5 tips voor bloggers die bij de KvK staan ingeschreven

kvk

Je ziet het steeds vaker dat een blogger zich gaat inschrijven bij de Kvk, de Kamer van Koophandel. Zelf heb ik deze keuze in februari van dit jaar gemaakt. Het is best een grote stap maar het is ook enorm spannend. Zelf heb ik hiervoor gekozen om serieuzer genomen te worden, betere afhandeling met facturen en betalingen te hebben en hopelijk helpt het mij ook om te groeien. Hoewel veel bloggers aangeven niet te bloggen voor het geld, vind ik het juist een uitdaging om een bepaald inkomen te creëren met bloggen. Natuurlijk doe ik het ook omdat ik echt heel erg leuk vind, bijna al mijn vrije tijd erin opgaat en alles eromheen heel erg interessant vind zoals bijvoorbeeld SEO. We zitten nu in oktober en dat betekent dat ik ruim een half jaar ervaring heb opgebouwd met betrekking tot het hebben van een bedrijf. Ik schrijf dit dan ook vanuit mijn eigen ervaring en het kan best zo zijn dat jullie dat anders zien en doen natuurlijk šŸ™‚ Ik denk niet dat er iets goed of fout is maar dat je zelf kiest wat voor jou het beste werkt.

Bonnetjes bewaren

Dat is enorm belangrijk! Alles wat jij koopt van de bankrekening van jouw blog, heb je een bonnetje voor nodig om dit te kunnen verantwoorden. Zelf vergeet ik nog wel eens dit netjes op te bergen maar het is heel belangrijk. Zelf heb ik een ordner gekocht bij de Action (roze natuurlijk :)), tabbladen en doorzichtige insteekhoezen. Van elk tabblad maak ik een kwartaalperiode en doe alle bonnetjes van dat bepaalde kwartaal in een doorzichtige insteekhoes. Zo heb je alles bij elkaar en als je het direct in de map doet raak je ook niets kwijt. Ook kun je binnengekomen en uitgaande facturen daarin bewaren.

Sla alles dubbel op

Het is heel belangrijk om niets van je boekhouding kwijt te raken, dat is logisch. Als je zoals ik je boekhouding opslaat op je laptop of pc, dan is het handig om ergens anders een back-up te maken. Koop een externe harde schrijf of een USBstick waar je het ook nog een opslaat. Of nóg beter, print het uit. Op die manier heb je altijd een back-up van alles. Het is echt heel erg zuur als je alles (of een deel kwijt bent) en je bent zelfs verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren volgens de Belastingdienst. Dat is dus best een lange tijd!

Open een aparte bankrekening

Dit is ook iets wat moet als je een bedrijf begint. Je kunt bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening open, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Als je een zakelijk bankrekening hebt dan betaal je bijvoorbeeld een klein bedrag voor iedere overboeking die je doet. Zo zijn er nog een aantal regels die je alleen hebt bij een zakelijke rekening en niet bij een privé betaalrekening. In overleg met mijn bank kon ik het beste een extra betaalrekening openen (privé) omdat ik niet zoveel verdiende dat ik per se een zakelijke rekening moest open. Dat scheelt best wat kosten en regeltjes moet ik zeggen. Uiteraard krijg je gewoon een pinpas voor je rekening en kun je storten, opnemen etc. Dat blijft hetzelfde.

Laat je inlichten door iemand met kennis van zaken

De eerste kwartaalaangifte heb ik zelf proberen te doen. Ik opende het programma en las de eerste pagina; een groot abracadabra voor mij kwam ik achter en het zag er zeer ingewikkeld uit. Mijn broertje heeft fulltime zijn eigen bedrijf en heeft een boekhouder hier op het dorp en deze heb ik ook benaderd. Ik mag dan wel geen groot bedrijf zijn maar het is belangrijk dat alles goed gebeurt qua aangiftes. Je betaalt natuurlijk wel wat kosten daarvoor, maar dan weet je wel zeker dat het goed gebeurt. Zo weet je zeker dat je het niet verkeerd doet en achteraf met een grote boete blijkt te zitten bijvoorbeeld. Ook weet een boekhouder allerlei regeltjes waar je aan kunt voldoen als klein bedrijf, zoals de kleine ondernemersregeling. Als je minder dan een bepaalt bedrag per jaar aan BTW verdient, dan hoef je dat niet af te dragen aan de belasting. Kanttekening is, is dat je dan ook geen BTW terug kunt vragen. Dat soort regeltjes šŸ™‚

Programma voor je facturen

Zelf gebruik ik MoneyBird en ik moet zeggen dat ik echt super blij ben met dat programma. Het is online en je kunt het vinden op http://moneybird.nl. Het is een website waar je je registreert en je eigenlijk online alle facturen kunt opslaan, versturen, downloaden, contactpersonen toevoegen, je eigen factuur layout ontwerpen en noem maar op. Er is een gratis versie waarbij je geloof ik maar twee facturen per maand kunt sturen en voor €10,00 per maand is het al unlimited. Sinds kort gebruik ik dat. Het is overzichtelijk, fijn, niet duur en super makkelijk. Echt een aanrader! Je kunt een betalingstermijn instellen bijvoorbeeld en een mail ontvangen wanneer een termijn is verlopen, je kunt een herinnering sturen, markeren als betaalt en ga zo maar door. Neem eens een kijkje!

Ik hoop dat dit artikel van pas komt op het moment dat je besluit je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het is best een grote stap, maar op zich kan er weinig verkeerd gaan op het moment dat je het gewoon goed bijhoud en niet meer geld opmaakt dan dat er binnenkomt. Op die manier maak je geen schulden. Daarbij geloof ik er in dat bedrijven je in bepaalde gevallen serieuzer nemen op het moment dat zij zien dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Lees ook:
Wat heeft mijn blog als bedrijf mij gebracht?
Wat komt er kijken bij een eigen bedrijf?
TIP: Zakelijk schrijven voor dummies
6 uitdagingen met mijn blog

Zou jij overwegen om je als blogger in te schrijven bij de Kamer van Koophandel? Zo ja of nee, waarom?

16 Reacties

 1. 14 maart 2018 / 17:40

  Bedankt voor je tips! Ik zat er al een tijdje over na te denken en heb vandaag de knoop doorgehakt. Over 2 weken een afspraak bij de KVK om mijn blog in te schrijven!

 2. 17 mei 2016 / 10:10

  Moneybird is inderdaad wel een goed systeem, en de 10 euro zeker waard. Je bent vaak erg veel tijd kwijt aan je boekhouding en zo kun je toch nog wat tijd besparen en bezig zijn met de dingen waar je goed in bent. En die je natuurlijk wel leuk vindt. Verder goede tips in je artikel!

 3. 1 november 2015 / 19:21

  Hey, wat handig! Ik wist ook niet dat er zo veel bij kwam kijken. Op wat voor manier verdien jij geld met je blog? Verkoop je bepaalde dingen of?

  • Mariska
   Auteur
   1 november 2015 / 20:02

   Ik verdien geld met bijvoorbeeld advertenties die je ziet (of niet als je een adblocker hebt šŸ˜‰ ) en soms ook een betaald artikel of als iemand wat besteld via affiliate links in een artikel.

 4. 30 oktober 2015 / 14:08

  Ik heb me op een gegeven moment moeten inschrijven omdat dit qua inkomsten gewoon verstandiger was. Anders had het van mij niet gehoeven.
  Lees het laatste blogbericht van Vlijtig Liesje – RoerloosMy Profile

 5. Darina
  30 oktober 2015 / 10:11

  Bedankt voor de tips! Mijn blog is nog te klein om me in te schrijven, maar you never know!
  Lees het laatste blogbericht van Darina – Parisian MomentsMy Profile

 6. 30 oktober 2015 / 10:10

  Wow, ik wist niet dat er zoveel bij kwam kijken! Nou zijn we nog veel te klein, dus KvK moet nog even wachten haha. Wel goed om er al een beetje wat over te weten!
  Lees het laatste blogbericht van Laura – Dagelijkse hap – Top 007 James Bond HitsMy Profile

 7. 30 oktober 2015 / 09:39

  Interessant Mariska! Ik ga me voorlopig niet inschrijven (dat is nu niet nodig) maar het is goed om hier even bij stil te staan.
  Lees het laatste blogbericht van Suzanne – Review: Kruidvat rozenwaterMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   30 oktober 2015 / 09:29

   Ah dat is niet leuk. Waarom werd je geweigerd ?

 8. 30 oktober 2015 / 07:21

  Hmmm goed om te weten. Ik twijfel nog om me in te schrijven..

   • 30 oktober 2015 / 09:34

    Omdat ik wel al geld verdien met mijn blog maar niet echt “groot” ben.
    En zoals ik het van iedereen begrijp is het best wel wat romslomp om een kvk te hebben met al de regeltjes waar je je dan ook aan moet gaan houden etc.
    Lees het laatste blogbericht van Jamey – Alessandro Striplac + Winactie!My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.