd?

Related Posts